Published On: vin, Iul 24th, 2015

Aflat in puscarie, Bunea Stancu s-a ales cu UN NOU DOSAR PENAL / Fostul baron, acuzat de trafic de influenta in dosarul lui Ioan Niculae

Share This
Tags

stancuFostul sef al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, aflat in Penitenciarul Focsani, unde executa o pedeapsa de 3 ani de inchisoare, este urmarit penal si in noul dosar deschis pe numele miliardarului Ioan Niculae. Dupa ce a fost denuntat de Dorin Cocos pentru ca ar fi vrut sa "cumpere" o hotarare de guvern, procurorii anticoruptie au anuntat ca la operatiune ar fi participat si Bunea Stancu, care i-ar fi promis ca intervine pe langa membrii ai Guvernului pentru a obtine hotararea.

Anul acesta, Bunea si Niculae au fost condamnati la inchisoare cu executare in dosarul “Mita la PSD”. Stenograme din acest dosar arata cum Niculae ii solicita fostului baron sa intervina la Mircea Geoana pentru aprobarea unei hotarari de guvern favorabile afaceristului:

Ioan Niculae: Si spune-i altfel lu' Geoana: 'Sunt pregatiti astia, pe la judetele Braila, Galati, Vaslui, sa vina cu cateva mii de oameni in Bucuresti, sa te intrebe unde sunt aia 15 milioane la hectar, pe care i-ai promis in campanie'. (…) Nu, dar trebuie vorbit cu Geoana. Zi-i ca, daca nu intra pana luni, s-a dus.
Bunea Stancu: Deci, trebuie o hotarare de Guvern, care sa… Da', auzi, asta ce trebuie sa faca? Sa dea o hotarare de Guvern cu ingrasamintele alea, nu?
Niculae: E facuta hotararea de Guvern! Si el (Ilie Sarbu – n.red.) o plimba de o luna si jumatate, nenorocitul asta! Desi are bani in buget.

COMUNICAT DNA: Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:

GHEORGHE BUNEA STANCU, fost presedinte Consiliu Judetean Braila, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta. 

NICULAE IOAN, patronul grupului S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- cumparare de influenta, in forma continuata, 
- instigare la evaziune fiscala si 
- instigare la spalare de bani. 

TONCEA NICOLETA MARIANA, presedinte al S C. INTERAGRO S.R.L., sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- complicitate la evaziune fiscala si 
- complicitate la spalare de bani. 

BARAC VIOREL, director general S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- evaziune fiscala si 
- spalare de bani. 

GUTA ADRIANA, director economic S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- evaziune fiscala si 
- spalare de bani. 

S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- evaziune fiscala si 
- spalare de bani.

In ordonanta de efectuare in continuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2008 – 2009, intre S.C. INTERAGRO S.A. si o alta societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, s-au desfasurat mai multe tranzactii comerciale ce au avut la baza prestatii neexecutate, privind contractul incheiat in luna august 2008, in valoare de 10.000.000 de euro. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promotionale (brelocuri, post-it-uri si standuri) pentru S.C. Interagro S.A. de catre firma respectiva.

La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost “trecute” formal prin societatea respectiva, pentru ca ulterior, la indicatiile acestuia, sa fie externalizate intr-o firma de tip “off shore” din Insulele Virgine.

Incheierea si derularea contractului de prestari servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. si societatea respectiva, s-a facut prin intermediul suspectilor Barac Viorel si Guta Adriana, care au semnat contractul si s-au ocupat de inregistrarea documentelor financiar – contabile pentru a crea aparenta de indeplinire a prestatiilor.

Suspectii au beneficiat de ajutorul suspectei Toncea Nicoleta Mariana care, din dispozitia suspectului Ioan Niculae, s-a implicat in realizarea platilor catre firma respectiva.

Circuitul financiar de spalare a banilor proveniti din evaziune fiscala, a fost initiat si coordonat de suspectul Ioan Niculae si a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 11.438.169 lei, reprezentand TVA in suma de 6.886.550 lei si impozit pe profit in suma de 4.551.619 lei.

In prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a initiat si desfasurat activitati de corupere, fiind vizati functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului INTERAGRO.

Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae, au incercat prin activitati de „lobby” sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subventionare”. Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat.

In acest context, suspectul Ioan Niculae i-a promis suspectului Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului Romaniei in vederea aprobarii Hotararii de Guvern.

 

Comentarii

comentariu

About the Author