Published On: Soare, Apr 26th, 2015

VIDEO Cardiologul Gabriel Pintea: “M-am transformat din spagar la spital in nespagar de cabinet particular”

Share This
Tags

pinteaIn urma cu mai bine de 15 ani, parasea definitiv sistemul public de sanatate, chiar din functia de sef al singurei sectii de Cardiologie din Braila, alegand sa isi continue activitatea in privat, fiind primul medic brailean care a luat o astfel de decizie.

Doctorul Gabriel Pintea, in varsta de 61 de ani, cardiolog si ecografist din 1987, membru al Societatii Americane de Ecocardiografe, a acordat un amplu interviu video Ziarului Infobraila, pe care il gasiti la sfarsitul articolului.

“Viata doctorului de spital este foarte grea. In medicina, doctorul nu are o norma, asa cum are fiecare meserias. Exista ceva scris, insa insuficienta personalului a determinat factorul decizional sa renunte la orice element de legalitate in relatia cu medicul. Ca atare, medical face cate garzi trebuie, ingrijeste cati bolnavi vin la spital si nu exista norme in acest context. Toate acestea duc la o oboseala cronica a doctorului, fizic vorbind, nu mai zic de intelectual, care genereaza surprize neplacute, atat pentru medic, cat si pentru pacient. Culpele medicale au una dintre explicatii intr-o astfel de situatie. Medicul arata ca un condamnat la locul de munca. Daca te uiti la volumul si importanta muncii si la salarizarea medicului ajungem la o situatie total inimaginabila pentru orice minte de om normal. Situatia se perpetueaza din cauza miopiei interesate a factorului politic, la tot ce inseamna imbunatatirea situatiei medicului si a pacientului. Desi nu mai sunt parte a sistemului, nu sunt strain de ce se intampla acolo”, a spus Pintea la inceputul interviului, aratand ca din momentul in care s-a rupt de sistemul de stat si pana astazi nu a existat o schimbare vizibila, situatia fiind, in linii mari, aceiasi.

Cardiologul condamna in 1999 factorul politic, despre care preciza ca batjocoreste tagma medicala, ceea ce se intampla si astazi, in opinia sa: “Politicul ocupa tot. Nu poti fi director de spital daca nu esti inregimentat politic. In momentul cand ti-a cazut guvernul, nu mai esti bun. (…) Noi degeaba discutam despre cum ar trebui organizata activitatea, cand jocurile se fac pe sub masa. (…) Daca ramaneam in spital, cu modul meu de a reactiona, care nu e deloc comod, pentru ca nu inghit foarte multe lucruri nelalocul lor, probabil as fi facut infarct, se intampla ceva cu mine. Am glumit odata ca particip la concursul pentru functia director al spitalului si nu o sa credeti ce panica am starnit in jurul meu. Nimeni nu doreste sa se schimbe nimic. Oamenii s-au obisnuit cu situatia asta. Se incearca o carpeala, nimic altceva.”

Desi pentru unii poate suna foarte crud, mai ales ca vine din partea unui medic, Gabriel Pintea ne-a marturisit ca nu exista doctori care sa poata trai doar din salariul de la spital si ca atunci cand a realizat ca nu il caracterizeaza asteptarea unor “mici atentii” din partea pacientului a ales sa se transforme “din spagar de spital in nespagar de cabinet particular”.

Discutand despre sistemul public de sanatate, medicul Pintea a atras atentia asupra unei situatii extrem de nocive care se intalneste la Unitatea de Primiri Urgente. Acolo, afirma Pintea, exista o categorie a populatiei care se duce doar pentru a-si face gratuit analizele, ignorand opinia specialistului. Totodata, medicul precizeaza ca din cauza diminuarii numarului de specialisti, cazurile rezolvate “corect si definitive” scad din ce in ce mai mult, iar astfel se ajunge ca pacientii “sa umble din doctor in doctor”.

“Exista o parte a populatiei care are un nivel atat de redus de intelegere a situatiei sanatatii proprii, incat nu stie altceva decat sa se duca la spital, sa se trateze, si se intoarce acasa si face tot ceea ce stia el ca trebuie sa faca, fara sa tina cont de ce ii spune doctorul. (…) La spital e un asalt extraordinar al populatiei la Unitatea de Primiri Urgente. Ce nu intelege publicul larg este ca nu te duci acolo sa-ti faca glicemia, examenul de urina si examenul tomograf. Doctorul intai fratilor, nu aparatul! Vin si la noi la cabinet pacienti si spun ca vor ecografie la abdomen, la inima, iar eu trebuie sa le spun, sI pe calea aceasta incerc sa conving publicul, ca trebuie sa te duci la doctor, nu la aparat sau la laborator, caci diagnosticul il pune doctorul, nu aparatul. Prima oara trebuie sa te consulte doctorul. Pacientul vine ca la magazin si zice “vreau cutare, vreau cutare”, a precizat cardiologul.

Comentarii

comentariu

About the Author