Published On: joi, Iun 25th, 2015

FELICITARI! O echipa de elevi de la “Balcescu”, in finala unui concurs organizat Agentia Spatiala Romana

Share This
Tags

Colegiul National Nicolae BalcescuColegiul National “Nicolae Balcesu” s-a calificat in finala unui concurs organizat de Agentia Spatiala Romana si Biroul European de Resurse pentru Educatie Spatiala, alaturi de alte 9 unitati de invatamanti din Romania.

Etapa de preselectie a Competitiei Nationale de Rovere Exo-RO s-a incheiat in data de 21 iunie, la ora 23:59, zece din cele cinsprezece echipe inscrise fiind selectate pentru a participa la etapa finala a concursului, care se va desfasura in perioada iunie — septembrie 2015.
“Balcescu” este reprezentat de echipa “AstroLab”.

Evenimentul este organizat pentru prima data in Romania de catre Agentia Spatiala Romana (ROSA) si le va oferi elevilor de liceu ocazia de a invata in mod practic si de a se familiariza cu metodologia de cercetare stiintifica, de a-si insusi concepte noi, de a aprofunda sau consolida cunostinte de tehnologie si programare si, nu in ultimul rand, de a invata importanta coordonarii si a lucrului in echipa.

Regulamentul initial al competitiei, conform caruia in urma preselectiei urma sa fie selectata cate o echipa reprezentanta din fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei a suferit unele modificari, intrucat echipele inscrise reprezinta numai patru din aceste regiuni.

Aplicatiile primite pentru acest concurs au fost foarte bune si comitetul de organizare a luat decizia de a extinde numarul de echipe selectate de la opt la zece.

In etapa finala a competitiei de rovere Exo-RO, cele zece echipe selectate vor avea la dispozitie perioada 25 iunie — septembrie pentru a construi roverul propus in formularul de inscriere, respectand toate fazele tipice ale unui proiect de robotica, de la selectarea obiectivelor, proiectarea si integrarea componentelor, pana la testarea sistemului in final.

Provocarea este ca roverul lor sa indeplineasca atat misiunea principala, cat si pe cea secundara a competitiei:

Misiunea stiintifica principala — obligatorie pentru fiecare echipa — consta in deplasarea teleghidata a roverului pana la un punct fix, facandu-se abstractie de decalajul temporal care ar exista in realitate intre locatia explorata si centrul de control, masurarea unor parametri (presiunea atmosferica si temperatura mediului inconjurator) si transmiterea de imagini. Roverul este necesar sa respecte masa maxima de 2,5 kg si un volum maxim dat de dimensiunile L=40cm, l=30cm, h=20cm.

Misiunea stiintifica secundara consta in colectarea unor esantioane, precum si masurarea altor parametri locali (de exemplu compozitia atmosferica, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflati la bordul roverului in vederea determinarii habitabilitatii sitului de catre oameni, precum si determinarea din acesti parametri ai posibilitatii existentei vietii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiatii etc.) cu senzori la alegere.

Tot in aceasta etapa, echipele finaliste vor deschide o pagina de Facebook cu numele echipei, provocarea pentru ei fiind sa stranga un numar cat mai mare de fani, sa ii tina la curent cu evolutia proiectului lor si sa faca cunoscuta publicului implicarea in competitia de robotica pentru elevii de liceu.

Echipele finaliste vor fi evaluate luand in calcul urmatoarele elemente: valoarea educationala (20%), realizarile tehnice (50%), lucrul in echipa (15%), popularizarea proiectului ( 15%). Mai multe detalii despre criteriile de jurizare sunt disponibile aici.

Prezentarea proiectelor va avea loc odata cu premierea castigatorilor, la Vulcanii Noroiosi, in luna septembrie 2015. 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author