Published On: mie, Apr 22nd, 2015

La Braila, un infractor poarta roba de avocat: Sorin Ispas, condamnat la puscarie, inca profeseaza

Share This
Tags

ispas dDesi au trecut mai bine de doi ani de cand a fost condamnat definitiv la un an de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mita, avocatul Sorin Ispas profeseaza si la aceasta ora, fiind membru al Baroului Braila.

In 2013, Baroul Braila a facut zid in jurul celui numit de presa “avocatul interlopilor”, cazul sau fiind clasat, desi, in aceeasi sedinta, membrii Baroului au decis excluderea avocatei Carmen Burghila, condamnata si ea definitiv la 3 ani de inchisoare, insa pentru trafic de influenta.

La acea vreme, avocatul Mircea Constanda, decanul de atunci al Baroului, preciza ca nu a primit bani de la Ispas pentru a-l favoriza, infirmand zvonurile aparute in randul avocatilor.

De neconceput este faptul ca infractorul-avocat a participat la alegerile pentru conducerea Baroului, care au avut loc la inceputul acestei luni, votand, desi, de exemplu, o avocata care se afla in concediu pentru cresterea copilului, este suspendata pe perioada in care sta acasa.
Noul decan al Baroului, avocatul Daniel Prunau, nu a dorit sa comenteze situatia lui Ispas, invocand decizia de clasare din urma cu doi ani. Totusi, Prunau a precizat ca este de acord sa discute cu jurnalistii Infobraila mai in amanunt, insa zilele urmatoare.

Conform surselor noastre, zeci de avocati braileni sunt nemultumiti si se considera ofensati de faptul ca Sorin Ispas, un infractor, calitate “obtinuta” in urma deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, poarta inca roba, conducerea Baroului privind situatia impasibila.

DNA Galati l-a acuzat pe avocatul Sorin Ispas ca l-a ajutat pe un afacerist din Braila sa mituiasca un vames pentru a inchide ochii la neregulile descoperite la o statie de distributie a carburantilor.

Conform procurorilor, in perioada 20 – 22 octombrie, Ioan Marta, asociat si administrator al S.C. EUROIL S.R.L. Braila a promis unui functionar din conducerea Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Braila suma de 45.000 lei pentru a inchide ochii la neregulile constatate.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei au admis, in luna martie 2013, recursul declarat de Directia Natională Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta in dosarul in care afaceristul Ioan Marta, asociat si administrator al SC Euroil SRL Braila, si  Sorin-Constantin Ispas, avocat in cadrul Baroului Braila, au fost condamnati la inchisoare cu suspendare. Cei doi au fost judecati de Curtea de Apel Constanta, hotararea acestei instante fiind atacata la Curtea Suprema de Ispas, de Ioan Marta, dar si de procurorii anticoruptie.

Judecatorii de la Curtea Suprema au mentinut celelalte dispozitii ale hotararii recurate, respingand ca nefondate recursurile declarate de Marta, Ispas Sorin Constantin şi SC Euroil SRL Brăila.

La data de 3 mai 2012, Curtea de Apel Constanta l-a condamnat pe Marta la trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru infractiunea de dare de mita, stabilind termenul de incercare la cinci ani. Tot Curtea l-a condamnat pe Ispas la pedeapsa de un an de inchisoare, cu suspendare conditionata, pentru complicitate la infractiunea de „luare de mita”, fixand termenul de incercare la trei ani.

In perioada 20 – 22 octombrie 2010, Ioan Marta, asociat si administrator al SC Euroil SRL Braila a promis unui functionar din conducerea Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Braila (denuntator in cauza) suma de 45.000 de lei pentru a beneficia de un tratament favorabil din partea functionarului respectiv.

„In ziua de 22 octombrie 2010, Marta Ioan i-a dat aceluiasi denuntator suma de 13.000 de lei, reprezentand o a doua transa. In acest demers, a fost sprijinit in mod direct de inculpatul Ispas Sorin-Constantin, care a contactat-o pe denuntatoare si a participat efectiv la remiterea banilor”, se mai arata intr-o informare DNA.

Comentarii

comentariu

About the Author

-