Published On: Soare, Iun 14th, 2015

Braila se pregateste de alegeri, dar pe noua lege! Mortu, ramane varianta PSD pentru sefia judetului / Ce spun liderii Puterii si Opozitiei

Share This
Tags

O posibila solutie la problema ridicata de Opozitie cu privire la necesitate alegerilor anticipate pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean vine din alte judete. Astfel, interimatul social-democratului Viorel Mortu la sefia judetului s-ar putea incheia cu alegerea unui nou presedinte chiar de catre consilierii judeteni, pe noua legislatie electorala.

Saptamana trecuta, la Consiliul Judetean Cluj, conform noii legi, in speta Legea 115/2015, consilierii judeteni au procedat la alegerea unui nou presedinte. Astfel, liberalul Mihai Seplecan a primit voturile majoritatii si isi va exercita astfel mandatul cu puteri depline, nu in regim de interimat, doar prin delegare de atributii.

simionescuPuterea si Opozitia sunt de acord cu aceasta varianta de deblocare a situatiei generate de asaltul din toamna al procurorilor DNA. PNL sustine insa ca nu va vota candidatul PSD, in timp ce liderul social-democratilor, deputatul Mihai Tudose, afirma ca “cel mai probabil” Viorel Mortu, actualul sef interimar al CJ, va fi propunerea majoritatii.

“Probabil ca se poate intampla acest lucru, se pot face alegeri pentru presedintia Consiliului Judetean. Astazi, teoretic, daca ma intrebati pe mine, exista aceasta posibilitate, avem lege. Noi nu am discutat la partid despre asta, dar daca  ma intrebati pe mine, ca persoana, as fi de acord sa se aleaga un presedinte. Si poate ca formatul acesta ar fi unul care ar inlatura o discutie legata de interimat, fiindca intotdeauna ce este pe interimat are doza de retinere. Noi l-am ales pe domnul Mortu initial, a fost prim optiune, deci domnia sa va fi varianta”, a declarat primarul Simionescu, prim-vicepresedintele PSD.

boboc1Liberalii asteapta ca majoritatea formata in jurul PSD sa initieze demersul, pe care il aproba, insa precizeaza, prin vocea co-presedintelui Catalin Boboc, ca social-democratii ar trebui sa vina cu o alta varianta de presedinte, nu tot cu Viorel Mortu.

“Din punct de vedere politic, PNL nu are majoritate, dar daca PSD vrea, poate sa initieze alegerile. Dar poate in locul lui Mortu vine cineva care sa faca ceva, nu cineva care lanseaza melodii, in loc de carti, caci asa nu castigam nimic. Cu siguranta ca asezarea institutiei pe baze normale ar fi in regula din punct de vedere al functionarii, dar nu am vota o propunere PSD”, spune senatorul Boboc.

TudosePresedintele PSD, deputatul Mihai Tudose, a fost mult mai categoric decat primarul Simionescu in ceea ce priveste declansarea procedurilor pentru organizarea alegerilor la CJ pe noua lege, subliniind ca in opinia sa Viorel Mortu este cea mai oportuna varianta pentru sefia institutiei.

“Sunt categoric pentru demararea procedurilor. Este postul liber si acum, pe noua lege, se pot organiza alegerile. Domnul Mortu va fi varianta, in opinia mea. In urma cu 6 luni am zis ca e bun, nu ne putem juca, sa spunem acum altceva. Va fi o decizie colectiva, ne intalnim cu totii si vedem cum e cel mai bine. Este o sansa de intrare in normalitate, mai ales ca exista precedentul creat”, a precizat Tudose.

Precedentul Cluj

Consiliul Judetean (CJ) Cluj are, incepand de miercuri, un nou presedinte, pe liberalul Mihai Seplecan, care a preluat functia de la vicepresedintele cu atributii de presedinte, Vakar Istvan (UDMR), fostul presedinte ales, Horea Uioreanu (PNL), fiind arestat pentru coruptie in urma cu un an, informeaza Agerpres.

Mihai Seplecan a fost ales in functia de presedinte de consilierii judeteni, potrivit noii legi privind alegerile locale, si-si va exercita mandatul cu puteri depline, fara sa-i fie doar delegate atributiile de presedinte, cum a fost cazul lui Vakar Istvan. Seplecan a fost singurul candidat si a fost ales in functia de presedinte cu 25 voturi "pentru" si 8 "impotriva".

In precedenta sedinta a CJ Cluj, pe 25 mai, Mihai Seplecan a devenit vicepresedinte, dupa ce Ioan Oleleu (PSD) demisionase din functie si a renuntat la mandatul de consilier judetean. Intre timp, pentru a putea sa fie ales presedinte al CJ Cluj, Mihai Seplecan a demisionat din functia de vicepresedinte, precizeaza HotNews.

Comentarii

comentariu

About the Author