Published On: lun, Apr 27th, 2015

Manelele s-au nascut intr-o carciuma din Braila, in urma cu 35 de ani

Share This
Tags

nelu vladArtisti consacrati ai momentului se bat pe paternitatea manelei, dar istoria ii contrazice. In urma 35 de ani, pentru petrecerile marinarilor straini ce tranzitau portul Braila si chefuiau in cel mai popular restaurant din oras, un tânar muzicant, Nelu Vlad, a fuzionat ritmurile balcanice, cele orientale si versurile din realitatea româneasca si a inventat ritmul din care s-a nascut maneaua de azi, scriu jurnalistii de la Libertatea.

In perioada anilor ’80, toate formatiile agreate de restaurante si gradini de vara aveau in repertoriu melodiile “Mona”, “Cenusareasa”, “Mama mea e florareasa”, “Lantul de iubire” ori “Printisorul meu”, piese obligatorii la petrecerile de atunci ale românilor. Asa se face ca, fara sa fi fost difuzata vreodata de radio ori televiziune, formatia Azur, care a compus aceste piese, a devenit atât de cunoscuta, incât umplea stadioane cu peste 100.000 de fani platitori, iar multimea distrugea tot in cale incercand sa intre la spectacole. S-au rupt porti, ba odata a cazut chiar si un zid sub presiunea celor care il escaladau. Securitatea a hotarât sa interzica formatia cu un an inaintea Revolutiei si i-a trimis pe muzicanti pe santierele patriei, ca fierari-betonisti, ami precizeaza sursa citata.

Dupa ’90, Azur s-a reunit si si-a reluat activitatea. Neseriozitatea impresarilor si haosul de pe piata muzicala l-a facut insa pe Nelu Vlad, liderul formatiei, sa opteze pentru un loc modest si discret in showbiz. “Acum cântam doar pentru nostalgici, avem un public linistit si cunoscator”, povesteste braileanul (64 de ani). Azur a revenit la formula initiala, iar peste câteve zile, pe 1 mai, va sarbatori 35 de ani de la infiintare cu un concert la Bucuresti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-