Published On: mie, Apr 8th, 2015

Interlopi ingenuncheati de judecatori: Reteaua lui “Talanu”, 48 de ani de inchisoare si 1 milion de euro despagubiri platite statului

Share This
Tags

interlopJudecatorii Tribunalului Galati i-au condamnat, pe 3 aprilie, pe membrii unei retele care a introdus si comercializat in mod ilegal, pe teritoriul Romaniei, tigari provenind din Republica Moldova si Ucraina, la aproape 3 ani de la retinerea acestora de catre procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Braila.

Reteaua era condusa de Ionescu Iorgu, zis “Talanu”, in varsta de 49 de ani, unul dintre capii lumii interlope din Braila si de Stepan Arabadzhy, zis “Stiopa”, cu dubla cetatenie – moldoveneasca si ucraineana. “Talanu”, in solidar cu alti condamnati din dosar, trebuie sa achite statului despagubiri civile uriase, de peste 1,3 milioane de euro

Ionescu Iorgu a primit sase ani de inchisoare, Arabadzhy va sta cinci ani si patru luni dupa gratii, iar Angelo Cristian Vasile si Florin Ionut Pascu au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare. Andrei Daniel Caraman urmeaza sa execute cinci ani si sase luni de inchisoare, iar Remus Cristian Draghici va petrece cinci ani si o luna dupa gratii.

Costel Morogan, Dumitru Orasanu, Mitica Gurau si Nicolae Cheoru au primit cate trei ani de inchisoare, dar cu suspendarea executarii. De asemenea, Nicusor Bivolaru si Florin Bivolaru au fost condamnati la cate doi ani de inchisoare cu suspendare.

Operatiunea “Tigari pe Dunare”

Zecile de mii de pachete de tigari erau introduse în Romania pe Dunare, fiind ascunse în barje de transport materii prime industriale, care tranzitau judetele Tulcea si Galati, iar la hotarul dintre judetul Braila si Ialomita erau descarcate în barci de mare viteza si transportate la mal. Potrivit DIICOT, tigarile erau ulterior depozitate în locuintele membrilor retelei, situate pe raza judetelor Galati, Braila si Ialomita, de unde erau preluate, distribuite si valorificate in toata tara.

In perioada iunie 2011-iunie 2012, reteaua lui “Talanu” a realizat 9 astfel de transporturi. La un singur transport, prin ascunderea intr-un locas special dintr-o nava, au fost introduse pe teritoriul Romaniei aproximativ 170.000 pachete de tigari marcile "M.T", "Plugarul", "Doina" si "Temp", avand aplicate timbre de accizare ale Republicii Moldova.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata taxelor vamale a fost evaluat la aproximativ 10.000.000 lei, fiind recuperate doar in parte, prin confiscarea a sute de mii de pachete de tigari.

Cine e “Talanu”?

Desi se apropie de 50 de ani, Iorgu Ionescu, cunoscut sub porecla de “Talanu” le-a dat batai de cap politistilor braileni chiar si acum 20 de ani, cand, ocupandu-se tot de traficul de tigari, introduse ilegal in tara din Ucraina, a fost dat in urmarire generala. Atunci, oamenii legii l-au fugarit prin padurile de langa localitatea Varsatura, tragand chiar si focuri de arma, inainte sa-l prinda si sa-l trimita dupa gratii, unde a stat mai putin de 1 an.

Dupa ce a umblat hoinar prin mai multe tari din Europa, in 2006, “Talanu” controla, dintr-o inchisoare din Spania, reteaua de proxenetism a clanului “Tanase” de pe teritoriul tarii unde se afla incarcerat. Interlopul a fost retinut alaturi de Cosmos Tanase, supranumit “Printul tiganilor”, un apropiat al celebrului Ion Clamparu.

Comentarii

comentariu

About the Author