Published On: mar, Mai 5th, 2015

EXCLUSIV Mecanismul prin care Bunea Stancu a facut ce a vrut cu banii publici / DNA spune ca Stancu inca influenteaza consilieri judeteni

Share This
Tags

stancuAflat dupa gratii, unde ispaseste o pedeapsa de 3 ani, Gheorghe Bunea Stancu, fostul presedinte al Consiliului Judetean, este urmarit penal intr-un nou dosar penal, numit de presa dosarul "Sportul". In acest dosar este urmarita penal si Alina Rusu, director economic in cadrul CJ, pentru abuz in serviciu in forma continuata, aceasta aflandu-se sub control judiciar.

Procurorii DNA il acuza pe fostul baron de abuz in serviciu in forma continuata si conflict de interese in forma continuata. Mai exact, Stancu, prin platile facute de Consiliul Judetean catre HC Dunarea si CF Braila, in perioada 2008-2012, a directionat bani publici catre firme pe care le controla, sub pretextul sprijinirii sportului brailean.

Ziarul Infobraila va prezinta in exclusivitate mecanismul prin care Gheorghe Bunea Stancu s-a folosit dupa bunul plac de banii publici, trimitandu-i direct in pusculita personala, fara a mai tine cont de lege.

Acest mecanism, gandit si pus in functiune de fostul baron, a ocolit legislatia, si astfel si pe consilierii judeteni, acestia fiind singurii care puteau angaja, prin vot, Consiliul Judetean la plata sumelor de bani ajunse la cele doua cluburi sportive si apoi la firmele lui Stancu.

Procurorii DNA spun ca echipa locala de fotbal, la care Bunea Stancu era "actionar semnificativ", a primit din bani publici, in primul mandat al lui Stancu la sefia CJ (2008-2012), suma de 2.300.000 lei. Din aceasta suma, 1.100.000 de lei au fost virati "fara documente justificative privind angajarea cheltuielilor si fara aprobarea prin hotarare a Consiliului Judetean".

Nici la handbal situatia nu era altfel. In perioada 2008-2012, Consiliul Judetean a virat la HC Dunarea nu mai putin de 5.192.236 de lei, dintre care aproximativ 4 milioane de lei au fost platiti tot "fara documente justificative privind angajarea cheltuielilor si fara aprobarea prin hotarare a Consiliului Judetean".

O parte din bani ajungeau la Bunea Stancu prin intermediul Restaurantului Continental, detinut de SC Istru SA, societate controlata de fostul presedinte al CJ prin Bursagrirom SA, la care era actionar majoritar. Fotbalistii si handbalistele serveau masa la acest restaurant, un alt conflict de interese evident.

Procurorii arata ca Istru SA a obtinut venituri din serviciile de alimentatie publica prestate pentru CF Braila si HC Dunarea in valoare totala de 247.112,56 de lei, fara TVA, gasind numeroase nereguli.

De exemplu, in 2009, exista 20 de facturi, emise in perioada ianuarie-noiembrie, in valoare totala de 75.889,41 de lei, iar platile efectuate de echipa de handbal au fost mai mari decat valoarea facturata, si anume 91.942, 49 de lei. Si in 2011, situatia a fost similara, HC Dunarea platind pentru mesele servite de jucatoare 30.983 de lei, iar Istru SA facturand 13.576,83 de lei.

DNA Galati mai arata ca Bunea Stancu, in calitate de presedinte CJ si ordonator principal de credite, a creat un mecanism prin care CF Braila si HC Dunarea au obtinut foloase necuvenite din bugetul Consiliului Judetean, mai precis suma de 7.492.360 lei, in conditiile in care firma Bursagrirom SA, la care Stancu era actionar majoritar, are o participare indirecta la capitalul SC Concivia SA, societate care avea calitatea de actionar majoritar la echipa de fotbal si de membru fondator al clubului de handbal.

Tribunalul Galati a respins joi, 30 aprilie, cererea procurorilor DNA Galati de luare a masurii arestarii preventive in dosarul "Sportul", fata de Gheorghe Bunea Stancu, in prezent aflat in inchisoare dupa condamnarea in dosarul "Mita la PSD". Arestarea preventiva a fost ceruta in conditiile in care Stancu, desi aflat in puscarie, ar putea beneficia in anumite conditii de liberarea conditionata sau de permisii pentru perioade limitate in timp, existand astfel riscul sa influenteze martori din dosar.

Procurorii anticoruptie precizeaza ca instanta ar trebui sa dispuna arestarea preventiva in dosarul "Sportul" pentru ca Bunea Stancu are inca, "in mod direct sau indirect (prin cercul relational dezvoltat)", influenta asupra unor fosti functionari din Consiliu si a unor consilieri judeteni.

In acest dosar, au fost audiati, la mijlocul lunii martie 2015, mai multi fosti si actuali consilieri judeteni, marea majoritate membri PNL, acestia fiind intrebati de procurori daca aveau cunostinta despre faptul ca, prin platile facute de Consiliul Judetean catre HC Dunarea si CF Braila, Bunea Stancu directiona bani publici catre propriile firme.

Consilierii judeteni Marian Sirbu, Alfredo Pascale, Vasile Cortez, Bogdan Minescu si Adrian Radulescu, toti membri PNL, au trecut pe la DNA. De asemenea, si Danut Lungu, Cristian Boala (PDL), Vasile Datcu si Giana Patrascu (PNL), consilieri in mandatul 2008-2012, au dat declaratii in fata procurorilor anticoruptie.

Comentarii

comentariu

About the Author