Published On: vin, Mar 20th, 2015

Un brailean isi striga necazul: firma “VISPO” nu vrea sa ii plateasca salariul! Infractorul Bratu a ramas la butoane

Share This
Tags

bratuCondamnat in prima instanta la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea a cinci infractiuni, Tudorel Bratu, fostul patron al firmei de paza SC «Vispo» SRL, continua sa ramana in spatele afacerii. Mai mult decat atat, desi «Vispo» este condusa scriptic de Costel Chiriac, Bratu este cel care discuta cu angajatii care isi cer drepturile salariale neplatite.

Surdu Gabriel, in varsta de 34 de ani, s-a angajat la firma de paza in mai 2009, insa la inceputul acestui an a fost trimis in concediu, spunandu-i-se ca «Vispo» a pierdut contractul de servicii de paza si protectie cu Agrimon SRL si ca trebuie sa intre in concediu pentru ca nu mai are unde sa-si desfasoare activitatea.

Dupa cateva zile de concediu, pe 16 ianuarie, braileanul si-a dat demisia, la ordinul conducerii firmei, conform propriilor spuse. De atunci, Surdu bate la toate usile pentru a primi aproximativ 1.000 de lei, salariul pe luna decembrie si pe zilele lucrate in ianuarie.

Pe 9 martie, barbatul, ingropat in facturi neachitate, s-a dus la Inspectoratul Teritorial de Munca pentru a reclama situatia, insa acolo i s-a zis ca trebuie sa se intoarca la firma si sa discute cu administratorul pentru a-si recupera banii.

 «Am fost sa-mi cer salariu, cum mi-au zis cei de la ITM, si Bratu mi-a zis: «Iti dau banii cand vreau eu daca ai fost la ITM!» Eu nu sunt un om al scandalului, am lasat capul josi si am plecat. El e patronul. Am incercat sa vorbesc si cu Chiriac, ca el e administratorul, dar m-a trimis sa vorbescu cu Bratu», ne-a declarat fostul angajat «Vispo».

Nici Tudorel Bratu si nici Costel Chiriac nu au putut fi contactati pentru a-si exprima punctul de vedere cu privire la situatia prezentata.

De cealalta parte, Inspectoratul Teritorial de Munca, prin vocea inspectorului sef adjunct Dorina Vasile, spune ca are mainile legate in astfel de situatii, mai ales atunci cand angajatorul este rauvoitor.

Vasile a precizat ca atunci cand angajatorul refuza plata drepturilor banesti unui fost angajat, Inspectoratul poate doar sa-i puna in vedere sa efectueze plata, la un anumit termen, iar daca masura nu este dusa la indeplinire chiar sa-l si amendeze, insa doar atat. Societatea commerciala poate fi obligata doar de catre instanta, printr-un titlu executoriu, sa plateasca drepturile banesti restante.

"Sigur ca nemultumiri pe drepturi banesti neacordate sunt din ce in ce mai multe. Noi putem dispune masura cu termen si in cazul in care  unitatea nu duce masura la indeplinire exista posibilitatea aplicarii unei sanctiuni contraventionale. Noi le-am explicat celor care reclama astfel de lucruri ca in situatia in care angajatorul nu respecta termenele stabilite, cand aplicam amenda contraventionala, intotdeauna e contestata si nu ajuta la solutionarea problemei. Noi recomandam in situatia in care angajatorul nu ii achita drepturile sa se adreseze instantei pentru ca doar obtinerea unui titlu executoriu poate sa-l oblige pe angajator sa ii plateasca drepturile", ne-a spus Dorina Vasile.

Reamintim faptul ca, la inceputul anului trecut, Tudorel Bratu a fost condamnat de Tribunalul Braila la 3 ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru frauda cu fonduri europene si alte patru infractiuni.

Potrivit DNA, în cursul anului 2011, în calitatea sa de administrator al Vispo SRL si manager al proiectului "Un viitor pentru fiecare", al carui beneficiar era chiar societatea comerciala a carui patron era la acel moment, Tudorel Bratu "a prezentat Autoritatii Contractante (Organismul Intermediar Regional POSDRU Regiunea de Sud-Est) un document fals – centralizator de plata subventiilor – pentru a solicita rambursarea sumelor de bani cheltuite în cadrul proiectului".

Pentru întocmirea centralizatorului (document care, potrivit DNA, contine date nereale) Tudorel Bratu, ajutat de subalternul Sandel Poalelungi, "a determinat un numar de 28 de cursanti în meseria de agent de paza si protectie sa ateste în fals, din eroare, ca au primit câte 1.500 de lei cu titlu de subventie, desi, în realitate, au primit sume mai mici". Sursa citata mai arata ca diferenta dintre banii încasati cu titlu de subventie pentru cursanţi – proveniti din fonduri europene si din bugetul national – si banii achitati efectiv acestora, mai precis suma de 19.300 lei, a fost însusita de Bratu.

Comentarii

comentariu

About the Author