Published On: Soare, Mai 10th, 2015

Dosarul “Sportul” / Din banii jucati pe degete de Bunea Stancu se puteau plati alocatiile la peste 170.000 de copii

Share This
Tags

stancuFostul presedinte al Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu,  a avut mereu “o slabiciune” pentru sportul brailean, vorbind, mai in fiecare declaratie publica, despre implicarea sa in sprijinirea echipelor locale de fotbal si handbal, si despre cat de benefice sunt demersurile sale. Desi se stia ca Bunea Stancu are interese la CF Braila si HC Dunarea, putini au fost cei care au indraznit sa le puna pe tapet, fostul baron infierandu-i, ba uneori chiar injurandu-i, pe cei care “nu doresc binele sportului”.

Procurorii DNA Galati au scos la iveala modul in care Gheorghe Bunea Stancu controla banii publici, trimitandu-i, fara sa ii pese de lege, in pusculita proprie, prin intermediul unui mecanism pe care l-a gandit si l-a pus in practica. Din banii Consiliului Judetean, de cele mai multe ori fara aprobarea consilierilor judeteni si fara documente justificative, sume importante de bani ajungeau la echipele de fotbal si handbal, care erau controlate de societati comerciale, controlate la randul lor de firma Bursagrirom, la care actionar majoritar era chiar presedintele CJ, Bunea Stancu.

Aproximativ 7.5 milioane de lei din bugetul Consiliului Judetean au fost directionati de Stancu catre cele doua echipe sportive, iar din acesti bani, peste 240.000 de lei, au ajuns la firma Istru SA, controlata tot de Stancu, cea care detine restaurantul Continental, locatie unde serveau masa handbalistele si fotbalistii braileni.

Fara sa se gandeasca la lege si la cei care l-au votat, de doua ori, sa conduca judetul, Gheorghe Bunea Stancu a trimis, conform procurorilor anticoruptie, prin semnatura sa, dar si cu sprijinul mai multor functionari din Consiliul Judetean, 7.5 milioane de lei in malaxorul propriilor interese. Din banii pe care Stancu i-a jucat pe degete si i-a plimbat dupa bunul plac se puteau plati peste 170.000 de alocatii pentru copii sau isi puteau primi salariul minim pe economie peste 7.500 de angajati.

Mecanismul lui Stancu

Procurorii DNA spun ca echipa locala de fotbal, la care Bunea Stancu era "actionar semnificativ", a primit din bani publici, in primul mandat al lui Stancu la sefia CJ (2008-2012), suma de 2.300.000 lei. Din aceasta suma, 1.100.000 de lei au fost virati "fara documente justificative privind angajarea cheltuielilor si fara aprobarea prin hotarare a Consiliului Judetean".

Nici la handbal situatia nu era altfel. In perioada 2008-2012, Consiliul Judetean a virat la HC Dunarea nu mai putin de 5.192.236 de lei, dintre care aproximativ 4 milioane de lei au fost platiti tot "fara documente justificative privind angajarea cheltuielilor si fara aprobarea prin hotarare a Consiliului Judetean".

O parte din bani ajungeau la Bunea Stancu prin intermediul Restaurantului Continental, detinut de SC Istru SA, societate controlata de fostul presedinte al CJ prin Bursagrirom SA, la care era actionar majoritar. Fotbalistii si handbalistele serveau masa la acest restaurant, un alt conflict de interese evident.

Procurorii arata ca Istru SA a obtinut venituri din serviciile de alimentatie publica prestate pentru CF Braila si HC Dunarea in valoare totala de 247.112,56 de lei, fara TVA, gasind numeroase nereguli.

De exemplu, in 2009, exista 20 de facturi, emise in perioada ianuarie-noiembrie, in valoare totala de 75.889,41 de lei, iar platile efectuate de echipa de handbal au fost mai mari decat valoarea facturata, si anume 91.942, 49 de lei. Si in 2011, situatia a fost similara, HC Dunarea platind pentru mesele servite de jucatoare 30.983 de lei, iar Istru SA facturand 13.576,83 de lei.

DNA Galati mai arata ca Bunea Stancu, in calitate de presedinte CJ si ordonator principal de credite, a creat un mecanism prin care CF Braila si HC Dunarea au obtinut foloase necuvenite din bugetul Consiliului Judetean, mai precis suma de 7.492.360 lei, in conditiile in care firma Bursagrirom SA, la care Stancu era actionar majoritar, are o participare indirecta la capitalul SC Concivia SA, societate care avea calitatea de actionar majoritar la echipa de fotbal si de membru fondator al clubului de handbal.

Tribunalul Galati a respins joi, 30 aprilie, cererea procurorilor DNA Galati de luare a masurii arestarii preventive in dosarul "Sportul", fata de Gheorghe Bunea Stancu, in prezent aflat in inchisoare dupa condamnarea in dosarul "Mita la PSD". Arestarea preventiva a fost ceruta in conditiile in care Stancu, desi aflat in puscarie, ar putea beneficia in anumite conditii de liberarea conditionata sau de permisii pentru perioade limitate in timp, existand astfel riscul sa influenteze martori din dosar.

Procurorii anticoruptie precizeaza ca instanta ar trebui sa dispuna arestarea preventiva in dosarul "Sportul" pentru ca Bunea Stancu are inca, "in mod direct sau indirect (prin cercul relational dezvoltat)", influenta asupra unor fosti functionari din Consiliu si a unor consilieri judeteni.

In acest dosar, au fost audiati, la mijlocul lunii martie 2015, mai multi fosti si actuali consilieri judeteni, marea majoritate membri PNL, acestia fiind intrebati de procurori daca aveau cunostinta despre faptul ca, prin platile facute de Consiliul Judetean catre HC Dunarea si CF Braila, Bunea Stancu directiona bani publici catre propriile firme.

Consilierii judeteni Marian Sirbu, Alfredo Pascale, Vasile Cortez, Bogdan Minescu si Adrian Radulescu, toti membri PNL, au trecut pe la DNA. De asemenea, si Danut Lungu, Cristian Boala (PDL), Vasile Datcu si Giana Patrascu (PNL), consilieri in mandatul 2008-2012, au dat declaratii in fata procurorilor anticoruptie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-