Published On: Soare, Mai 17th, 2015

Kovesi, sefa DNA: Anchetele au produs panica in randul clasei politice. Catusele n-au fost inventate acum

Share This
Tags

Procurorul sef al DNA, Laura Kovesi, sustine ca anchetele din ultima perioda de timp au produs "o oarecare panica in randul clasei politice", fapt ce a dus la incercarea de a limita atributiile procurorilor, facand referire la proiectele de modificare a Codului penal.

"Nu cred ca in Romania s-a inventat masura arestarii preventive in 2015, nici catusele nu au fost inventate acum. Cred ca anchetele din ultima perioada de timp au produs o oarecare panica in randul clasei politice si cred ca acesta este motivul pentru care se incearca limitarea atributiilor procurorilor", a spus Laura Kovesi, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata de PRO TV.

"Este foarte dificil de spus in conditiile in care la fiecare doua saptamani ne trezim cu proiecte de modificare a Codului penal sau Codului de procedura penala prin care se incearca limitarea atributiilor sau limitarea posibilitatilor de investigare. Mi-ar fi foarte dificil sa spun ca actuala clasa politica sprijina lupta anticoruptie", a mai spus Kovesi.

Plenul Senatului a adoptat, in 11 mai, amendamentul la Codul Penal si cel de Procedura penala initiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel si Ovidiu Dontu, prin care ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice”, inlocuind sintagma de ”suspiciuni rezonabile” din actuala lege.

Amendamentul, semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) la proiectul pentru modificarea si competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal si a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedura penala- L95/2015 a fost adoptat cu 91 de voturi ”pentru” de plenul Senatului, dupa ce saptamana trecuta legea a primit raport de admitere in comisia juridica.

Potrivit amendamentului, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede ca ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ”suspiciunea rezonabila” ca o persoana a savarsit o infractiune”, s-a modificat, prin amendament, cu urmatoarea formulare: ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”.

Senatorii considera ca, in vechiul Cod de procedura penala, masura arestarii preventive fata de un acuzat putea fi luata numai ”daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”, iar in noul Cod de procedura penala, intrat in vigoare la 1 februarie 2014 9 articolul 233) conditia de probe si indicii temeinice a fost inlocuita cu cea de suspiciuni rezonabile.
Proiectul de lege va ajunge in dezbaterea Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-