Published On: mie, Mai 13th, 2015

Minister: Tomograful Phillips de la Spitalul Judetean s-a stricat din cauza firmei de la care a fost cumparat

Share This
Tags

spital-infobrailaLa inceputul acestui an, cele doua computere tomograf de la Spitalul Judetean, in valoare totala de peste 1 milion de euro, s-au stricat, generand un scandal public urias. Sute de braileni care au  avut nevoie de investigatii CT au fost trimisi la Galati sau Bucuresti.

Primul tomograf s-a stricat la inceputul lunii februarie, iar apoi a urmat cel de la Unitatea de Primiri Urgente. La mijlocul lunii martie, Spitalul Judetean de Urgenta Braila a început procedurile pentru repararea tomografului de la UPU,  fiind inlocuita o componenta de baza a CT-ului, ale carei costuri au depasit 250.000 de lei.

Repararea celui de-al doilea tomograf, de la etajul I, ale cărei costuri se ridică la 200.000 de euro, a fost amanata, suma fiind mult prea mare pentru a fi acoperita din bugetul spitalului.

Un document al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, transmis reprezentantei Phillips, firma care a furnizat CT-ul de la etajul I, arata ca tomograful s-a defectat din vina societatii, constatandu-se ca “instalatia nu a functionat la nivelul cerintelor specific unui computer tomograf de inalta performanta”.

“ANMDM in calitate de autoritate competenta in domeniul dispozitivelor medicale nu poate fi de acord cu modul in care ati tratat solicitarile noastre si importanta mentinerii in utilizare a echipamentului de la Spitalul Judetean de Urgenta Braila. Solicitarile noastre au fost adresate tocmai in vederea rezolvarii acestui incident, insa raspunsurile dvs. au fost evazive. Acest fapt ne confirma ca problema nu a fost tratata cu seriozitate pentru a stabili cauza care a determinat repetarea aceluiasi tip de defectiune”, se arata in adresa transmisa de Agentie firmei de la care Consiliul Judetean a achizitionat tomograful.

De asemenea, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale a solicitat firmei sa inlocuiasca tomograful de la spital cu unul nou, pentru ca exista suspiciunea “ca defectarea succesiva a ansamblului tub-cupola este un effect si nu o cauza”.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-