Published On: joi, Iun 25th, 2015

Cum vrea Primaria, prin votul consilierilor, “sa albeasca” golaniile mafiei imobiliare

Share This
Tags

sedinta clmConsilierii locali sunt pusi din nou sa aprobe un proiect de hotarare care ridica numeroase semne de intrebare, mai ales ca initiativa vizeaza modificarea unor aspecte fundamentale legate de bunurile care apartin domeniului public al municipiului Braila. 

Ani buni, mafia imobiliara s-a infruptat din domeniul public, timp in care autoritatile locale nu au miscat un deget, ba uneori, spun gurile rele, chiar cu sprijinul unor capi ai administratiei, mai ales in cazul deja celebru al Pietei Concordia.

In sedinta Consiliului Local de luni, 29 iunie, alesii locali urmeaza sa voteze pentru aprobarea “Regulamentului privind modul de inchiriere a bunurilor ce apartin domeniului public al Municipiului Braila”, un proiect al carui raport de specialitate poarta semnatura viceprimarului PNL Alexandru Danaila. 

Desi ar trebui sa reglementeze situatiile confuze din acest sector al administratiei, proiectul prezinta nenumarate neclaritati, multe dintre ele dubioase, care par introduse pentru a acoperi ilegalitatile prin care multe cladiri sau terenuri din domeniul public au ajuns in proprietate privata.

De exemplu, la Capitolul I, numit “Reglementari privind notiunea de teren apartinand domeniului public al unitatilor administrative-teritoriale”, se precizeaza ca “bunurile aflate in proprietatea municipiului sunt administrate in conformitate cu normele DREPTULUI CIVIL”, desi specialistii in drept administrativ precizeaza in numeroase lucrari de specialitate  ca doar domeniul privat al municipiului este administrat conform dreptului civil. 

Domeniul public este reglementat de Legea 213/1998, dar si de catre Noul Cod Civil, care au prevederi indubitabile cu privire la domeniul public. Iar daca se tine cont de principiul juridic “specialia generalibus derogant” (legea specială derogă de la norma generală), orice dubii cu privire la procedurile legate de domeniul public ar trebui sa dispara, fiind inutila aprobarea unei hotarari de Consiliu Local cand exista lege speciala si lege generala cu privire la domeniul public 

O alta prevedere a Regulamentului care urmeaza sa fie votat de catre consilierii locali pune in avantaj mafia imobiliara, care de multe ori s-a prezentat in hainele unor investitori seriosi. 

Daca proiectul va fi aprobat, investitorii care doresc sa inchirieze terenuri apartinand domeniului public vor avea dreptul sa angajeze un expert care sa evalueze pretul inchirierii, drept pe care acum il are doar Municipalitatea. Cu alte cuvinte, investitorul poate aduce orice evaluator doreste, chiar si un prieten de pahar, care sa stabileasca un pret mult sub cel al pietei, cum s-a intamplat de nenumarate ori in cazurile scoase la suprafata de procurorii anticoruptie.

In capitolul III al proiectului, “Inchiriera terenurilor pentru amplasare de constructii provizorii cu alta destinatie”, apar specificatii cu privire la “terase, premise, garaje, panouri publicitare sau balcoane”, desi pentru aceste cazuri exista regulamente in vigoare,  aprobate tot de consilierii locali. 

Proiectul de hotarare girat de viceprimarul Danaila, cel al carei familie este legata ombilical de “Afacerea Stejaru”, poate fi, cum am mai mentionat, o modalitate prin care sa fie sterse urmele tranzactiilor administrativo-politico-mafiote prin care bunuri care se regaseau in inventarul domeniului public din anul 2001 nu se mai gasesc in cel din prezent, fara ca sa existe hotarari ale Consiliului Local care sa aprobe aceste “mutari” penale.

De exemplu, un teren de 1.400 de mp din Piata Concordia si doua gradinite (Gradinitia nr. 9 si Gradinita nr. 6), se aflau in Inventarul reactualizat la data de 30 iunie 2001 al domeniului public al municipiului Braila, insa au disparut din inventarul similar din 2011, insa nu apar ca fiind trecute din domeniul public in domeniul privat al municipiului, si apoi vandute, cum cere legea.  

Comentarii

comentariu

About the Author