Published On: mar, Apr 28th, 2015

“Economista” lui Stancu si a lui Mortu, acuzata de abuz in serviciu / DNA a pus-o sub control judiciar

Share This
Tags

Alina-Rusu_infobrailaRusu Alina, directorul economic al Consiliului Judetean, cunoscuta ca fiind o apropiata a fostului baron Gheorghe Bunea Stancu, este urmarita penal in dosarul “Sportul”, fiind acuzata de procurorii DNA Galati de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata. “Economista” lui Stancu a fost pastrata in functie si de actualul sef interimar al CJ, social-democratul Viorel Mortu.

Rusu este cercetata sub control judiciar, masura valabila 60 de zile, fiindu-I interzis sa paraseasca tara si  sa se apropie de Gheorghe Bunea Stancu sau sa comunice direct sau indirect cu acesta.  

Conform DNA, Alina Rusu a aprobat, in perioada 1 februarie 2008-15 decembrie 2010, finantarea din bani publici a cluburilor locale de fotbal si handbal, fara sa respecte prevederile legale, respectiv, fara a exista angajamente legale, respective hotarari ale Consiliului Judetean de aprobare expresa a sumelor incasate de CF Braila si HC Dunarea.

Prin acțiunile sale, spun procurorii anticoruptie,  Rusu a determinat producerea unui prejudiciu de peste 1 milion de euro , concomitent cu obținerea unui folos patrimonial in valoare de 1.300.000 lei pentru SC CLUBUL DE FOTBAL SA Braila și a unui folos patrimonial in valoare de 3.942.360 lei pentru ASOCIATIA HANDBAL CLUB „DUNAREA” Braila.

Dosarul “Sportul”

Aflat in inchisoare, fostul presedinte al CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a aflat, saptamana trecuta, ca procurorii DNA Galati au dispus, pe numele sau, inceperea urmaririi penala pentru abuz in serviciu in forma continuata, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul si conflict de interese in forma continuata, in dosarul “Sportul”.

In acest dosar, au fost audiati, la mijlocul lunii martie 2015, mai multi fosti si actuali consilieri judeteni, marea majoritate membri PNL,, fiind intrebati de procurori daca aveau cunostinta despre faptul ca, prin platile facute de Consiliul Judetean catre HC Dunarea sI CF Braila, Bunea Stancu directiona bani publici catre propriile firme.

Consilierii judeteni Marian Sirbu, Alfredo Pascale, Vasile Cortez, Bogdan Minescu si Adrian Radulescu, toti membri PNL, au trecut pe la DNA. De asemenea, si Danut Lungu, Cristian Boala (PDL), Vasile Datcu si Giana Patrascu (PNL), consilieri in mandatul 2008-2012, au dat declaratii in fata procurorilor anticoruptie.

In afara modului in care consilierii judeteni au votat asocierea dintre Consiliul Judetean si cele doua cluburi sportive, tinand cont ca acestea aveau ca actionari majoritari firmele SC Concivia SA si SC Hercules SA, controlate de Bunea Stancu, presedinte al Consiliului la acel moment, astfel conflictul de interese fiind evident, DNA ancheteaza circuitul banilor publici in acest mecanism aprobat prin votul alesilor locali.

In perioada 28.03.2006 – 08.03.2012, presedintele Consiliului Judetean Braila Gheorghe Bunea Stancu a facut mai multe demersuri si a luat decizii prin care doua persoane juridice – SC CLUB FOTBAL BRAILA SA Braila si ASOCIATIA HANDBAL CLUB „DUNAREA” Braila au obtinut foloase necuvenite in valoare totala de 7.492.360 lei din bugetul Consiliului Judetean Braila.

Demersurile, constand in intocmirea expunerilor de motive, sustinerea acestora si adoptarea hotararilor, precum si a contractelor de asociere dintre cele doua cluburi sportive si Consiliul Judetean Braila) au fost facut in conditiile in care Gheorghe Bunea Stancu cunostea ca se afla in incompatibilitate.

In plus, finantarea celor doua persoane juridice a fost aprobata cu nerespectarea prevederilor legale, respectiv, fara a exista angajamente legale, respectiv hotarari ale CJ Braila de aprobare expresa a sumelor incasate de cele doua cluburi.

La foloasele obtinute de cele doua societati mentionate, in valoare totala de 7.492.360 lei (respectiv 2.300.00 lei pentru SC FOTBAL CLUB DUNAREA BRAILA si suma de 5.192.360 lei pentru ASOCIATIA HANDBAL CLUB „DUNAREA” Braila) se adauga dare in folosinta gratuita, pe o perioada de 5 ani, a unui autoturism apartinand Consiliului Judetean Braila.

Aceasta, in conditiile in care SC BURSAGRIROM SA Braila, la care Gheorghe Bunea Stancu este actionar majoritar, are o participare indirecta la capitalul SC CONCIVIA SA Braila, societate care are la randul sau, are calitatea de actionar majoritar la SC FOTBAL CLUB DUNAREA BRAILA si membru fondator la ASOCIATIA HANDBAL CLUB „DUNAREA” Braila fiind deci, persoana afiliata la acestea.

Totodata, din totalul sumei de 7.492.360 lei incasata de cele doua cluburi sportive, suma de 247.122,56 lei (fara tva) ce reprezinta cheltuielile ocazionate de serviciile de servire masa ce au fost virate la SC ISTRU SA Braila, firma la care, SC BURSAGRIROM SA Braila este actionar majoritar, iar fiul lui Gheorghe Bunea Stancu este presedinte al Consiliului de Administratie. Din prestarea serviciilor de alimentatie publica catre SC CLUBUL DE FOTBAL BRAILA SA si HANDBAL CLUB DUNAREA Braila in perioada 2008 – 2011, SC ISTRU SA Braila a realizat un profit net estimat de 61 686,76 lei.

Asadar, Gheorghe Bunea Stancu, in calitate de presedinte al C.J Braila, in exercitarea atributiilor de serviciu, prin mai multe acte materiale, in perioada 28.03.2006 – 08.03.2012, a indeplinit mai multe acte si a luat decizii prin care a obtinut in mod indirect prin intermediul SC FOTBAL CLUB S.A. BRAILA si ASOCIATIA HANDBAL CLUB „DUNAREA” Braila foloase patrimoniale in valoare totala de 7.492.360 lei pentru SC BURSAGRIROM SA Braila (la care este actionar majoritar) si in mod direct foloase nepatrimoniale, constand in capital electoral.

Comentarii

comentariu

About the Author