Published On: sâm, Apr 11th, 2015

Arhiepiscopul Casian a spalat picioarele unor copii orfani si nevoiasi

Share This
Tags

casianIn Joia cea Mare a Saptamanii Sfintelor Patimiri, la Catedrala Arhiepiscopala din Galati a fost savarsita, conform randuielii liturgice din Biserica Ortodoxa, slujba Sfintei Liturghii a Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia, in cadrul careia a fost sfintit Sfantul Agnet, din care se va pregati si se va pastra, pe Sfanta Masa, in tot timpul anului, Sfanta Impartasanie ce va fi oferita celor bolnavi si copiilor.

La finalul Dumnezeiestii Liturghii a fost implinita si randuiala spalarii picioarelor de catre Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, inconjurat de clerul Catedralei Arhiepiscopale si numerosi credinciosi galateni.

Ca in fiecare an, beneficiarii acestei randuieli ritual au fost 12 copii aflati in situatie de risc social, cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani, proventi din familii sarace si de la Centrul de Plasament „Irene si Stuart“ din municipiul Galati.

La momentul liturgic cuvenit, urmand indemnului Mantuitorului Iisus Hristos, Inaltpreasfintia Sa s-a incins cu stergar si a spalat  picioarele celor 12 „mici ucenici“, dupa care le-a oferit faclii aprinse.

Adresandu-se celor prezenti, Chiriarhul Dunarii de Jos a subliniat faptul ca spalarea picioarelor din Joia cea Mare inseamna curatire de pacate, iertare si puterea de a iubi pe aproapele: “Inainte de Cina cea de Taina, smerindu-Se pe Sine, Mantuitorul Iisus Hristos a ingenuncheat in fata ucenicilor Sai, dupa care le-a curatit si spalat picioarele. Aceasta slujba insa nu este o repetare a gestului Mantuitorului, ci o invocare a ajutorului Lui pentru a intelege ca spalarea picioarelor nu inseamna spalarea exterioara a trupului, ci curatirea sufletului de praful egoismului si pacatelor pe care le savarsim inaintea lui Dumnezeu si a aproapelui nostru.

Smerenia este darul cel mare primit de la Dumnezeu ca ajutor pentru a nu pacatui, pentru a ierta pe aproapele nostru si pentru a avea puterea de darul de a iubi pe semeni asa cum M!ntuitorul ne-a iubit pe noi!”.

Pe langa binecuvantarea lui Dumnezeu, copiii au primit incaltaminte si imbracaminte noua, precum si obiecte de igiena personala.

Activitatea cu caracter social-filantropic si misionar din Joia cea Mare a fost organizata de Arhiepiscopia Dunarii de Jos in parteneriat cu filiala galateana „Sfantul Apostol Andrei“ a Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania.

Comentarii

comentariu

About the Author

-