Published On: lun, Apr 20th, 2015

Veste proasta pentru politicienii penali! Perioada de retinere ar putea fi majorata la 48 de ore

Share This
Tags

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sustine ca perioada de retinere ar trebui sa fie majorata de la 24 la 48 de ore, perioda de timp considerata rezonabila si care ar permite o ingerinta minima in ceea ce priveste libertatea persoanei.         

Propunerea CSM se numara printre recomandarile de modificare si completare a initiativei legislative pentru revizuirea Constitutiei Romaniei.                                     

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii sustine ca durata retinerii nu ar trebui mentionata in Constitutie, ci in Codul de procedura penala, "intrucat acest lucru ar permite o mai mare suplete intr-o eventuala procedura de modificare, in ipoteza in care practica ar demonstra insuficienta termenului stabilit".                                                                                                   

"Aceasta durata maxima de 48 de ore nu ar comporta probleme din perspectiva Conventiei europene a drepturilor omului, de altfel, la nivel european fiind prevazute durate maxime ale retinerii mai mari de 24 de ore, de 48 daca nu chiar de 72 de ore. In acest sens, dispozitiile art. 5 parag. 3 din Conventie prevad ca aducerea in fata judecatorului sau a unui alt magistrat imputernicit prin lege sa exercite atributii judiciare trebuie sa fie facuta de indata ce o persoana este lipsita de libertate, in vederea evitarii dispunerii unei masuri arbitrare sau nejustificate si protejarii acesteia impotriva relelor tratamente ce ar putea fi aplicate in perioada detentiei", conform CSM.                        

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii arata ca, in principiu, aducerea unei persoane in fata judecatorului in termen de 48 de ore de la data privarii de libertate, este rezonabila si trebuie considerata ca satisface exigentele notiunii "de indata", expresie prevazuta de CEDO.                                                                                                                

CSM a transmis, la sfarsitul lunii martie, Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului mai multe propunerei de modificare si completare a initiativei legislative pentru revizuirea Constitutiei Romaniei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-