Published On: mie, Mai 6th, 2015

Braila in mega-dosarul afaceristului Florian Walter, patronul “U Cluj” / DIICOT: “S-au spalat 14 milioane de euro”

Share This
Tags

Florian_WalterProcurorii DIICOT au desfasurat, ieri dimineata, 37 de perchezitii in sapte judete, printre care si Braila, dar si in Bucuresti, la mai multe firme, printre care si societatea de salubrizare Romprest, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, cu un prejudiciu de aproximativ 4,5 milioane de euro.

In anul 2010, in mandatul de presedinte CJ al lui Gheorghe Bunea Stancu, s-a decis externalizarea serviciului de salubrizare a localitatilor din judet, contract semnat pe o perioada de 2 ani cu Romprest, astfel firma de salubrizare a transportat deseurile din toate localitatile brailene la Depozitul Ecologic Muchea. Contractul a fost incheiat intre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara "Eco Dunarea", al carei presedinte era Bunea Stancu si Romprest Service SA, prin Necula Marin – director executiv.

Firma Romprest ar fi fost implicata intr-un lant de tranzactii comerciale fictive al caror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnari ilegale de TVA. Procurorii cerceteaza modul in care societatea angaja forta de munca folosita in orasele in care societatea are contracte pentru salubrizare cu autoritatile publice locale.

Afaceristul Florian Walter, patronul Romprest, nu a fost gasit de anchetatori, dar sunt indicii ca se afla in tara, fiind dat in consemn la frontier. Walter a fost unul dintre actionarii clubului de fotbal Dinamo, fost patron al clubului Petrolul Ploiesti si actualul finantator al clubului U Cluj.

Walter este acuzat ca a creat un grup infractional extrem de bine organizat si ierarhizat, compus din zeci de firme fantoma, prin care “s-au spalat” 14 milioane de euro, bani care au intrat in circuitul legal fie prin aport la capitalul Romprest, fie prin depunerea in conturile a doua societati comerciale nerezidente din Canada si SUA

Peste 30 de firme sunt implicate in dosar, iar pentru 28 de suspecti, printre care si braileni, s-a dispus inceperea urmarii penale. Procurorii au dispus masuri asiguratorii pe bunurile si conturile suspectilor, fiind aduse la audieri 50 de persoane.

Firma “Romprest” folosea circuite financiare fictive, prin utilizarea de firme fantoma pentru subcontractarea unor lucrari de prestari servicii, iar muncitorii erau angajati la negru. Firmele in cauza au patroni care fie nu au putut fi identificati, fie si-au declarat domiciliile in Republica Moldova sau in Ungaria.

Firmele fantoma mai erau utilizate si pentru a retrage din conturi mari sume de bani, cu diverse justificari: achizitie de fier vechi, achizitii de cereale, creditari si recreditari de societate.

"Nu exista o evidenta a personalului muncitor subcontractant, nu existau situatii de lucrari. Furnizorii aveau la rândul lor furnizori, care nu declarau livrari sau care tineau inregistrari neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfasurare a activitatilor de curatenie, numarul de persoane sau calificarea acestora", a declarat Georgiana Hosu, sefa interimara a DIICOT.

Mare parte dintre angajatii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica si a deduce banii platiti muncitorilor, Romprest incheia contracte cu alte firme, care la rândul lor incheiau contracte cu alte societati, pâna se ajungea la ”un esalon patru”.

”Esalonul patru din aceste firme trimitea forta de munca catre Romprest pe hârtie. Odata ce primea factura de intrare, Romprest urma sa plateasca. Si atunci esalonul unu, adica Romprest, platea catre esalonul doi, doi catre trei si firmele din esalonul trei plateau catre esalonul patru. Si atunci firmele din esalonul patru scoteau banii la sacosa, invocând achizitii de fier sau alte tranzactii comerciale si banii se intorceau la negru, cu sacosa, la esalonul unu, adica la Romprest. Cam acesta e mecanismul”, au precizat surse judiciare pentru Mediafax.

In acest dosar au fost pusi sub urmarire penala si Nicolae Capra, unul dintre finantatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, trimis in judecata de DIICOT intr-un alt dosar de evaziune fiscala, si sotia acestuia, Cristina Capra, inculpata si ea in acel dosar.

Comentarii

comentariu

About the Author

-