Published On: mar, Apr 7th, 2015

Diferente uriase la pretul gazelor: Cei din sudul tarii vor plati mai putin decat cei din nord

Fabrica SyscomPretul gazului, fara TVA, pe care il plateste un client E.ON, de la 1 aprilie, este de 118 lei/MWh. Tot de la 1 aprilie, un abonat GDF Suez Energy Romania plateste 102 lei/MWh, fara TVA, potrivit informatiilor oferite de presedintele ANRE, Niculae Havrilet, pentru Economica.net. Astfel, diferenta intre pretul platit de un roman din sudul tarii(Muntenia, Dobrogea, Oltenia) si unul din nord(Transilvania, Moldova, Maramures si Banat) este de aproape 16%.

Pana la 1 aprilie, pretul final al gazelor era destul de apropiat intre regiuni, 112-113 lei MWh la GDF Suez si circa 116 lei/MWh la E.ON.

La 1 aprilie, ca urmare a ajustarii unor tarife specifice, pretul final al gazului pentru clientii GDF Suez a fost scazut de catre ANRE cu 9%, in timp ce clientilor casnici ai E.ON li s-a majorat pretul cu 1,5%.

Diferentierea substantiala de pret intre nord si sud a fost facuta ca urmare a ajustarii negative cu 20% a tarifelor de distributie pentru GDF Suez si a mentinerii tarifelor de distributie pentru E.ON, dar si a modificarii tarifelor de furnizare pentru cele doua companii, ca urmare a eliminarii cote de import, potrivit lui Havrilet.

GDF Suez si E.ON  acopera aproape in intregime piata consumatorilor casnici din Romania, insa Sunt cateva judete care nu sunt acoperite de cei doi mari furnizori, precum Constanta, Tulcea, Giurgiu, Mehedinti si Arad.

In Constanta, unde activeaza Congaz, noul pret este de 97 de lei/MWh, fara TVA, in scadere cu 2,35%, iar in Giurgiu este de 98 de lei/MWh, fara TVA, in scadere cu 2,44%.

In judetul nostru, compania furnizoare de gaz metan este GDF Suez, iar pretul final pentru consumatorii casnici, incepand cu 1 aprilie este de 102,16 lei/MWh, fara TVA, in scadere cu 10,38 %, fata de 1 ianuarie 2015.

Comentarii

comentariu

About the Author

-