Published On: lun, Mai 18th, 2015

VAI DE NOI! Braila lui Simionescu – la coada topului celor mai bune orase pentru afaceri, dupa Galati / RADIOGRAFIA DEZASTRULUI

Share This
Tags

simionescuBraila nu a atras, in ultimii 25 de ani, prea multe investitii straine, jurnalistii de la Forbes plasand orasul condus de primarul Aurel Simionescu (PSD) la coada Topului "40 cele mai bune orase pentru afaceri, editia 2015", pe locul 33. Galatiul - eternul rival, e pozitionat in Top 20, in timp ce doar Slobozia, Drobeta Turnu-Severin, Zalau, Focsani, Botosani, Sfantu Gheorghe si Alexandria au fost depasite de Braila.

Doar 950 de firme cu participare straina la capital au investit in economia braileana, cu un capital social subscris de numai 59 milioane de euro, conform Forbes, in timp ce in Galati exista 1.555 de astfel de societati comerciale, cu un capital social subscris de 10 ori mai mare.

Printre activitatile industriale ale municipiului se numara: confectiile, constructiile metalice, metalurgie, masini si echipamente, productia si distributia de energie electrica, alimentara si bauturi, mobilier si articole de mobila. Aici, Braiconf – probabil cel mai puternic brand local, mai spala rusinea locului 33, societatea avand o valoare bursiera de 5 milioane de euro.

Portul Brailei, portul lui Stancu

Portul, alta data mandria si motorul economiei orasului, este unul dintre cele mai mari porturi fluviale romanesti, insa trecutul pare ca nu a reusit sa il tina in viata, implicarea autoritatilor locale fiind aproape neexistenta dupa '89. Potrivit datelor furnizate de Administratia Porturilor Dunarii Maritime privind traficul de marfuri din portul Brăila, pe aici au trecut doua milioane de tone anul trecut, mai precizeaza sursa citata. 

De amintint este faptul ca printre principalii operatori portuari se afla firma Hercules SA, firma controlata de fostul baron Gheorghe Bunea Stancu. In anii trecuti, cand Stancu se afla la conducerea judetului, jurnalistii de la Romania Libera au scris despre faptul ca Portul Hercules, detinut de Bunea Stancu prin Bursagrirom, a fost modernizat din banii statului.

Saracii milionari

In Topul realizat de prestigioasa revista Forbesc, fostul subprefect si lider PDL, Florin Eugen Carligea, este declarat cel mai bogat brailean, cu o avere de 18 milioane de euro. Proprietarul Comision Trade a cam ramas singurul milionar care nu a avut probleme cu afacerile, ceilalti doi, Gheorghe Caruz si Marin Moraru - candva primii in topurilor bogatilor Brailei, au trecut prin situatii deloc placute, care, spun specialistii, i-a scos din joc.

De exemplu, Carligea, care a intrat in Topul Forbes abia in 2013, avea in acel moment o avere de 12 milioane de euro, iar Moraru, situat pe primul loc in randul bogatilor Brailei, o avere de…70 de milioane de euro. 

In orasul vecin, situatia este cu totul alta atunci cand vorbim de potentatii din business, familia Rapotan (Cezar, Angelica si Mircea), care controleaza in totalitate compania Arabesque, avand o avere de 120 de milioane de euro. Rapotan sunt cei mai bogati galateni, insa numarul milionarilor din Galati il depaseste cu mult pe a celor din Braila.

Laminorul, Armonia si Marex, colosi ingenuncheati

Companiile brailene au fost in ultimii ani greu incercate de criza economica, astfel ca multe au intrat in insolventa. Un exemplu este si Laminorul Braila, unul dintre cei mai importanti coloşi industriali din sud-estul tarii, care a intrat in urma cu doi ani in insolventa. Si centrul comercial Armonia a intrat in aceasta categorie de investitii care au esuat, dupa o investitie de 45 de milioane de euro. Armonia Braila, care a fost in vara anului 2009 primul mall inchis de pe piata locala, a intrat dupa doi ani si jumatate in faliment.

Marex, firma controlata de familia Moraru, se apropie si ea de faliment, aceasta avand datorii de 100 de milioane de euro si este in insolvemta de aproape 1 an. In prezent, Tribunalul Braila judeca o cerere de faliment venita din partea creditorilor, iar la masa credala s-a înscris chiar si familia Moraru, fapt contestat de multi creditori

Aproape 19.000 de braileni au parasit Romania in ultimii ani, majoritatea pentru o perioada mai lunga de un an, potrivit datelor de la recensamantul din 2011 pe baza centralizarii chestio­na­relor, insa fenomenul migraţiei,spun specialistii, este de trei ori mai mare. Majori­tatea celor care au emigrat au varste cuprinse intre 20 si 30 de ani si au optat pentru state precum Italia, Spania, Germania, Franta sau Marea Britanie, arata Ziarul Financiar.

Singura veste buna din ultimii 25 de ani este investitia japonezilor de la Yazaki, care ar urma sa inceapa productia la viitoarea fabrica de cablaje auto de la Braila, o investitie care depaseste 24 milioane de euro. Pan ala sfarsitul anului 2016, Yazaki va angaja peste 1.500 de persoane pentru a lucra la fabrica.

Comentarii

comentariu

About the Author

-