Published On: mar, Iul 28th, 2015

Un nou caz “Vaslui” la Braila / CSM, intrebat despre crima de la Gradistea, unde suspectii sunt liberi, la doi pasi de fiicele si sotul victimei

Share This
Tags

criminali gradisteaDupa ce, in urma presiunii publice uriase, Inspectia Judiciara (IJ) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a dispus cercetarea disciplinara a unor  magistrati implicati in dispunerea masurilor preventive fata de cei sapte violatori ai fetei din Vaslui, situatia s-ar putea repeta si la Braila, in arhicunoscutul caz al crimei de la Gradistea, unde cei patru suspecti se afla in libertate.

Avocatul Poporului a cerut lamuriri IJ cu privire la informatiile pe care le detine cu privire la aceasta situatie, sesizandu-se din oficiu.

Marcela Stoian, in varsta de 40 de ani, mama a doua fete minore, a fost ucisa cu sange rece, la sfarsitul lunii februarie 2015, pe o ulita laturalnica din Gradistea, fiind batuta cu o scandura pana si-a dat ultima suflare. Atunci, patru tineri din localitate au fost retinuti de procurori, recunoscandu-si fapta, ba chiar aratand cum a avut loc omorul.

Dupa 4 luni de arest preventiv, pe data de 26 iunie, un judecator de la Curtea de Apel Galati a decis eliberarea sub control judiciar a celor patru, fapt care a ingrozit comunitatea. 

Tinerii, cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani, s-au intors la casele lor, la doi pasi de locuinta familiei Marcelei Stoian. Astfel, suspectii se pot intalni oricand cu sotul victimei, dar si cu cele doua fiice minore ale acesteia.

De ce i-a eliberat judecatorul?

Conform motivarii, judecatorul de la CA Galati a considerat ca probele din dosar nu stau in picioare si ca recunoasterea faptei ar fi fost facuta ca urmare a batailor primite de la organele de politie. Suspectii au marturisit in fata instantei ca nu au savarsit crima si ca au recunoscut fapta la reconstituire pentru ca au fost batuti de politisti.

Judecatorul spune, negru pe alb, in motivarea deciziei, ca exista doar doua probe care ar putea face legatura dintre tineri si infractiunile de talharie si omor calificat, si anume folosirea cainelui de urma si gasirea posetei victimei.

Cainele-politist care i-a dus pe anchetatori la cei patru suspecti ar fi luat urma “in conditii de burnita, la temperatura de 4-6 grade Celsius”, apreciaza judecatorul, “imprejurari care puteau conduce la disparitia mirosului adevaratilor faptasi si puteau genera unele erori din partea cainelui de urma”. 

Tot instanta a notat ca patrupedului i s-a dat sa miroasa, ca punct de plecare, gardul din care procurorii au presupus ca a fost smulsa sipca folosita la comiterea crimei, in loc de sipca propriu-zisa, gasita la locul omorului, “asa cum ar fi fost corect”.

Lipsa probelor stiintifice a fost un alt motiv pentru care judecatorul a decis sa-i elibereze pe Mocanu Ionut, Mocanu Marcel, Mocanu Valentin si Baboi Radu, se mentioneaza in documentul citat. Mai mult decat atat, niciunul din martorii audiati pana in prezent nu ii indica “in mod concret” pe cei patru ca fiind autorii crimei din Gradistea.

Expertiza biocriminalistica genetica (stabilirea probelor AND) a fost solicitata de procuror abia pe data de 8 mai, la mai bine de doua luni de la uciderea Marcelei Stoian, Curtea de Apel Galati considerand acest probatoriu  “singura proba certa, indubitabila si relevanta cauzei”. Totodata, procurorul nu a justificat intarzierea.

“Recunoasterea inculpatului (suspectului) nu mai reprezinta “regina probelor” in stabilirea vinovatiei acestuia in savarsirea faptei imputate”, scrie in motivare.

Comentarii

comentariu

About the Author