Published On: mie, Mai 27th, 2015

Cea mai dubioasa manevra din mandatele lui Simionescu / Simona Draghincescu urmeaza sa fie ingropata prin votul consilierilor locali

Share This
Tags

Simona Draghincescu 1Municipalitatea pregateste una dintre cele  mai dubioase manevre administrative din mandatele primarului Aurel Simionescu,  incercand ca, prin votul consilierilor locali, sa adopte un proiect de hotarare care sa scoata formula “p. particular” din dreptul mai multor constructii aflate in Piata Halelor, Lotul 3. 

Manevra, girata de viceprimarul liberal Alexandru Danaila, este strans legata de dosarul penal al colegei sale de partid, consilierul local Simona Draghincescu, deschis in urma plangerii unui alt liberal, Costel Balan, directorul Administratiei Pietelor.

10 chioscuri, de a caror demolare ilegala este acuzata Draghincescu si care se aflau in proprietatea unor agenti economici in anul 2009, cand a fost adoptata Hotararea Consiliului Local nr. 279/2009, in care constructiile apar insotite de “p. particular”, urmeaza sa fie “transferate” in proprietatea municipalitatii prin proiectul de hotarare initiat de primarul Simionescu. 

Totul a pornit in urma cu 3 luni, cand in presa a aparut o varianta a HCLM nr. 279 in care nu apare formula “p. particular”, cum sare in ochi in aceeasi hotarare, eliberata de Primarie, la solicitarea Simonei Draghincescu, certificata cu mentiunea “Conform cu originalul” si semnata pentru secretarul municipiului de catre directorul Directiei Juridice, pe fiecare pagina a documentului. 

In Hotararea Consiliului Local nr. 279 din 11 august 2009 privind actualizarea inventarului bunurilor ce alcatuiesc domeniul public al municipiului Braila, la capitolul "Sistemele de infrastructura privind administrarea domeniului public, cu terenurile aferente", in Piata Halelor Lot 3, constructiile C16-C26, cu exceptia C22, apar insotite de mentiunea "p. particular". Chioscurile respective, desi proprietati particulare, au fost construite pe terenuri care fac parte din domeniul public. Totusi, in cazul in care proprietatile particulare construite pe terenuri din domeniul public nu trebuiau sa apara in inventarul bunurilor din domeniul public, greseala apartine institutiei care a intocmit hotararea CLM, respectiv Primariei.

"Misterioasa" mentiune "p. particular" nu apare insa doar in dreptul constructiilor pentru a caror demolare este urmarita penal Draghincescu. In acelasi document eliberat de Primarie, "p. particular" insoteste si constructii aflate in Piata Concordia, Piata Saraca, Piata Libelula, Piata Microhala, Piata Doi Cocosi, Piata Viziru sau Piata Vidin.

In ciuda faptului ca in toate pietele apar constructii cu “p. particular”, proiectul de hotarare de pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local de vineri, 29 mai, prevede eliminarea acestei sintagme doar din dreptul constrcutiilor din Lotul 3 “Piata Halelor”, cele pentru care este urmarita penal Simona Dragincescu.

Deci, o explicatie la prima vedere (!!!) ar fi ca restul constructiilor cu “p. particular” nu trebuiesc modificate, desi este vorba despre aceeasi eroare materiala, pentru ca nu apar in dosarul penal al consilierului local.  

Directoare economica cu dubla personalitate

declaratie dna infobrailaUn alt aspect care ridica suspiciuni este legat de raportul de specialitate al SC Administratia Pietelor si Targurilor SA, in baza caruia a fost conceput proiectul de hotarare, si prin care se cere “eliminarea erorii material inscrisa in forma tabelara din HCLM nr. 279/2009 prin inscrierea sintagmei “p. particular” in dreptul constructiilor evidentiate in domeniul public”.  Semnatarul anexelor acestui raport este Silvia Constantin – economist, in prezent director Operatiuni Economico-Financiare al APT, o apropiata a senatorului PSD Ion Rotaru.

Numele Silviei Constantin apare in ordonanta DNA Galati de clasare, disjungere si declinare a competentei materiale de solutionare a dosarului Simonei Draghincescu, la pagina 6, unde este mentionata declaratia acesteia in calitate de martor.

Conform documentului DNA, directoare economica a SC APT SA le-a marturisit anchetatorilor ca “agentii economici care desfasurau activitati comerciale pe lotul nr. 3 erau proprietarii constructiilor provizorii in care isi desfasurau activitatea, avand incheiate contracte de inchiriere cu DAPT doar pentru terenul situat sub acele constructii”.

Daca analizam cele doua inscrisuri, putem concluziona ca chioscurile care in raportul de specialitate din luna mai 2015, semnat de directoarea economica, apartin domeniului public, se aflau in proprietatea agentilor economice, conform declaratiei aceleiasi Silvia Constantin.

Constructii insotite de contracte de vanzare-cumparare

Document Chiosc Piata MarePartea cea mai interesanta este ca persoanele care isi desfasoara activitatea comerciala in modulele construite din resurse private in locul constructiilor C16-C23, din 1995 si pana astazi, detin autorizatii de construire – amplasare modul comercial- si contracte de vanzare-cumparare pentru modulele comerciale care au fost demolate si despre care se spune ca se aflau in domeniul public.

Constructia C21, aflata in sectorul fructe, nu apartinea domeniului public, dupa cum reiese dintr-un contract de vanzare-cumparare, autentificat sub numarul 7373 din 7 noiembrie 1996, de catre notarul public Varga Vasile.  

Obiectul contractului este un chiosc metalic in suprafata de 7 m.p., situat in Piata Halelor, construit pe terenul Primariei Braila. Bunul care s-a cumparat prin contractul mentionat a fost dobandit prin cumparare, tot in 1996, de la o societate comerciala cu factura nr. 2371782/1996, deci nici vorba de domeniul public. 

Alte contracte de vanzare-cumparare pentru constructiile C16-C26 au fost incheiate la notarii publici Ciutacu Lenuta (2005) si Mihalache Florica (1994).

Comentarii

comentariu

About the Author

-