Published On: mie, Mar 18th, 2015

Un politist de exceptie: Cainele Rex, mandria Politiei Braila, i-a prins pe criminalii din Gradistea

Share This
Tags

rexPoliţia Romana foloseste cainii pentru a executa misiuni dintre cele mai diverse, de la cautarea urmelor, la depistarea stupefiantelor, a substanţelor periculoase sau explozive, a tutunului si pana la salvarea de vieti omenesti.

„Camarad la bine si la greu, prieten credincios si coleg” sunt cuvinte pe care instructorul Harjoghe Marian, agent principal de politie, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braila, le foloseste cand se refera la REX, ciobanescul german de nota zece, la propriu si la figurat, specializat in „prelucrare urma miros uman”.

Rex este „brailean get-beget”, din parinţi caini de patrulare, ai politistilor braileni, si inca din anul 2010, tandemul caine- instructor da rezultate deosebite.

Primul curs efectuat la Centrul Chinologic Sibiu, in anul 2010, pe cand avea 9 luni, l-a absolvit cu note de 9 şi 10, nota maxima obţinand si la specializarea „prelucrare urma miros uman”.

Intors acasa de la cursuri, in acelasi an, in prima lui misiune, a mers pe urmele unui hot de locuinte, din comuna Movila Miresii, si, dupa ce a mirosit locul pe unde hotul a sarit gardul, a cautat vreo 300 de metri, ajungand pe o alta ulita si s-a oprit in fata casei autorului. Investigatiile ulterioare ale politistilor au stabilit ca pista urmata de el a fost una buna.

„Pe abilitatile lui m-am bazat si in descoperirea principalilor suspecti ai comiterii cele doua crime, cea din 2011, din localitatea Silistraru, si cea din acest an, din comuna Gradistea”, spune cu mandrie instructorul Marian Harjoghe.

In primul caz de crima, Rex a luat urma de la locul oribilei fapte, a mers cateva sute de metri si s-a oprit intr-un cafe-bar din localitate, de unde oamenii legii au recuperat telefonul mobil al victimei, dat de autor unui consatean, in schimbul unor bauturi alcoolice. Evident, criminalul a fost descoperit ulterior.

Cel mai recent caz, in care Rex a dovedit ca este un veritabil caine de urma, a fost in luna februarie 2015, cand o localnică din comuna Gradistea a fost ucisa de patru consateni, pentru a-i sustrage banii din poseta.

După prima urma luata de la locul crimei, Rex l-a condus pe instructor intr-un grup de localnici, unde se afla si o ruda a victimei, ceea ce a insemnat ca urma luata apartinea persoanei decedate, apoi, ajuns langa un gard, din care agresorii au rupt o scandura, a luat urma, a mers atent peste 130 de metri, a adulmecat-o pe o alta strada si a dat semne de neliniste si agitatie in dreptul portii imobilului unor localnici.

Urmarind si aceasta pista indicata de Rex, politistii braileni i-au identificat si reţinut pe trei dintre cei patru agresori, care locuiau in acel imobil.

In frig, ploaie, vant si soare dogoritor, agentul instructor si ciobănescul Rex isi indeplinesc cu pasiune sarcinile ce le revin in comun pentru depistarea celor certati cu legea si cu normele de convietuire sociala.

Potrivit politistului instructor, „legatura dintre mine si Rex este si ea esentiala, ii cunosc toate miscarile, felul in care isi ciuleste urechile, toate smuciturile lesei, toate scancetele de bucurie sau nerabdare, ori agitatia plina de satisfactia misiunii implinite”.

Rex este si vedeta, el iubeşte copiii, carora le arata tot ce stie el sa faca, si se lasa alintat si fotografiat de prescolarii, scolarii si liceenii braileni, invitati la toate evenimentele importante din viata Inspectoratului de Politie Judetean Braila.

„ Cei cinci ani de pregatire continua, m-au facut sa am incredere deplina in calitatile pe care Rex le are si, să recunosc faptul că se comporta ca un adevarat profesionist”, a tinut politistul brailean sa sublinieze.

Comentarii

comentariu

About the Author

-