Published On: joi, Mar 26th, 2015

SPUNE TU, BRAILA! Un medic de la UPU a refuzat sa-i imprumute 1,5 lei unei batrane pentru a putea ajunge acasa / VIDEO

valeria ursan“Dupa furtuna, vine si vreme buna”, asa a dorit Valeria Ursan sa  inceapa povestea pe care ne-a relatat-o, afland despre campania "Spune tu, Braila!", initiata de Ziarul Infobraila.

Doamna Ursan, in varsta de 88 de ani, este o braileanca cunoscuta si admirata in randul oamenilor interesati de trecutul orasului, presa locala, dar si cea centrala, publicand de nenumarate ori istorisirile pe care aceasta "doamna de poveste"  le-a trait de-a lungul vietii.

Luni, 23 martie, in jurul pranzului, Valeria Ursan a sunat la 112, simtindu-se foarte rau. O supara inima. Foarte prompt, echipajul de pe Ambulanta a transportat-o la Spitalul Judetean, unde a asteptat ca un medic sa o consulte.

Preluata de o doctorita tanara, femeii i-a fost administrat tratament medicamentos, avand tensiunea "22".  Valeria s-a linistit, durerile fiindu-i luate parca cu mana.

Scapand de ceea ce credea ca ii poate aduce sfarsitul si dorind sa-i multumeasca doctoritei Giol Roxana, i s-a adresat cu apelativul "draguto", fapt care a deranjat-o vizibil pe cea  care, la inceput, parea un cadru medical amabil.

Dupa ce medicul i-a spus ca este libera sa plece acasa, Valeria Ursan a trait cea mai umilitoare situatie din viata ei. Operata la piciorul drept si deplasandu-se doar cu bastonul, femeia si-a dat seama ca nu are cum sa ajunga acasa, undeva pe strada Grivitei, pentru ca, in graba, inainte sa urce in ambulanta, a uitat sa isi ia poseta in care avea cativa banuti.

Atunci, doamna Ursan a ales sa apeleze la omenia pe care spera sa o gaseasca la doctorita care a pus-o pe picioare.

"M-am aplecat, ca o mama, asupra doamnei doctor si i-am spus: "Doamna doctor, fiti amabila, imprumutati-ma si pe mine cu 1,5 lei pana maine ca sa ma pot duce cu un maxi-taxi acasa!" Desi pana la maxi-taxi nu e mare distanta, nu puteam merge fara baston, insa rugam pe cineva sa ma ajute", ne-a  spus femeia, aproape lacrimand.

In acel moment, medicul Giol a privit-o cu dispret pe batrana si i-a intors spatele, spunandu-i sa astepte pe holul Unitatii de Primiri Urgente.

Dupa ce a rugat mai multi soferi de ambulanta sa o duca acasa, lovindu-se de numai de refuzuri, Valeria Ursan s-a intors la doctorita, care, "foarte nervoasa", a dat-o afara, chemand paza.

"I-am zis ca vreau sa ajung acasa si nu am cum. Mi-a spus: "Sa te duci la psihiatrie!" I-am zis, mahnita, ca dintre noi doua, se pare ca nu eu sunt cea bolnava", a marturisit Ursan.

Pe hol, un paznic s-a oferit sa ii dea 1,5 lei, insa femeia l-a refuzat, stanjenita de situatia in care se afla, crezand ca le-a vazut pe toate la viata ei.

Salvarea Valeriei a venit, pe neasteptate, de la un alt medic, care a privit toata situatia. Chirurgul Dorobantu Nicolae s-a oferit sa o duca acasa pe batrana, desi trebuia sa ajunga la Spitalul nr.3. Cand a ajuns in fata imobilului de pe strada Grivitei, doctorul Dorobantu a rugat-o pe doamna Ursan sa nu se supere si sa se gandeasca ca exista un Dumnezeu pentru toti.

 “Imi plec capul in fata domnului doctor Dorobantu, pentru ca mi-a amintit de doctorii fara arginti. Vreau sa stie doamna doctor ca are “nota bene” pentru actul medical, insa 50 % bolnavul se vindeca prin cuvintele medicului , asadar mai trebuie sa invete ce inseamna sa fie doctor si om cu majuscule”, a mai adaugat aceasta "doamna de poveste".

AFLA MAI MULTE DESPRE CAMPANIA "SPUNE TU, BRAILA!"

Comentarii

comentariu

About the Author