Published On: mie, Mai 6th, 2015

Benzina si motorina in continua scumpire

Share This
Tags

Carburantii ataca din nou pragul de 6 lei pe litru. Benzina a crescut cu 12% fata de inceputul anului, iar motorina cu 7%. Sortimentele scumpe deja au depasit acest nivel

Benzina si motorina se indreapta din nou spre pra­gul de 6 lei pe litru, in timp ce sortimentele scumpe deja au depasit acest nivel, dupa o serie de scumpiri suc­ce­sive aplicate de la inceputul acestui an de com­paniile pe­tro­liere.

Scumpirile au fost generate mai ales de evolutia bari­lului de petrol care ieri se tranzactiona la circa 67 de dolari, in crestere fata de nivelul de 51 de dolari de la inceputul anului.

Potrivit datelor colectate de Ziarul Financiar de pe site-ul Petrom, cel mai mare jucator din piata petroliera locala, com­parativ cu primele zile ale anului, ieri ben­zina stan­dard era cu aproape 12 procente mai scumpa, in timp ce mo­torina costa cu 7% mai mult, in lei.

Deja, sortimentele premium de ben­zina si motorina au depasit pragul de 6 lei pe litru.

La finalul anului trecut, pe fondul prabusirii pretu­lui petrolului de la maximul de 115 dolari din iunie chiar sub nivelul de 50 de dolari, pretul benzinei a co­borât sub pragul de 5 lei pe litru pentru prima data in ul­timii patru ani de zile.

Odata cu redresarea pretului pe­trolului insa, si pretul carburantilor a intrat pe o pan­ta ascendanta, petrolstii fiind grabiti sa-si recu­pe­reze incasarile mai ales in contextul in care cererea in vo­lume deocam­data nu da semne de revenire.

De altfel, cel mai bun scenariu pentru anul acesta le­gat de evo­lutia pietei este o stagnare a volumelor, po­trivit celor mai recente informatii furnizate de com­panii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-