Published On: mar, Apr 28th, 2015

Politicienii cercetati pentru coruptie scapa de catuse!

Share This
Tags

Propunerile privind eliminarea incatusarii arestatilor non-violenti in spatiul public si posibilitatea acuzatului de a alege o alta locuinta decat cea trecuta in acte daca face dovada ca acolo domiciliaza, avansate de senatorul PSD Serban Nicolae, au fost acceptate de comisia juridica a Senatului.

Raportul de admitere a fost prezentat, marti, in cadrul sedintei comisiei juridice, la reuniune participand, pe langa membrii acestei comisii si senatorul PSD Serban Nicolae, reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei.

"Incatusarea este o masura exceptionala, ea trebuie restrictionata cu cateva exceptii foarte expres si foarte clar limitate de textul de lege, in sensul in care se incatuseaza doar persoane care sunt suspectate, cercetate pentru si infractiuni prin acte de violenta, ceea ce induce o stare de pericol in spatiu public, persoanele care s-au sustras sau s-au opus masurii retinerii sau arestarii preventive", a spus Serban Nicolae la finalul sedintei.

El spune ca acest procedeu nu trebuie lasat la latitudinea arbitrarului sau discretionarului "in functie de persoana, in functie de notorietate, in functie de prezenta sau nu a camerelor de luat vederi".

"Nu este o chestiune de spectacol incatusarea, nu asta m-a preocupat, ci faptul ca in multe situatii incatusarea poate sa fie o forma de umilire a persoanelor in cauza, mai ales in cazul celor care nu sunt cercetate pentru infractiuni cu violenta, care nu genereaza o stare de pericol in spatiul public", a explicat senatorul PSD.

El a mai adaugat ca in Codul penal sunt definite foarte clar infractiunile cu violenta si a enumerat ca exemplu talharia, omorul si violul.

Referitor la arestul la domiciliu, senatorul a precizat ca un arestat isi poate alege domiciliul in cazul in care instanta decide ca acesta sa suporte o astfel de masura preventiva, dar acuzatul trebuie sa faca dovada clara ca domiciliaza la acea locuinta si nu la adresa care figureaza in actul de identitate.

Serban Nicolae a mai spus ca 7 mai este termenul de adoptare tacita a modificarilor aduse Codului de procedura penala, dar el si-a exprimat opinia ca aceasta nu e o solutie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-