Published On: mie, Iun 10th, 2015

“Afacerea Stejaru”, acuzatii extrem de grave: Dan Paun este omul investitorilor care vor sa defriseze padurea / “Nu joaca onest. E evident!”

Share This
Tags

dan paun si tariceanuScandalul care s-a lipit de “Afacerea Stejaru” capata noi proportii, consilierul judetean Gheorghe Chiru (PNTCD) acuzandu-l pe ecologistul (!) Dan Paun (foto), consilier local (PLR) si presedintele Asociatiei “Green”, ca este “omul rusilor”, facand aluzie la investitorii care vor sa defriseze cele 13 ha din Padurea Stejaru. Paun neaga vehement acuzatiile si il ameninta pe taranist ca va trebui sa dea explicatii si in fata instantei, nu doar a presei.

Consilierul judetean PNTCD afirma cu subiect si predicat ca Paun, care este si vicepresedinte la nivel national al partidului lui Tariceanu, “nu joaca onest” in aceasta situatie si ca, desi actioneaza ca un oponent al defrisarii padurii, acesta este “vocea rusilor”. Chiru a explicat ca atunci cand vorbeste de “rusi” se refera la Gheorghe Periverzof, mandatarul investitorilor de la Stejaru

 “In toata chestia asta ma deranjeaza ca au fost prezenti unii ca sa fie fotografiati. Au fost prezenti si cei care mimeaza ceea ce inseamna opozitia fata de defrisarea padurii. Exista persoane acolo, care primesc finantari de multa vreme si din bani publici, prin ONG-uri, si joaca cu rusii. Dupa mica neintelegere cu ora de programare, care a fost generata de un mesaj al domnului presedinte de la “Green”, domnul consilier local Paun, mi-a confirmat ca el nu se regaseste in tabara celor care isi propun sa stopeze ce se vrea cu Padurea Stejaru. Dan Paun este vocea rusilor. Cine sunt rusii? Cine e reprezentantul…e  ala cu “zof”. Dan Paun nu joaca onest, face jocul unei parti. E evident, nu e doar intuitie. Atat mi-am propus sa spun despre el”, a declarat Chiru.

De cealalta parte, consilierul local Paun a declarat pentru Infobraila ca este “surprins” de spusele lui Chiru si ca, desi este si om de afaceri, nu s-ar implica intr-o afacere precum cea de la Stejaru.

“Domnul Chiru trebuie sa-si demonstreze acuzatiile. Nu am nici cea mai vaga idee despre cum a ajuns la aceasta concluzie. O sa ii fac un proces de calomnie pentru ca eu cu investitorii nu am avut decat trei intalniri: la Garda de Mediu, alta data a venit mandatarul investitorilor sa imi aduca niste documente si ieri. Eu nu am stapan si nu am comenzi, ca sa stie si Chiru”, a spus Paun.

Dezbaterea publica privind proiectul legat de defrisarea celor 13 ha din Padurea Stejaru a fost un fiasco,  fiind amanata de catre Agentia pentru Protectia Mediului Braila pentru ca investitorii au organizat-o intr-un spatiu inadecvat. 

Jurnalisti, politicieni, functionari publici si doar vreo 10 reprezentanti ai societatii civile au participat, marti, la ora 14:00, la evenimentul care s-a desfasurat intr-un corp de cladire situat in vecinatatea Primariei Chiscani.

Spatiul neincapator chiar si pentru cele 40 de persoane prezente a iscat discutii aprinse, toti cei prezenti, cu exceptia proprietarilor celor 13 ha, s-au plans de faptul ca sala respectiva nu indeplinea conditiile decente pentru ca dezbaterea sa se desfasoare in conditii normale.

Cele cateva schimburi de replici care au avut loc, pana ca reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului sa anunte amanarea dezbaterii, au fost edificatoare pentru numeroasele semne de intrebare care se ridica cu privire la “Afacerea Stejaru”.

Cea mai interesanta propunere care a reiesit din tirurile de declaratii a fost cea a social-democratului Viorel Mortu, presedintele interimar al Consiliului Judetean. Mortu le-a propus proprietarilor celor 13 ha un schimb de terenuri, astfel incat CJ sa intre in posesia portiunii de padure si sa ofere aceeasi suprafata in alta zona. 

Majoritatea celor prezenti au fost de acord cu cele spuse de seful CJ, insa reprezentantul proprietarilor parea de neclintit, afirmand, la sfarsitul intalnirii, ca proiectul va merge mai departe si caracterizand intrunirea ca fiind “un balci cu oameni de rea-credinta”.

Cum a inceput afacerea: Sora viceprimarului Danaila (PNL), in grupul investitorilor

In 2011, un grup format din Valentin Chisoceanu, George Iurov, Elena Iurov, Costel Guruianu, Otilia Niţă, Leonard Mîrza, Laurenţia Mîrza, Cristian Niţă, Cristian Mîrza, Alexandra Periverzof, Virgil Voiu, Gina Chisoceanu, Ionel Stănilă, Gabriela Stănilă, Mihai Periverzof au anuntat ca isi propun defrişarea unei porţiuni de 13 hectare din Pădurea Stejaru, a caror proprietari sunt, pentru a construi un complex social-sportiv. 

Desi numele nu spun mare lucru opiniei publice, printre proprietarii celor 13 ha se afla şi rude ale unor politicieni sau ale unor personaje influente din administratie si lumea afacerilor. 

De exemplu, Elena Iurov este sora viceprimarului Alexandru Dănăilă (PNL), care in urma cu doar cateva saptamani a anuntat ca sora acestuia nu mai are nicio legatura cu aceasta afacere. Si sora lui Mircea Fudulaiche, fostul secretar al Primariei Braila, face parte din grupul investitorilor.

Un alt nume “greu” din “Afacerea Stejaru” este cel al lui Gheorghe Periverzof, mandatarul investitorilor, care a si fost prezent la dezbaterea de ieri. 

Periverzof este cel care a purtat, in 2007, negocierile cu Primaria Braila, in numele mostenitorilor unui corp de cladire al Teatrului “Maria Filotti”. Atunci, afaceristul a reusit sa convinga municipalitatea sa cumpere corpul de cladire cu peste jumatate de milion de euro.

 

Comentarii

comentariu

About the Author