Published On: lun, Apr 6th, 2015

FRICA DE PUSCARIE? Avram si Filote, IUDELE LUI STANCU

Share This
Tags

Avram cjSecretarul Consiliului Judetean, Nicu Filote, si consilierul judetean Ionel Avram (PSD), persoane care au stat alaturi de Gheorghe Bunea Stancu cand acesta dirija banii publici catre cluburile sportive pe care le controla prin intermediul unor societati comerciale, si-au schimbat radical discursul dupa ce fostul baron a cazut de la carma judetului, incercand sa-si stearga cu buretele toate pacatele.

Filote a fost audiat la DNA in dosarul care are ca obiect modul cum CJ a finantat sportul local in mandatele lui Stancu.

Avram a fost consilier judetean, dar si director economic al SC Concivia SA – firma la care Stancu era actionar prin Bursagrirom, in perioada in care Consiliul Judetean finanta HC Dunarea si CF Braila, cluburi sportive care erau controlate de societati comerciale unde fostul baron PSD era actionar majoritar.

Acum, Ionel Avram le da consultanta jurdica alesilor din Consiliul Judetean, care se intreaba, pe buna dreptate, daca este legal ca institutia sa mai finanteze echipa locala de handbal, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, la sfarsitul anului trecut, ca Stancu s-a aflat in conflict de interese de natura administrative si penala cand a ascociat CJ cu HC Dunarea si CF Braila.

“La nivelul Comisiei de buget-finante am  studiat cu profunzime documentele care ni s-au pus la dispozitie, iar HC Dunarea Braila este o organizatie non-profit, deci functioneaza dupa principiul fundatiilor, asociatiilor. Ea este constituita prin asocierea mai multor entitati, printre care Consiliul Judetean Braila, Primaria Braila, o serie de agenti economici de la nivelul municipiului din care retin cateva firme: Braicar, Administratia Pietelor, Compania de Utilitati Publice “Dunarea”, Magenta. Potrivit Legii sportului, este legala finantarea structurilor  fara scop patrimonial, de catre administratia publica”, a spus Avram, saptamana trecuta, in plenul Consiliului Judetean.

Insa, fostul angajat al lui Bunea Stancu nu a dovedit aceeasi pricepere in materie de legalitate atunci cand facea lobby, in calitate de consilier judetean, pentru ca banii publici sa ajunga la cluburile sportive controlate de fostul sef al CJ.

In cadrul sedintei CJ din 2008, cand a fost votata asocierea Consiliului cu CF Braila, Avram a sustinut fatis proiectul de hotarare prin care echipa de fotbal, detinuta de Concivia, unde era director economic, a primit bani publici.

“Fotbalul, in speta, reprezinta un fenomen social, un mijloc de destindere si un mijloc de promovare a imaginii unui oras, judet. Dar pentru functionarea unei echipe de fotbal e nevoie de resurse. (…)Cadrul legal pentru aceasta asociere este oferit de insasi Legea administratiei care permite consiliului judetean sa intre in aceste forme asociative si sa sprijine acest gen de activitati. (…)Deci este o societate viabila si care trebuie sprijinita pentru ca din aceasta forma de asociere public-privat sa putem sprijini aceasta activitate in folosul intregii comunitati. De aceea eu sustin acest proiect de hotarare”, preciza, atunci, Ionel Avram.

filoteUn alt personaj care, dupa debarcarea lui Stancu de la Consiliul Judetean, s-a retras in propria carapace, vorbind cu patos despre respectarea legii, este Nicu Filote, secretarul CJ, cel care, atunci cand se vota asocierile cu cluburile sportive, ii asigura pe consilierii judeteni ca “totul este legal”. Atunci, Filote le spunea alesilor ca este legal sa voteze ca bani publici sa ajunga la entitati controlate chiar de Stancu, cel care ocupa functia de sef al CJ.

Saptamana trecuta, secretarul Filote a mentionat, in cadrul sedintei Consiliului Judetean, ca  institutia nu mai poate finanta sportul local decat in baza unor contracte de finantare. De asemenea, secretarul judetului a tinut sa precizeze ca, conform noii legislatii din domeniu, “alocarea sumelor se face numai pentru organizatii neguvernamentale, nu si pentru societati comerciale”.

Desi aflat dupa gratii, fostul presedinte al CJ, Gheorghe Bunea Stancu, nu scapa de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, acesta fiind anchetat intr-un nou dosar, care vizeaza asocierea Consiliului Judetean cu HC Dunarea si CF Braila, cluburi sportive care erau controlate de societati comerciale unde fostul baron PSD era actionar majoritar. In aceasta speta, Curtea Suprema a decis definitiv, la sfarsitul anului trecut, ca Stancu s-a aflat in conflict de interese de natura administrativa si penala.

CITESTE SI…

EXCLUSIV INFOBRAILA Bunea Stancu, un nou dosar la DNA: Mai multi consilieri judeteni au fost audiati de procurori

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-