Published On: joi, Apr 16th, 2015

Dumnezeu se vinde fara bon fiscal

Share This
Tags

comert biserica infobrailaIzvorul Tamaduirii, praznicul sfintirii apei tamaduitoare de boli trupesti si sufletesti, dupa cum spun preotii, face din Biserica Greaca, in fiecare an, un veritabil loc de pelerinaj, mii de ortodocsi urmand chemarea credintei. Despre lecuitoarea apa care izvoraste la 12 metri sub lacasul de cult s-a auzit cam in toate ungherele tarii.

La cozi de zeci de metri se rostesc rugi, se dau coate, se-njura printre dinti, in asteptarea vindecarii miraculoase. Orice betegie sau durere isi gaseste aici leacul, la fel cum se astampara si cel mai aprig zbucium sufletesc. Batranele care-si sprijina anii de gardurile Jandarmeriei vorbesc chiar si de orbi care au scapat din intuneric dupa ce s-au spalat pe fata cu apa de la Greaca.

Aici, apa ucide din fasa orice sovaiala! Lor chiar nu le e sete, vor doar un strop de speranta.

Dumnezeu este peste tot, asa ca cei care au batut drumuri lungi si istovitoare in numele Lui pot gasi ceea ca cauta si inainte de a ajunge in fata impunatoarei biserici. Pilda rabdarii isi gaseste socoteala si in Centru, la cativa zeci de metri de izvor, intrucat maici smerite L-au intins pe tarabe.

Orice buzunar, cat e el de mic, se goleste pentru cruciulite lucioase, carti cu vietile sfintilor, icoane pe lemn, brelocuri cu pietricele orbitoare sau chiar plante medicinale, care, ati ghicit, te vindeca de orice. Vocile calde ale femeilor care au ales sa se marite cu Iisus isi pierd candoarea cand vorbesc despre negustorie, rostogolind cifre, reduceri sau bonusuri printre rugaciuni si numaratul margelelor de pe negrele matanii.

Pocainta i-a adus aici, asadar, oricat ar fi maicutele de ingaduitoare, refuza orice targuiala, isi fac semnul crucii si de multe ori nu mai asteapta restul. Nici de bonul fiscal nu intreaba nimeni, caci oamenilor lui Dumnezeu nu li se pun intrebari lumesti. 

Aici, Loteria lui Ponta, care oricum a dat chix, mutileaza credinta!

Am vazut totusi, in acest melanj de "aminuri" astupate de fosnetul de bani, un brailean care a pacatuit, intreband de bon fara sa priveasca spre cer, ba chiar aruncandu-si ochii in privirea pierduta a unei calugarite.

Discutie rece, fara pic de Dumnezeu:

Barbat: Buna ziua! Ce pret aveti la icoana?

Maicuta: 20 de lei.

Barbat: De ce nu aveti un pret afisat, sa stim si noi cat costa?

Maciuta: (neinteligibil)

Barbat: Ce sfant este in icoana?

Maicuta: Sf. Gheorghe. Daca mata esti crestin…Sf. Gheorghe!

Barbat: Daca cumpar de la dumneavoastra imi emiteti si mie un bon fiscal?

Maicuta: Poftim?

Barbat: Un bon fiscal imi emiteti?

Maicuta: Eu muncesc pentru manastire.

Barbat: Nu conteaza, doamna!

Daca mergi din taraba-n taraba, valoarea lui Dumnezeu se dubleaza pana in curtea bisericii. Lumesc de altfel, lumesc cum e si Fiscul.

Matei 21:12-13

"Iisus a intrat in Templu si i-a scos afara pe toti cei ce vindeau si cumparau in Templu. A rasturnat mesele schimbatorilor de bani si scaunele celor ce vindeau porumbei si le-a zis:

«Casa Mea va fi numita o casa de rugaciune», dar voi ati facut din ea o pestera de talhari!"

Comentarii

comentariu

About the Author