Published On: lun, Iun 8th, 2015

MITA LA RUTIERA / Pentru ca primeau atat de multe spagi, politistii dadeau avertismente persoanelor fara adapost sau vecinilor ca sa aiba activitate / Agent: Colegii ma jigneau ca nu luam spaga

Share This
Tags

Politia-Rutiera1Pentru ca aveau buzunarele doldora de spagi si astfel nu mai constatau incalcarile legislatiei rutiere, unii dintre cei 22 de politisti de la Rutiera, trimisi in judecata de procurorii Parchetului General, intocmeau procese verbale cu sanctiunea “avertisment” pe numele unor vecini sau a oamenilor strazii pentru ca sefii sa vada ca au activitate. 

Astfel, braileni care nu au savarsit vreo abatere erau sanctionati pentru “traversare neregulamentara”.

De exemplu, agentul Meirosu Cosmin Valentin a fost inregistrat de anchetatori in timp ce ii povestea unei colege cum a dat “un avertisment” unei persoane fara adapost. 

“Eu nu le dau amenda la astia ca si asa sunt batuti de Dumnezeu. Le mai dau si eu amenda… . Dar oricum, daca asta-i un avertisment nu se baga nicaieri, nu intereseaza pe nimeni, doar sa stie cineva anume, stii, ca i-am dat eu asa, sa verifice daca e viu”, a spus Meirosu conform jurnalistilor EVZ.

Agentul sanctiona persoanele folosindu-se de datele de identificare din bazele Politiei, de cele mai multe ori cei sanctionati fusesera audiati.  Meirosu Cosmin distrugea exemplarul procesului-verbal care trebuia inmanat contravenientului. 

Si agentul Aurelian Cioroiu se lauda ca dadea avertismente pentru „traversare neregulamentara” pe numele unor persoane care nu au incalcat niciodata legea.  Un astfel de caz este al unei vecine a politistului, Ioana Bogos.

„E din parohia mea, de acolo. Nascuta in 1941, e batrana”, povestea si Cioroiu, mai arata sursa citata.

Ce au declarat politistii in fata procurorilor: "Am un copil minor si sotia bolnava!"

Agentul Marius Bunea, nepotul fostului baron Gheorghe Bunea Stancu, a refuzat sa dea declaratii in fata procurorilor, insa va avea ocazia sa vorbeasca in fata judecatorilor pe masa carora a ajuns dosarul instrumentat de Parchetul General.

Politistul Cristian Balan, care conform inregistrarilor il invata pe soferul care ii dadea mita sa se fereasca de discutiile telefonice, a recunoscut in fata procurorilor ca a primit de doua ori mita: „Sumele de bani pe care le-am primit nu mi se dadeau efectiv in mana, ci conducatorul auto oprit venea la masina noastra MAI si ii lasa in portiera usii ramasa deschisa.”

Si agentul Fanel Podaru si-a recunoscut vinovatia, afirmand ca a cerut bani soferilor care incalcau legea „fortat de starea materiala”, regretand faptele

Un alt politist spagar, agentul Alexandru Constantin, le-a marturisit procurorilor ca „regreta enorm” faptele retinute in sarcina sa, cerandu-le sa fie cercetat in libertate pentru ca sotia sa este bolnava, avand de asemenea si un copil minor.  

Ionuț Urse a negat acuzatiile procurorilor, mentionand ca nu a primit niciodata spaga. Mai mult decat atat, agentul sustine ca colegii sai, printre care si Balan Cristian, il jigneau pentru ca nu lua spaga.

„Imi ziceau (n.r. colegii) ca sunt un prost pentru ca nu sunt smecher ca ei. (…) Eu sunt o persoana cinstita si nu am luat niciodata de la vreo persoană cu titlu de mita vreo suma de bani sau bunuri. Imi iubesc profesia pentru ca m-am luptat sa ajung aici, sa invat, si nu vreau sa-mi pierd serviciul pentru faptele vreunui coleg care a incalcat legea”, le-a spus Urse anchetatorilor.

In acest moment, 3 politisti se afla in arest preventiv (Pascu Dragos, Ion Emanuel si Meirosu Daniel), 8 politisti in stare de arest la domiciliu (Oprescu Florian Valentin, Balan Cristian, Podaru Fanel, Bunea Marius, Hagiu Daniel, Meirosu Cosmin Valentin, Paraleu Alin Petrisor si Simion Marius), iar 11 sub control judiciar (Cioroiu Aurelian Emanuel, Mocanu Adrian Ionut, Bunea Valentin Eugen, Manea Gheorghe, Constantin Alexandru, Burlacu Victor, Custura Dragos Constantin, Urse Ionut, Ilie Adrian, Grigoriu Ionut si Farcas Stanica).

In perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, inculpatii, agenti de politie din cadrul Politiei Municipiului Braila – Biroul Rutier si Biroul de ordine publica, au primit bani sau alte foloase necuvenite din partea unor conducatori auto care erau depistati in trafic ca au incalcat normele legale referitoare la regimul rutier, in schimbul nesanctionarii acestora.

Sumele de bani primite de catre inculpati variau intre 100 si 1500 de lei si erau remise politistilor, fie in documentul RCA, fie in palma cu ocazia strangerii de mana sau in portbagajul autoturismului din dotare.

Modul de operare precaut si planificat al inculpatilor, precum si limbajul codificat utilizat in a pretinde sume de bani, denota o specializare si o abilitate sporita de a folosi metode care sa ingreuneze identificarea si tragerea la raspundere penala.

 

Comentarii

comentariu

About the Author