Published On: mar, Iun 9th, 2015

VIDEO Padurea Stejaru nu va fi inca defrisata! Dezbaterea a fost amanata / 40 de persoane au aparat padurea

Share This
Tags

Dezbaterea publica privind proiectul legat de defrisarea celor 13 ha din Padurea Stejaru a fost un fiasco,  fiind amanata de catre Agentia pentru Protectia Mediului Braila pentru ca investitorii au organizat-o intr-un spatiu inadecvat. 

Jurnalisti, politicieni, functionari publici si doar vreo 10 reprezentanti ai societatii civile au participat, ieri, la ora 14:00, la evenimentul care s-a desfasurat intr-un corp de cladire situat in vecinatatea Primariei Chiscani.

Spatiul neincapator chiar si pentru cele 40 de persoane prezente a iscat discutii aprinse, toti cei prezenti, cu exceptia proprietarilor celor 13 ha, s-au plans de faptul ca sala respectiva nu indeplinea conditiile decente pentru ca dezbaterea sa se desfasoare in conditii normale.

Caldura insuportabila si lipsa aerului au incins spiritele, in timp ce Gheorghe Periversof, mandatarul proprietarilor bucatii de padure, le-a raspuns din varful limbii celor nemultumiti, spunand ca “unii vor aer conditionat, iar altii mai mult loc”.

Cele cateva schimburi de replici care au avut loc, pana ca reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului sa anunte amanarea dezbaterii, au fost edificatoare pentru numeroasele semne de intrebare care se ridica cu privire la “Afacerea Stejaru”.

Cea mai interesanta propunere care a reiesit din tirurile de declaratii a fost cea a social-democratului Viorel Mortu, presedintele interimar al Consiliului Judetean. Mortu le-a propus proprietarilor celor 13 ha un schimb de terenuri, astfel incat CJ sa intre in posesia portiunii de padure si sa ofere aceeasi suprafata in alta zona. 

Majoritatea celor prezenti au fost de acord cu cele spuse de seful CJ, insa reprezentantul proprietarilor parea de neclintit, afirmand, la sfarsitul intalnirii, ca proiectul va merge mai departe si caracterizand intrunirea ca fiind “un balci cu oameni de rea-credinta”.

Si consilierul local Simona Draghincescu a criticat intentia de defrisare a padurii, adaugand faptul ca este dubios faptul ca nu se cunoaste modul in care actualii proprietari au intrat in posesia hectarelor de padure. Mai mult decat atat, Draghincescu le-a oferit participantilor gogosi, atentionandu-i sa nu mai primeasca “gogosile politico-administrative” ale autoritatilor si sa se lupte pentru salvarea Padurii Stejaru.

Cel mai probabil urmatoarea dezbatere va avea loc in luna august, unele persoane atragand atentia asupra faptului ca atunci marea majoritate a cetatenilor vor fi in concediu si nu vor putea participa.

De mentionat este faptul ca, la intrare in cladirea unde a avut loc intalnirea, se aflau mai multi agenti de paza, angajati de Gheorghe Periverzof, care i-au atentionat insistent pe unii jurnalisti prezenti sa iasa din sala pentru ca, sustineau ei, blocheaza caile de acces. 

Cum a inceput “Afacerea Stejaru”

In 2011, un grup format din Valentin Chisoceanu, George Iurov, Elena Iurov, Costel Guruianu, Otilia Niţă, Leonard Mîrza, Laurenţia Mîrza, Cristian Niţă, Cristian Mîrza, Alexandra Periverzof, Virgil Voiu, Gina Chisoceanu, Ionel Stănilă, Gabriela Stănilă, Mihai Periverzof au anuntat ca isi propun defrişarea unei porţiuni de 13 hectare din Pădurea Stejaru, a caror proprietari sunt, pentru a construiun complex social-sportiv. 

Desi numele nu spun mare lucru opiniei publice, printre proprietarii celor 13 ha se afla şi rude ale unor politicieni sau ale unor personaje influente din administratie si lumea afacerilor. 

De exemplu, Elena Iurov este sora viceprimarului Alexandru Dănăilă (PNL), care in urma cu doar cateva saptamani a anuntat ca sora sa nu mai are nicio legatura cu aceasta afacere. Si sora lui Mircea Fudulaiche, fostul secretar al Primariei Braila, face parte din grupul investitorilor.

Un alt nume “greu” din “Afacerea Stejaru” este cel al lui Gheorghe Periverzof, mandatarul investitorilor, care a si fost prezent la dezbaterea de ieri. 

Periverzof este cel care a purtat, in 2007, negocierile cu Primaria Braila, in numele mostenitorilor unui corp de cladire al Teatrului “Maria Filotti”. Atunci, afaceristul a reusit sa convinga municipalitatea sa cumpere corpul de cladire cu peste jumatate de milion de euro.

Comentarii

comentariu

About the Author

-