Published On: lun, Apr 6th, 2015

Cardul de sanatate, obligatoriu de la 1 mai. Cei care refuza cardul pot solicita o adeverinta

cardul de sanatate_infobrailaIncepand cu data de 1 mai 2015, cardul de sanatate va deveni singurul instrument de validare si decontare a serviciilor medicale prevazute in pachetul de baza, pentru persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani.

In asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, brailenii trebuie sa stie ca vor avea nevoie de card la momentul accordarii  serviciilor medicale, cu exceptia serviciilor de sanatate conexe actului medical pentru care nu este necesara prezentarea cardului, la fel si in cazul in care vor solicita asistenta medicala ambulatorie de specialitate de medicina dentara.

Pentru analizele de laborator, investigatii de radiologie, imagistica medicala, cetatenii vor trebui sa utilizeze cardul national de sanatate la momentul efectuarii investigatiilor. Pentru examinarile de histopatologie si citologie care nu se recolteaza la furnizorii de investigatii paraclinice, probele sunt transmise la laborator insotite de biletele de trimitere, fara a fi necesara prezentarea cardului de sanatate.

Pentru spitalizarea continua, brailenii vor trebui sa utilizeze cardul  de sanatate atat la internare cat si la externarea din spital, cu exceptia urmatoarelor situatii, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, sau la externare pentru cazurile transferate la un alt spital, la fel si pentru situatiile in care s-a inregistrat decesul asiguratului.

Persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza utilizarea cardului de sanatate, vor solicita, la casa de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla, o adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate. Aceasta adeverinta are valabilitatea de 3 luni.

Comentarii

comentariu

About the Author

-