Published On: joi, Apr 2nd, 2015

ULTIMA ORA Bunea Stancu, CONDAMNAT DEFINITIV la 3 ani de inchisoare cu executare

Share This
Tags

ULTIMA ORA: Dosarul "Mita la PSD" il trimite dupa gratii pe fostul baron. In urma cu doar cateva minute, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe fostul presedinte al CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, la 3 ani de inchisoare cu executare, decizia fiind definitiva. Ioan Niculae a fost condamnat la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.

Stancu tribunal gl 1Afaceristul Ioan Niculae a fost audiat, joi, la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care este acuzat, alaturi de fostul sef al CJ, Gheorghe Bunea Stancu, ca a finantat ilegal campania lui Mircea Geoana la alegerile prezidentiale din 2009, declarand ca pe Stancu il cunoaste din anul 1978, sotiile lor fiind rude.

“Daca doream sa sponsorizez un partid o puteam face legal, fara sa risc nimic. Barac Viorel mi- a fost director inainte de 1989, in comertul exterior. Nu ar fi acceptat sa faca ceva ilegal. Pe Teodorescu nu l- am cunoscut pâna la primul termen de judecata. Pe Bunea Stancu il stiu din 78, sotiile noastre fiind din acelasi sat de lânga Braila si chiar rude intre ele", a spus Niculae in fata judecatorilor.

Procurorii au cerut, joi, condamnarea la inchisoare cu executare, spre maximum pedepsei, a fostului presedinte al Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, dar si a celorlalti inclulpati, dar si confiscarea speciala.

Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, in 11 ianuarie 2012, pe Gheorghe Bunea Stancu, pe Ioan Niculae – proprietarul grupului Interagro, pe Viorel Barac – director in acelasi grup, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la Insomar, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice.

In acest dosar, in prima instanta, Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeasi decizie fiind luata si in cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu. Decizia Judecatoriei Sectorului 1 nu a fost definitiva si a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al PSD Braila pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfârsitul anului 2009, pentru sustinerea lui Geoana.

Conform intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.
In schimbul banilor oferiti, Niculae ar fi solicitat ca, in cazul câstigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural, printre care si Transgaz, au aratat procurorii in rechizitoriu.

"Inculpatul Ioan Niculae ii spune co-inculpatului Bunea Stancu ca pentru a putea fi discutate aspectele legate de efectuarea unei donatii i-a fost trimis Ionut Cotea (n.r. cumnatul lui Mircea Geoana), insa Ioan Niculae a refuzat sa colaboreze cu acesta, astfel ca urmatorul trimis a fost Viorel Hrebenciuc, care l-a intrebat «cât esti dispus sa dai?»", au scris procurorii anti-coruptie in rechizitoriu.
Niculae i-ar fi povestit la acel moment lui Stancu : "Mai, zic: eu pot sa dau un milion de euro pentru PSD. Dar trebuie sa stie cât mai putine persoane. Stii tu (nota procurorilor: Viorel Hrebenciuc) si Ionut Costea, care nu stie decât ca m-am intâlnit eu cu el. El nu trebuie sa spuna. Atâta dau".

Pe parcursul cercetarilor, procurorii au mai stabilit ca din suma de un milion de euro, s-au platit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae – Interagro si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale, mai notau procurorii in rechizitoriul trimis instantei.

Contractul propriu-zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.

 

Comentarii

comentariu

About the Author