Published On: lun, Mai 4th, 2015

Circuitul spagilor la ANAF Braila sau cum ne-am trezit cu fostul sef al Fiscului in redactie

Share This
Tags

anafUn agricultor, inregistrat ca persoana fizica autorizata, a rupt tacerea, dupa ce o buna perioda de timp ar fi fost nevoit sa mituiasca un inspector din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Braila, vorbind despre un sistem piramidal care ii terorizeaza pe cei care muncesc cu greu pamantul pentru a-si castiga painea si care nu sunt conectati la mediul politic. Barbatul a dorit sa ii protejam identitatea, insa facem mentiunea ca articolul ilustreaza doar ceea ce a mentionat sursa citata.

“Stimata redactie, cu greu va scriu acest mesaj deoarece imi este mare frica sa folosesc datele personale. Scriu pentru ca sunt scarbit de ANAF. Sunt un agricultor din judetul Braila, desfasor o activitate agricola cu greu, cu sudoare, iar cand ajung la ANAF Braila – Persoane fizice imi vine sa renunt”, spune fermierul in scrisoarea transmisa Ziarului Infobraila.

Totul ar fi inceput cu ceva vreme in urma, cand agricultorul a ajuns, cum se intampla cu multe persoane aflate in situatia sa, in biroul referentului superior Lucian Petcu de la ANAF. Taios, si fara retineri, barbatul afirma ca Petcu “vrea spaga la orice act intocmit” si ca, mai mult decat atat, ar fi fost nevoit sa plateasca “sume foarte mari”, reprezentand cota de impozit pe profit si de TVA, stabilite chiar de catre referent.

Acuzatiile celui care se autodenunta nu se opresc insa aici. Fermierul descrie chiar si circuitul spagii in interiorul ANAF, sustinand ca l-ar fi aflat chiar de la Petcu.

Inspectorul ANAF i-ar fi spus acestuia ca o parte din mita primita ajunge si la “seful Gadiuta” si la “Directorul Picus”, care altfel nu ar semna documentele pentru a caror emitere barbatul a ajuns la Finante.  

Desi in scrisoare nu sunt precizate decat numele de familie a celor doi superiori ai lui Petcu, de pe site-ul ANAF am aflat ca Marian Gadiuta este sef Birou Inspectie Fiscala, iar Catalin Picus este unul dintre cei 4 adjuncti ai sefului institutiei, cel care se ocupa de Inspectia Fiscala.

Agricultorul merge mai departe cu acuzatiile, specificand ca i-ar fi dat spagile lui Lucian Petcu “in parcare la Romarta”, loc unde inspectorul venea cu masini marca Volkswagen, oferind ca detaliu modelele Passat si Tuareg.

“Acest hapsan vine la intalnirile noastre cu masini mai bune decat a mea, masini in care am pus cu mana mea produse ecologice pentru domnul inspector: pasari, miel, vin alb, branza proaspata, ca domnul inspector tine regim”, mai precizeaza braileanul.

Fermierul, care se descrie ca fiind “un cetatean scarbit de sistem si de conducatorii lui”, nu a mai furnizat alte detalii legate de spagile date, adaugand doar faptul ca a discutat la unele simpozioane de agricultura cu mai multi “oameni revoltati” carora “le este frica de domnul Petcu”, care le-a spus ca ar fi “prieten cu toti sefii si ca el i-a pus in functii”.

Legat de situatia care ne-a fost reclamata, am intrebat-o pe Mihaela Marcu, sefa ANAF Braila, daca are cunostinta despre astfel de practici, primind un raspuns negativ, dar, in acelasi timp, si un indemn catre cei care afirma ca li se cer spagi de catre angajatii Finantelor.

“Ii rog pe cei care trec prin astfel de cazuri sa depuna plangere la Directia de Integritate din cadrul Ministerului Finantelor sau, mai bine, sa se duca la Parchet si sa reclame cele intamplate, sa aiba loc un flagrant, iar cei vinovati sa ajunga in fata instantei”, ne-a declarat Marcu.

Si adjunctul Catalin Picus, cel de care agricultorul spune ca Petcu l-ar fi aratat ca un personaj la care ajung parti din spagile primite de acesta, neaga vehement ca ar avea vreo implicare in circuitul descris.

“Domnul Petcu este in colectivul din subordinea mea, intradevar, in directa subordine a domnului Gadiuta, care este sef de birou la Persoane fizice. Nu am niciun fel de cunostinta despre ce relatati. Sunt un om cu o activitate de peste 20 de ani in Finante si niciodata nu am avut o reclamatie legata de o asemenea problema. Nu cunosc nimic despre aceasta speta si neg cu tarie vreo implicare. Cei care trec prin astfel de situatii ar trebui sa transmita plangerile organelor in drept”, a mentionat adjunctul ANAF.

In ciuda faptului ca cel care ne-a transmis scrisoarea vorbea despre faptul ca referentul din cadrul ANAF s-ar fi deplasat la intalnirile unde ar fi primit spaga cu doua autoturisme Volkswagen, facem precizarea ca Lucian Petcu nu detine nicio masina, conform declaratiei sale de avere, dar nici alte bunuri mobile sau imobile, ci doar un apartament in municipiu.

decaCurios este faptul ca dupa doar cateva minute de la momentul in care jurnalistii Infobraila au discutat cu adjunctul ANAF, am fost sunat de Ilie Deca – fostul sef al ANAF (foto), pensionat la inceputul acestui an, care m-a intrebat cum poate lua legatura cu proprietarul ziarului.

Pentru ca cel mai probabil raspunsul meu l-a nemultumit, dupa alte cateva zeci de minute, Deca s-a prezentat la sediul redactiei ziarului, insotit de inspectorul Lucian Petcu, pe care mi-a zis ca l-a gasit suparat, in timp ce se plimba pe strada, solicitandu-mi “prieteneste” sa divulg numele agricultorului care ne-a sesizat situatia relatata. Vazand ca nu poate sa afle ceea ce isi dorea, fostul sef al ANAF a plecat, vizibil deranjat, din redactie, lasandu-l pe Petcu sa imi explice ca “nu a luat spaga in viata lui”.

“Eu nu am facut asa ceva niciodata. La care Romarta? Romarta Noua sau Veche? Eu nu am masina mea, nu am luat spaga in viata mea. Cunosc multi agricultori, dar nu le-am cerut niciodata nimic”, ne-a spus Lucian Petcu, aruncandu-ne printre randuri rugamintea insistenta de a ii oferi numele agricultorului, lucru care nu s-a intamplat.

Restul e DNA!

Comentarii

comentariu

About the Author