Published On: lun, Iun 29th, 2015

INFOBRAILA a reusit a doua oara / Un alt REGULAMENT dubios al vicelui Danaila a fost scos de pe ordinea de zi

Share This
Tags

Danaila cu Varga si Boboc

Dupa ce l-a sfarsitul lunii mai, consilierii locali au votat, in urma articolelor publicate de Ziarul Infobraila, scoaterea de pe ordinea de zi a unui regulament girat de viceprimarul Danaila, prin care liberalul dorea "sa isi ingroape" dusmanul de moarte, pe Simona Draghincescu, ieri, alesii au scos de pe ordinea de zi un alt proiect marca Alexandru Danaila, la doar cateva zile dupa ce Infobraila a tras din nou un semnal de alarma cu privire la continutul dubios al acestuia. Ambele proiecte de hotarare au fost sustinute public de catre viceprimarul Danaila si Ziarul Obiectiv.

Doar Danaila si consilierul local liberal Catalin Hagiu au votat impotriva scoaterii de pe ordinea de zi a proiectului care urma "sa albeasca" golaniile mafiei imobiliare, in timp ce alti 17 alesi au votat "pentru".

Desi ar trebui sa reglementeze situatiile confuze din acest sector al administratiei, proiectul prezinta nenumarate neclaritati, multe dintre ele dubioase, care par introduse pentru a acoperi ilegalitatile prin care multe cladiri sau terenuri din domeniul public au ajuns in proprietate privata.

De exemplu, la Capitolul I, numit “Reglementari privind notiunea de teren apartinand domeniului public al unitatilor administrative-teritoriale”, se precizeaza ca “bunurile aflate in proprietatea municipiului sunt administrate in conformitate cu normele DREPTULUI CIVIL”, desi specialistii in drept administrativ precizeaza in numeroase lucrari de specialitate  ca doar domeniul privat al municipiului este administrat conform dreptului civil. 

Domeniul public este reglementat de Legea 213/1998, dar si de catre Noul Cod Civil, care au prevederi indubitabile cu privire la domeniul public. Iar daca se tine cont de principiul juridic “specialia generalibus derogant” (legea specială derogă de la norma generală), orice dubii cu privire la procedurile legate de domeniul public ar trebui sa dispara, fiind inutila aprobarea unei hotarari de Consiliu Local cand exista lege speciala si lege generala cu privire la domeniul public 

O alta prevedere a Regulamentului care urmeaza sa fie votat de catre consilierii locali pune in avantaj mafia imobiliara, care de multe ori s-a prezentat in hainele unor investitori seriosi. 

Daca proiectul va fi aprobat, investitorii care doresc sa inchirieze terenuri apartinand domeniului public vor avea dreptul sa angajeze un expert care sa evalueze pretul inchirierii, drept pe care acum il are doar Municipalitatea. Cu alte cuvinte, investitorul poate aduce orice evaluator doreste, chiar si un prieten de pahar, care sa stabileasca un pret mult sub cel al pietei, cum s-a intamplat de nenumarate ori in cazurile scoase la suprafata de procurorii anticoruptie.

In capitolul III al proiectului, “Inchiriera terenurilor pentru amplasare de constructii provizorii cu alta destinatie”, apar specificatii cu privire la “terase, premise, garaje, panouri publicitare sau balcoane”, desi pentru aceste cazuri exista regulamente in vigoare,  aprobate tot de consilierii locali. 

Proiectul de hotarare girat de viceprimarul Danaila, cel al carei familie este legata ombilical de “Afacerea Stejaru”, poate fi, cum am mai mentionat, o modalitate prin care sa fie sterse urmele tranzactiilor administrativo-politico-mafiote prin care bunuri care se regaseau in inventarul domeniului public din anul 2001 nu se mai gasesc in cel din prezent, fara ca sa existe hotarari ale Consiliului Local care sa aprobe aceste “mutari” penale.

De exemplu, un teren de 1.400 de mp din Piata Concordia si doua gradinite (Gradinitia nr. 9 si Gradinita nr. 6), se aflau in Inventarul reactualizat la data de 30 iunie 2001 al domeniului public al municipiului Braila, insa au disparut din inventarul similar din 2011, insa nu apar ca fiind trecute din domeniul public in domeniul privat al municipiului, si apoi vandute, cum cere legea.  

Comentarii

comentariu

About the Author