Published On: mie, Iun 3rd, 2015

Portretul succesorului unui baron / Viorel Mortu: Sef stalinist la invatamant, PSD-ist tacut sub Stancu si presedinte CJ cu doua fete

Share This
Tags

Mortu infobrailaConsilierul judetean Gheorghe Chiru (PNTCD), fost vicepresedinte al Consiliului Judetean si unul dintre personajele cu state vechi in politica locala, a conturat, in cadrul unei conferinte de presa, portretul social-democratului Viorel Mortu, cel ales de PSD, la sfarsitul anului trecut, sa ii succeada lui Gheorghe Bunea Stancu la sefia Consiliului Judetean. 

Chiru spune ca Mortu, cel care a condus ani buni Inspectoratul Scolar Judetean, si-a creat o imagine artificiala in cele aproape 6 luni de cand se afla la carma judetului, menita sa imbunatateasca imaginea partidului dupa “Epoca Stancu” si total opusa realitatii.

Mortu a fost consilier judetean in perioada in care fostul baron Bunea Stancu a transformat judetul Braila in propria mosie, insa niciodata nu i s-a opus, “nu a miscat in front”, prezenta sa la sedintele CJ trecand neobservata, spune Chiru.

Despre mandatele lui Viorel  Mortu la sefia invatamantului, taranistul afirma ca, in primul mandat, in perioada 1994-1997, actual sef al judetului era privit ca un zbir, conducand in stil “stalinist” o institutie pe care a refuzat sa o rupa de randuielile mostenite din comunism.

“Domnul Mortu a fost si eternul sef al Inspectoratului Scolar, unde lumea isi luase campii la un moment dat. Atunci, problema se punea ca inainte de 1989. Asa a fost sef la inspectorat, in stil stalinist. Era mai mult decat autoritar, era prigoana. A ramas o imagine trista”, a declarat consilierul judetean, sustinand ca, “din nefericire pentru Mortu”, mai traiesc oameni care au simtit pe propria piele acele vremuri.

Ales, pe data de 23 decembrie 2014, de catre majoritatea formata in jurul PSD, in functia de presedinte interimar al Consiliului Judetean, Mortu a fost, in ochii opiniei publice,  dar chiar si ai clasei politice, cel mai potrivit PSD-ist pentru a ocupa fotoliul de la etajul I al Palatului Administrativ, fiind apreciat mai ales pentru decenta si cumpatarea de care a dat dovada de-a lungul timpului. 

Desi a dovedit ca are mari carente in a conduce o institutie precum Consiliul Judetean, plangandu-se de fiecare data cand are ocazia de “greaua mostenire” lasata de Stancu, Viorel Mortu, isi continua Chiru portretul, se consuma enorm atunci cand vine vorba de imaginea sa publica, aratand in fata camerelor de luat vederi o fata, iar in interiorul CJ o alta, mult mai apropiata de cea pe care o avea cand conducea invatamantul.   

“Acum, la Consiliul Judetean, s-a prezentat in exterior altfel. Fiind scriitor, nu este un tip care nu intelege ca e nevoie de schimbare si ca trebuie sa vii cu alta fata. In exterior e intr-un fel, in interiorul Consiliul Judetean e altfel. In interiorul institutiei isi pastreaza clar atitudinile de cand era sef la Inspectoratul Scolar, insa in exterior arata altceva”, a concluzionat Gheorghe Chiru.

Viorel Mortu este nascut la Braila, pe 18 decembrie 1949, avand o experienta de peste 40 de ani la catedra. In perioada 1972 – 1989 a fost profesor la Scoala din Movila Miresii, apoi director al Casei Corpului Didactic Braila pana in 1994, apoi sef al Inspectoratului Scolar pana in 1997, functie pe care a mai detinut-o in perioada 2000-2004 si 2008-2009. 

Din anul 1991, Viorel Mortu este profesor de Limba si literatura romana la Colegiul National “Gh. M. Murgoci”. Este casatorit si are doi copii

 

Comentarii

comentariu

About the Author