Published On: mar, Iun 16th, 2015

VIDEO DNA a lovit in “fabrica” de pensii de invaliditate / Doctorita Boala, saltata de procurori / Si medici din Spitalul Judetean diagnosticau afectiuni fictive

Share This
Tags

boala infobrailaProcurorii anticoruptie au luat cu asalt Serviciul de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca din cadrul Casei Judetene de Pensii. Medicii Ana Boala – sefa Serviciului, Tone Rodica, Anghelescu Victorita si Andreicut Cristinel au fost ridicati de mascati si dusi cu dubele la sediul DNA Galati pentru audieri. De asemenea, si trei asistente medicale au ajuns in fata procurorilor.

Zece perchezitii au avut loc ieri, la primele ore ale diminetii, la sediul Serviciului de Expertiza Medicala, dar si la domiciliile medicilor si asistentelor a caror nume apar in dosar. Din casele celor vizati, dar si din cabinetele medicale, anchetatorii au ridicat documente, sume importante de bani, dar si calculatoare.

Ancheta o vizeaza in principal pe doctorita Boala (foto), cea care a fost ani buni presedintele Comisiei de Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte cu Handicap din subordinea Consiliului Judetean, comisie condusa din anul 2010 de Andreicut Cristinel.

Medicul Ana Boala, spun procurorii, a fost implicata in savarsirea unor fapte de coruptie si asimilate acestora cu privire la modalitatea acordarii gradelor de handicap unor persoane ce nu indeplinesc conditiile necesare obtinerii pensiilor de invaliditate. Mai exact, zeci de persoane au primit pensii de invalidatate, desi nu aveau acest drept. 

Totul a pornit  in urma cu doi ani, cand Casa Judeteana de Pensii Braila a retras drepturile aferente pensiei de invaliditate pentru un numar de 73 de braileni din cauza faptului ca au fost gasite discrepante intre diagnosticele mentionate in dosarele beneficiarilor si istoricul medical al acestora. 

De asemenea, in perioada februarie – martie 2014 Compartimentul de Inspectie Sociala din cadrul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Braila a efectuat un control asupra activitatii Serviciului de Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte cu Handicap, aflat in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), unde au descoperit ca 60 de dosare de incadrare in grad si tip de handicap prezentau nereguli grave de natura a frauda bugetul alocat serviciilor sociale.

De exemplu, la serviciul din subordinea DGASPC, inspectorii au descoperit ca rapoartele de evaluare complexa nu prezentau semnaturile obligatorii ale tuturor functionarilor si ca Dinu Rozica, sefa serviciului, a semnat si pentru asistentul social, si pentru psiholog. Totodata, nu au fost intocmite documente aferente evaluarii complexe in scopul incadrarii sau mentinerii gradului de handicap (in niciun dosar nu exista referatele psihopedagogilor, in 12 dosare lipsesc fisele de evaluare sociala, in 34 de dosare lipsesc biletele de externare din spital, in 14 dosare nu exista fisele de evaluare psihologica).

Pensiile de handicap primite fara drept  au la baza, pe langa avizele medicilor ridicati de procurori, si documente eliberate de medicii specialisti in functie de diagnosticul pacientului. 

Procurorii DNA precizeaza ca printre medicii specialisti “cunoscuti cu disponibilitatea de a intocmi acte medicale care sa confirme existenta unor afectiuni fictive” se numara Tovarnac Nicoleta Andreea, Oprea Laura si Perianu Octavian Petronius, medici ai Sectiei de Neurologie din cadrul Spitalului Judetean, Perianu fiind chiar seful sectiei. 

La nivelul judeţului Braila sunt inregistrate 10.206 persoane adulte cu handicap din care, in perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2013 au fost evaluate si incadrate in grad si tip de handicap, 5711 persoane, dupa cum urmeaza: 1152 persoane – cu certificat permanent;  4530 persoane – cu certificat anual; 2 persoane – cu certificat pe 2 ani;  26 persoane – certificat pe 6 luni si 1 persoana – certificat pe 3 luni.

Comentarii

comentariu

About the Author