Published On: lun, Mai 25th, 2015

IMPORTANT! Masinile parcate ilegal nu vor mai putea fi ridicate de Braicar / Brailenii amendati isi pot recupera banii / DECIZIA E OBLIGATORIE

Share This
Tags

ridicare masina-26310Masinile parcate ilegal nu vor mai putea fi ridicate, Inalta Curte de Casatie si Justitie considerand ca aceasta masura afecteaza dreptul la proprietate al cetateanului.

Curtea Suprema a admis, ieri, recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului si a hotarat ca procedura de aplicare a masurii de ridicare a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale. Cu alte cuvinte, reglementarea parcarilor ilegale trebuie realizata prin lege organica, de catre Parlament, nu de catre consiliile locale, asa cum a stabilit Guvernul Nastase prin ordonanta de urgenta nr. 195/2002.

Astfel, Hotararea CLM Braila 190/2013 care aproba Regulamentul privind activitatea de ridicare, transport, depozitare si eliberare a masinilor parcate neregulamentar– serviciu delegat operatorului de transport public Braicar, a devenit nula. Brailenii care au fost amendati de Politia Locala si care au platit-o se pot adresa instantei pentru a-si recupera banii, iar cei care au contestat amenda vor avea castig de cauza. 

In iunie 2013, consilierii locali au votat acest regulament, stabilind ca de ridicarea masinilor sa se ocupe  Braicar. Prin hotararea CLM s-a instituit si o taxa de 700 de lei pe care brailenii trebuiau sa o plateasca pentru a-si recupera masina.  Mai mult decat atat, la sfarsitul anului trecut, Braicar a achizitionat o platforma pentru ridicarea autoturismelor, cu aproximativ 200.000 de lei.

Atunci, consilierul local Simona Draghincescu le-a propus alesilor locali sa scoata de pe ordinea de zi proiectul, motivand ca in municipiu nu exista destule locuri de parcare si ca cetatenii nu pot fi amendati pentru ca nu au unde sa isi parcheze autoturismele.

"Ma bucur ca s-a ajuns la aceasta decizie. Este un lucru normal pe care eu l-am spus in urma cu 2 ani, insa nu s-a aplicat. Eu am fost impotriva pentru ca nu poti sanctiona pe cineva cat nu ii dai posibilitatea sa fie corect, sa ii faci locuri de parcare. Cei amendati isi pot recupera banii acum”, a declarat Draghincescu.

simionescuDe cealalta parte, primarul Aurel Simionescu spune ca, desi a existat cadrul legal prin HCLM 190/2013, Braicar nu a pornit o vanatoare de masini parcate ilegal si ca actiunile de ridicare au fost concentrate asupra situatiilor de exceptie, aratand ca de cele mai multe ori s-a intervenit in cazurile in care un autoturism bloca o strada. 

“Nu stiu daca de cand facem noi treaba aceasta s-au ridicat 20 de masini. Noi am lucrat in cazuri de exceptii, cand cineva a parcat o masina si nu mai putea intra ambulanta. Noi am mers strict pe cazuri de exceptii, cand masina bloca strada, noi nu am facut o vanatoare la modul propriu”, ne-a precizat edilul.

Hotararea CLM Braila viza masinile care parcheaza in zone cu "Oprirea interzisa" sau "Stationare interzisa", cele care sunt oprite pe trecerile la nivel de cale ferata sau la o distanta mai mica de 50 m inainte si dupa aceasta. De asemenea, puteau fi ridicate si masinile aflate pe domeniul public sau privat al municipiului expuse in scopuri comerciale in alte spatii decat cele special amenajate in acest sens, dar si cele care nu detin placute de inmatriculare sau elemente de identificare ale masinii sau proprietarului, precum si vehiculele fara stapan sau cele abandonate.

Masinile ridicate in ultimii ani au fost duse la Depoul Braicar din cartierul Radu Negru, iar, pentru a-si putea ridica masina, proprietarul era nevoit sa plateasca 700 de lei – contravaloarea serviciului de ridicare/ transport/ depozitare prestat de operatorul Braicar, dar si o amenda de pana la 400 de lei aplicata de Politia Locala.  

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-