Published On: lun, Apr 27th, 2015

Secretarul lui Stancu, preluat si de Mortu: Filote, omul care a avizat pentru legalitate “golaniile” lui Bunea Stancu

Share This
Tags

filoteDe 14 ani, Nicu Filote este secretar al Consiliului Judetean, fiind omul de baza al fostului baron Gheorghe Bunea Stancu in timpul celor 10 ani in care a condus judetul. Impietrit in functie, Filote a girat toate proiectele de hotarare prin care Stancu dirija bani publici catre propriile firme, explicandu-le consilierilor judeteni ca acestea sunt legale si astfel lasandu-l pe fostul baron sa transforme judetul in propria mosie.

Desi Bunea Stancu a picat pe mana procurorilor DNA, fiind acuzat de abuz in serviciu si conflict de interese in doua dosare penale, Filote nu a intrat inca in malaxorul anticoruptiei, fiind chemat doar pentru a fi audiat in dosarul “Sportul”.

Extrem de discret, ferindu-se mereu de intrebarile incomode ale jurnalistilor, mai ales dupa ce fostul sau sef a fost revocat din functia de presedinte al Consiliului Judetean, secretarul judetului  este un personaj practic necunoscut de braileni. Ilegalitatile din timpul lui Stancu, scoase la iveala de procurori, nu au reusit sa-l scoata din joc pe Filote, acesta ramanand sa avizeze pentru legalitate si ceea ce se hotaraste in legislativul judetean, sub conducerea social-democratului Viorel Mortu, actualul sef interimar al Consiliului Judetean.

Numele lui Nicu Filote este strans legat de “golaniile” pe care Stancu le-a facut, dupa cum sustine Directia Nationala Anticoruptie-Serviciul Teritorial Galati, sub pretexul sprijinirii sportului brailean.
Dosarul “Sportul”

La sfarsitul saptamanii trecute, pe numele lui Bunea Stancu, aflat dupa gratii, DNA Galati a dispus inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu in forma continuata, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul si conflict de interese in forma continuata, in

Dosarul “Sportul”

Stancu este acuzat ca, in calitate de presedinte al CJ, in perioada 2006-2012, “a indeplinit mai multe acte si a luat decizii prin care a obtinut in mod indirect foloase patrimoniale in valoare totala de peste 1,5 milioane de euro pentru firma Bursagrirom, la care este actionar majoritar, prin intermediul CF Braila si HC Dunarea. Concret, fostul baron a sprijinit cu bani publici, prin hotarari aprobate in Consiliul Judetean, echipele locale de fotbal si handbal, pe care le dirija prin Concivia.

De-a lungul timpului, Filote, cel supranumit in cercurile politice “papusarul”, a contrasemnat  documentele prin care Stancu a creat acest mecanism scos la iveala de procurorii DNA, fostul baron argumentand mereu, in fata consilierilor judeteni care ridicau semne de intrebare cu privire la legalitatea acestora, ca secretarul judetului si-a dat avizul.

De exemplu, in sedinta CJ din data de 28 august 2008, cand s-a aprobat in unanimitate proiectul de hotarare privind asocierea dintre CJ si SC Club Fotbal SA, Gheorghe Bunea Stancu i-a convins pe consilierii judeteni care aveau indoieli sa voteze proiectul, folosindu-se de avizul dat de Nicu Filote.

 “Noi suntem specialisti in a omori anumite lucruri pozitive. Daca astazi se intampla anumite lucruri bune la stadion, daca lumea  a inceput sa apara la stadion, nu trebuie sa ne punem contra? Vreau sa fac un comentariu vizavi de actionariat si de sport, vad ca dl. Datcu este foarte bine pregatit pe acest subiect. Vreau sa va anunt ca acest proiect de hotarare are aviz de legalitate din partea secretarului judetului, din partea Directiei juridice”, spunea atunci Stancu.

Cum de secretarul Nicu Filote, cel care, conform legii, avizeaza, pentru legalitate dispozitiile presedintelui Consiliului Judetean si contrasemneaza hotararile Consiliului Judetean nu a vazut ilegalitatile savarsite in mandatul lui Stancu, descoperite de DNA, ramane o intrebare la care, cel mai probabil, vor raspunde tot procurorii anticoruptie.

Conform declaratiei de avere, secretarul CJ nu detine nicio locuinta in Braila, acesta vanzand, la inceputul lui 2014, un apartament situat pe Calea Galati, pentru suma de 90.000 RON. De asemenea, Filote a incasat de la Consiliu Judetean un venit anual de 53.900 RON.

Comentarii

comentariu

About the Author