Published On: joi, Mai 28th, 2015

NEREGULI privind unele terenuri scoase la licitatie de CJ / Mortu: “Noi albim rufele murdare din trecut” / DNA ancheteaza situatia

Share This
Tags

Cristian AncutaO situatie despre care Ziarul Infobraila a scris in urma cu doua luni a fost pusa pe tapet, in cadrul sedintei Consiliului Judetean, de catre consilierul judetean Cristian Ancuta (PC), care l-a intrebat pe seful CJ, social-democratul Viorel Mortu, daca are cunostinta despre faptul ca urmeaza o licitatie "cu probleme", la care sunt scoase la mezat terenuri agricole in suprafata de 1.600 ha. Presedintele interimar al Consiliului Judetean a reactionat nervos, vorbind despre "rufe murdare", "ambiguitati" si "ciudatenii", provenite din trecut.

In fapt, CJ va scoate la licitatie trei loturi de terenuri agricole, in suprafata totala de 1.600 ha – in documente, aflate pe raza comunei Vadeni, insa care fizic au suprafata de doar 1.400 ha, situatie care treneaza de ani de zile. Pana astazi, agricultorii care au avut in concesiune terenurile au primit subventii de la APIA pentru 1.600 ha, desi ei au lucrat cu 200 ha mai putin.

"Cele 3 loturi de terenuri care vor fi scoase la licitatie, cum am stabilit, insa din aceste terenuri de 1.600 ha lipsesc 200 ha in urma masuratorilor. Cei care participa vor licita pentru 1.600, nu pentru 1.400. Sa vedem cati bani a dat APIA pentru suprafata concesionata, sa vedem daca a platit pentru 1.600 sau pentru 1.400 ha. APIA putea sa controleze prin teledetectie daca situatia din acte e similara cu cea de pe teren", a spus Ancuta.

Viorel Mortu 1PSDPresedintele CJ a intervenit, transmitandu-i consilierului judetean ca are "gusa plina" cand vine vorba de APIA si ca subventia a fost platita pentru suprafata din documente.

"Chiar nu vezi ca noi vrem sa scoatem la lumina fel de fel de ciudatenii, de ambiguitati, noi albim fel de fel de rufe murdare adunate de atatia ani in forme ciudate, mentinute. Vrem sa scoatem la lumina tot ce este ocult si chiar urat mirositor, cateodata. Va rog sa remarcati ca in fiecare sedinta avem de aerisit  o zona ambigua. Mereu ventilam ceva, mereu scoatem la lumina ceva. Sentimentul meu dureros este ca albim acum rufe murdare si inca ani buni de acum incolo, cine va sta pe scaunul de presedinte va avea acest sentiment, de albit rufe murdare, de scos la lumina, de ventilat, de aerisit zone urat mirositoare, ascunse, tainice, ciudate, enigmatice", a declarat Mortu.

Conform unor surse juridice, procurorii au solicitat de la Consiliul Judetean mai multe contracte de concesiune a unor terenuri agricole din cele aflate in procedura de licitatie, incheiate intre institutie si SC Agroconserv SRL Vadeni, firma detinuta de doi agricultori braileni, Dragan Stelica si Mocanu Constantin. Documentele au fost transmise deja DNA.

Mocanu este presedintele Cooperativei Braicoop – structura asociativa a fermierilor din S-E Romaniei, si lucreaza o suprafata de 800 de ha in comunele Vadeni si Silistea. In aceasta cauza, denuntul a fost facut de patronul unei firme galatene.

Comentarii

comentariu

About the Author

-