Published On: mar, Iul 14th, 2015

Universitatea Cambridge: Pasta de dinti poate detecta riscul de infarct si atac cerebral

Share This
Tags

Un ingredient ieftin care se gaseste in pasta de dinti, fluorura de sodiu, poate ajuta la detectarea zonelor periculoase din artere unde, la un moment dat, s-ar putea forma cheaguri de sânge, ce pot provoca infarct si accident cerebral, informeaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au dezvoltat o metoda prin care aceasta substanta este injectata pacientilor, impreuna cu un compus radioactiv, in concentratie foarte mica. Substanta se ataseaza calciului instabil prezent in artere, acest mineral fiind un compus cheie din depozitele de grasime, numite placi, responsabile de aparitia aterosclerozei.

Cand aceste depozite devin instabile, acestea provoaca formarea cheagurilor sangvine, care pot cauza accident vascular si infarct.

Cercetatorii au descoperit ca, cu ajutorul fluorurii de sodiu, depozitele cu risc pot fi observate mai bine in timpul tomografiilor, potrivit unui studiu publicat in Nature Communications.

Specialistii spun ca procedura este putin invaziva si poate ajuta la detectarea in stadii incipiente a acestor depozite de calciu instabile.

Detectarea incipienta a riscurilor poate permite efectuarea unor interventii chirurgicale care sa elimine problema, iar noua procedura poate ajuta la dezvoltarea unor noi medicamente.

 

Comentarii

comentariu

About the Author