Published On: mar, Iul 21st, 2015

REVOLTATOR! Eprubetele gasite in parc contineau sangele a 27 de braileni internati in mai multe sectii ale Spitalului Judetean

Share This
Tags

eprubete parcEprubetele gasite in urma cu trei zile pe marginea unei alei din Parcul Monument contineau probele biologice a 27 de braileni, care s-au internat in urma cu doua luni in mai multe sectii ale Spitalului Judetean, printre care Cardiologie, Ortopedie si Reumatologie. Desi pacientilor li s-a recoltat sange in unitatea spitaliceasca, eprubetele au ajuns pentru analiza la laboratorul privat Medcenter, de unde au si disparut. 

Circuitul eprubetelor este unul simplu. Proba biologica recoltata de la pacient este predata prin proces-verbal laboratorului Medcenter, rezultatele sunt transmise medicului de pe sectie, iar apoi eprubetele, depozitate intr-o incapere a laboratorului, sunt preluate pentru neutralizare de catre o firma specializata. 

Politistii, sub coordonarea unui Parchet, au deschis un dosar penal pentru "neluarea sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, transportare, valorificare si eliminare a deseurilor periculoase" si "poluarea prin evacuare pe sol a unor deseuri periculoase", iar vinovatii isi pot petrece pana la 5 ani in spatele gratiilor. 

"Probele biologice au fost recoltate in luna mai, in weekendul 16-17 mai. Sangele a fost procesat la laborator, iar rezultatele au fost furnizate spitalului. Eprubetele din laboratorul Medcenter trebuiau distruse", a declarat dr. Mihai Iugulescu, directorul Spitalului Judetean.

In ceea ce priveste Medcenter, directorul laboratorului nu a vrut sa comenteze situatia, spunand ca asteapta finalizarea anchetei.

27 de eprubete cu sange si mai multe ace folosite au fost ridicate de pe marginea unei alei din Parcul Monument, luni dimineata, de catre medcenterspecialistii de la Directia de Sanatate Publica. Eprubetele, care aveau inscriptionate numele pacientilor, au fost descoperite duminica seara, zona fiind izolata timp de aproximativ 12 ore si pazita de mai multe echipaje ale Politiei.

Medicul Lavinia Craioveanu a precizat ca in cei peste 30 de ani de activitate in cadrul Directiei de Sanatate Publica nu a intalnit un asemenea caz, subliniind faptul ca pericolul a fost unul imens, mai ales din cauza acelor de seringi folosite. La doar 200 de metri de alee, oricum intens circulata, se afla "Oraselul Copiilor".

"Tinem recipientele in custodie pana finalizeaza Politia ancheta si odata cu desurile noastre le dam la neutralizare si pe acestea. Pericolul este clar. Putea veni oricine, un copil. Este vorba despre pericolul acelor. Orice laborator, orice cabinet, are un contract pentru deseuri periculoase.  Puteau veni copii in parc si sa se intepe, cu riscuri majore", ne-a declarat dr. Craioveanu.

Comentarii

comentariu

About the Author