Published On: mar, Apr 28th, 2015

TOP 23 carti interzise din istoria literaturii

Share This
Tags

Cartile, de-a lungul istoriei, au avut in dese randuri de suferit de pe urma cenzurii. Fie ca era vorba de politica, religie sau sex, oameni impinși de un exces de zel al ipocriziei au intors spatele unor romane care urmau sa devina unele dintre cele mai importante capodopere literare ale lumii și care reprezinta azi lecturi obligatorii, in ciuda etichetelor primite in diverse perioade, potrivit Historia.ro.

Astazi, in Europa cel putin, putem sa citim orice fara teama ca exista cineva care o sa ne bage la inchisoare. Lucrurile nu au stat tot timpul așa. Ne amintim ca și in Romania pana in 1989 erau carti la secret și volume pentru care ai fi putut face puscarie pentru ca le detineai. Nu ne vom referi la cazul romanesc, ci vom incerca sa aducem in fata dumneavoastra titluri celebre care au avut de suferit.

1 Imparatul muştelor – William Golding
Interzisa in mai multe state americane de-a lungul anilor ’80, pentru ca a fost considerata violenta, obscena şi rasista, aceasta carte spune povestea unui grup de baieti britanici care raman blocati pe o insula nelocuita şi se organizeaza singuri.

2 Lolita – Vladimir Nabokov
Publicata in 1955, lucrarea a starnit vii controverse de la inceput. Editorul Sunday Express a numit-o ”cea mai murdara carte pe care am citit-o vreodata”, apoi autoritatile au fost sesizate și au retras toate exemplarele de pe piata, sub pretextul ca in carte era vorba despre pornografie.

3 Originea speciilor – Charles Darwin
Cartea a fost interzisa in Marea Britanie in 1859, Iugoslavia in 1935, Grecia in 1937. Documentarea a durat cinci ani, petrecuti de Darwin pe mare.

4 Metamorfoza – Franz Kafka
In primul rand toate lucrarile lui Kafka au avut de suferit din cauza originii sale evreiești și au fost interzise sub regimul nazist și sovietic. Lucrarea Metamorfoza, publicata in 1915, a fost interzisa pentru ca era considerata atat decadenta, cat și ”plina de deznadejde.”

5 O lume se destrama – Chinua Achebe
Este una dintre cele mai celebrate carti ale culturii africane. Aceasta a aparut in  1958. Totuși, motivul acesta nu a fost suficient de bun pentru biserica și institutiile religioase. Argumentele cu care aceste institutii au obtinut interzicerea cartii au fost descrierile inadecvate ale vietii de apoi și criticile aduse bisericii.

6 Amantul doamnei Chatterly – D. H. Lawrence
Interzisa in Marea Britanie şi in Statele Unite intre 1929-1959/1960 şi in Australia intre 1929-1960, pentru ca a fost considerata obscena, cartea a fost publicata prima data in Florenta, in 1928. De-abia in 1960 a fost tiparita şi in Marea Britanie.

7 Versetele Satanice – Salman Rushdie
Comunitatea islamica a considerat ca aceasta carte este o blasfemie. A fost interzis imediat dupa aparitie in 1988 in multe state islamice: Bangladesh, Egipt, India, Iran, Kenya, Kuweit, Liberia, Malaezia, Papua Noua Guinee, Pakistan, Senegal, Singapore, Sri Lanka, Tanzania şi Thailanda. In Venezuela, vei primi 15 luni de inchisoare daca ești prins citind cartea.

8 Ulise – James Joyce
Interzisa in anii ’30 in Marea Britanie, Statele Unite şi Australia din cauza continutului sexual, cartea lui Joyce descrie o zi din viata lui Leopold Bloom, existand numeroase aluzii la opera latina Odiseea.

9 1984 – George Orwell
Romanul a fost interzis in 1950 de Uniunea Sovietica, Stalin interpretand cartea drept o satira la adresa regimului sau.

10 Frankenstein – Mary Shelley
Romanul a aparut prima data in 1818, fiind publicat anonim. Numele autoarei a aparut de-abia pe coperta celei de-a doua editii, publicate in Franta, in 1823.

11. Abatorul Cinci – Kurt Vonnegut
Pentru ca este vorba despre razboi și despre viziunile pe care le are un soldat in timp ce este tinut prizonier intr-un abator, America a decis ca ar fi mai bine sa nu-și lase copiii expuși unor astfel de subiecte, ceea ce a propulsat cartea in listele celor mai controversate carti.

12 Arhipelagul Gulag – Aleksandr Soljenitin
De la aparitia cartii şi pana dupa caderea comunismului, opera lui Aleksandr Soljenitin a fost interzisa in Rusia pentru ca trateaza subiectul sistemului de lagare de concentrare și munca silnica sovietic.

13. Tropicul Cancerului – Henry Miller
Ambele lucrari ale lui Henry Miller au avut de suferit persecutii. Imediat ce fusese scoasa pe piata, in 1934, reprezentantul Curtii Supreme din Pennsylvania, Michael Musmanno, a afirmat despre carte ca este ”o cloaca, un canal, o groapa a putreziciunilor, locul unde s-a adunat toata depravarea umana.”

14 Tropicul Capricornului – Henry Miller
Cativa ani mai tarziu la aparitia acestei lucrari povestea s-a repetat. Cartea a fost interzisa in Statele Unite, timp de 30 de ani, pana cand Curtea Suprema a dat un verdict ca nu este un roman obscen.

15. Fructele Maniei – John Steinbeck
Deși a caștigat Premiul Pullitzer și in ciuda faptului ca a fost aplaudata de mediul literar, cartea a fost interzisa in America, iar populatia a pus-o pe foc.

16. 1001 de nopti. Poveşti arabe
Poveştile au fost interzise in SUA in 1873, fiind considerate imorale. In 2010, mai multi avocati din Egipt au cerut interzicerea antologiei, tot pe considerente imorale, dar Uniunea Scriitorilor a reuşit sa respinga aceasta idee.

17. Decameronul – Giovanni Boccaccio
Și lucrari destul de vechi au avut de suferit pana recent. In secolul XIX, cartea a fost interzisa in Statele Unite, sub o lege anti-obscenitate, fiind considerata obscena, nepotrivita şi indecenta.

18. Minunata Lume Noua – Aldous Huxley
Cartea lui Huxley a aparut in 1932. Din cauza controversatei abordari a temei nașterii copiilor, Irlanda a decis ca e mai bine s-o scoata de pe rafturi, inainte de initiativa mai multor state americane de a o taia din programa școlara. Cauza: ”tema negativa” ce razbate din acest volum.

19 Madame Bovary – Gustave Flaubert
Din 1856 (anul aparitiei) şi pana spre finalul secolului al XIX-lea, cartea a fost interzisa pentru „ofensa adusa moralei publice”.

20. De veghe in lanul de secara- J.D. Salinger
Poate una dintre cele mai controversate lucrari, azi ea apare in toate bibliografiile obligatorii. La inceput a fost interzisa in majoritatea bibliotecilor școlare din America și nu numai din cauza faptului ca parintii considera ca limbajul folosit este ofensator și de natura sexuala, și pentru ca descrie alienarea, prostitutia și depresia.

21 Moarte la Venetia – Thomas Mann
Interzisa in Germania nazista, cartea, care este foarte intertextuala, spune povestea unui scriitor ce sufera de blocajul scriitorului şi se elibereaza de-abia cand viziteaza Venetia, unde devine obsedat de frumusetea unui adolescent.

22. Aventurile lui Huckleberry Finn -Mark Twain
Lucrarea, azi extrem de populara in bibliografiile școlare, a fost interzisa din cauza limbajului argotic și pentru ca in carte, negrii erau numiti ”cioroi”.

23 Hamlet – William Shakespeare
Hamlet este cu siguranta una dintre cele mai cunoscute piese de teatru din lume și cu siguranta cea mai cunoscuta piesa a lui William Shakespeare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-