Published On: joi, Iul 23rd, 2015

REVOLTATOR! O batrana de 75 de ani, chemata sa dea spaga in SUBSOLUL Spitalului Judetean / “Trebuie sa ma operez din nou, dar nu mai am bani de spaga”

Share This
Tags

bodriga auroraO septuagenara din Braila a trecut prin momente umilitoare atunci cand a ajuns sa-si caute sanatatea la Spitalul Judetean, fiind chemata in subsolul unitatii spitalicesti pentru a da spaga, inainte de o interventie chirurgicala. A trecut prin doua operatii, insa pentru a treia nu mai are bani sa puna in traditionalul plic, asa ca a decis sa nu mai taca.

Toader Radita, de 75 de ani, spune ca la prima operatie a dat de bunavoie 100 de lei, fara sa i se ceara, insa cand a ajuns  din noua la bisturiu i s-a transmis din capul locului ca trebuie sa plateasca 700 de lei, 650 de lei pentru doctorita si 50 de lei pentru asistenta.

Conducerea spitalului va sesiza cazul Politiei, mai ales ca medicul si asistenta nu se afla la prima abatere.

In urma cu doua luni, povesteste cu lacrimi in ochi batrana, i-a fost montat un cateter de catre doctorul Budriga Aurora (foto), medic specialist de chirurgie vasculara, moment in care, fara sa i se ceara, asa cum stia ca se practica in spital, sustine ca a platit 100 de lei. 

Si pentru ca problemele de sanatate nu se opreau aici, a urmat si a doua interventie, si anume realizarea unei fistule la mana, care sa o ajute la dializa. De data aceasta, femeii i s-ar fi solicitat suma de 650 de lei pentru doctorita Budriga si 50 de lei pentru asistenta Pacea Gabriela.

Cu o pensie de doar 500 de lei, tanti Radita a apelat la copii sai pentru a o sprijini financiar, insa ginerele sau, lucrator in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, a avertizat-o ca asigurarea de sanatate acopera costurile operatiei si ca nu este necesar sa scoata din buzunar vreun leu. 

Batrana recunoaste ca nu si-a ascultat ginerele si ca, dupa ce mai multi pacienti i-au marturisit ca “asa e obiceiul”, s-a zbatut sa faca rost de cei 700 de lei, insa nu a fost lasata sa intre cu banii in sala de operatie. Asistenta Pacea ar fi chemat-o pe femeie in subsolul Spitalului Judetean, unde se afla vestiarele angajatilor, si acolo a insfacat plicul.

“Am fost invitata in subsol, intr-o camera, spunandu-mi asistenta Pacea ca nu este voie sa dau banii in sala de operatie pentru ca sunt murdari. Am coborat niste scari, acolo a luat banii si a zis ca o sa ma cheme la operatie. Domnilor, am facut greva foamei si i-am dat ei banii si acum trebuie sa dau iar ca sa ma operez, dar nu mai am”, ne-a marturisit Toader Radita.

Cand a ajuns in sala de operatie, septagenara spune ca doctorita Budriga i-ar fi confirmat ca a primit banii si a efectuat interventia chirurgicala.  Desi a indeplinit toate “obligatiile” inradacinate in sistemul de sanatate, “aventura” brailencei nu s-a oprit la acel plic.

“Dupa operatia de fistula, aceasta nu a functionat si i-am spus doamnei doctor, care mi-a zis ca trebuie sa mai fac inca o fistula pentru ca s-a coagulat sangele. Am inlemnit, m-am ingrozit. De unde iau eu banii? Va rog sa ma ajutati sa mai fac inca o fistula fara sa mai platesc, pentru ca nu mai imi permit. Chiar nu mai am de unde. Sunt amarata. Am o pensie vai de capul ei si trebuie sa imi iau medicamentele, sa ma hranesc si altele”, a mai adaugat pacienta doctoritei Budriga.

Mai multe colege ale asistentei Pacea, care ne-au si anuntat despre existenta acestui caz, ne-a declarant, sub protectia anonimatului, ca nu este prima oara cand un pacient sesizeaza astfel de situatii, legate de numele asistentei si a doctoritei Aurora Budriga. Cele doua cadre medicale au mai trecut prin comisiile de etica si disciplina ale spitalului.

Un document al Consiliului Judetean, institutia care are in subordine Spitalul Judetean, intrat in posesia Ziarului Infobraila, arata o statistica terifianta in ceea ce priveste activitatea medicului Budriga.

“In ultimii 3 ani, dr. Budriga a solicitat si a primit un numar de 4 proteze vasculare in valoare de 5.536 lei pentru un numar de 4 pacienti care au decedat toti, postoperator. Costurile spitalizarii pentru pacienti ai doamnei dr. Budriga Aurora sunt de zece ori mai mari decat suma decontata de Casa Judeteana de Sanatate, iar perioada de spitalizare depaseste cu mult normativele existent. Mentionam ca aceste cheltuieli sunt cauzate atat de perioada lunga de spitalizare, cat si de risipa de materiale sanitare. Ca de exemplu, in luna iunie 2015 au fost consummate 10 catetere femurale de hemodializa pentru un numar de 3 pacienti, 7 catetere fiind irosite in timpul operatiei de montare a acestora”, sta scris negru pe alb in documentul citat.

De asemenea, conform aceleiasi surse, “din analiza deceselor in Compartimentul Chirurgie vascular ape anul 2014 se constata ca 14 din cele 18 cazuri de pacienti decedati s-au aflat in ingrijirea directa a doamnei doctor Bodriga”.

Va vom tine la curent cu evolutia cazului!

 

Comentarii

comentariu

About the Author