Published On: joi, Apr 9th, 2015

Traditia incondeiatului oualor

Share This
Tags

oua-vopsite-de-paste_INFOBRAILADin martea Saptamanii Mari, dar mai ales in zilele de joi, vineri si sambata, in toate gospodariile se vopsesc ouale rosii de Pasti.

Ouale rosii simbolizeaza sangele varsat de Fiul Domnului intru mantuirea omenirii si miracolul renasterii Sale, devenind elementul definitoriu al sarbatorii pascale.

In Bucovina, ouale de Pasti sunt numite cu un termen generic "merisoare" si erau, la inceput, colorate numai in rosu ("rosete") pentru ca mai tarziu sa se raspandeasca si practica vopsirii in galben ("galbinete"), in verde ("verdete"), in albastru ("albastrele") si in negru ("negrete"). Alta data, culorile se obtineau numai din plante ce erau puse la macerat in Duminica Floriilor. Astazi acest obicei este in mare parte pierdut, femeile folosind culori acrilice pentru vopsirea tuturor oualor de Pasti.

In trecut culorile utilizate se obtineau din plante, fierbandu-se frunzele, florile, coaja sau tulpina acestora. Astfel  rosu se poate obtine din: coaja de mar dulce, frunze si flori de mar dulce, roiba, flori de sovarf, coaja de macies. Culoarea albastra o puteti avea cu ajutorul florilor de viorele. In ceea ce priveste culoarea verde, gospodinele se pot folosi de frunzele de nuc, coaja de arin, coaja si mugur de mar paduret, floarea-soarelui, iar pentru a vopsi ouale galbene cojile de ceapa sunt cele mai indicate, la fel si coaja de lemn paduret, coaja de lemnul cainelui, coaja de malin.

Vechimea obiceiului poate fi doar banuita. Exista batrani care isi amintesc ca strabunii lor vorbeau de practici de fertilizare savarsite de tinere perechi care ingropau "oua desenate" la marginea campului, in noaptea de Inviere, ceea ce plaseaza obiceiul in vremuri precrestine. Aceeasi vechime pare a fi demonstrata si de perpetuarea unui model numit "ciresica"- ce este aproape identic cu "vartelnita" intalnita pe ceramica de tip Cucuteni – sau a motivului numit "cararea ratacita", cel mai greu de realizat (el se desfasoara pe intreaga suprafata a oului sub forma unei spirale cu volute), motiv ce este o forma originala de reprezentare a Caii Lactee, numita Cararea Ciobanului in comunitatile de oieri.

Comentarii

comentariu

About the Author

-