Published On: lun, Mar 2nd, 2015

Situatia adoptiilor in judetul Braila: Cat de greu este sa adopti un copil

Share This
Tags

procedura-de-adoptie-in-Romania2In Romania, statul cheltuie 32 de lei pentru fiecare minor aflat intr-o forma de plasament, insa doar putin peste 20% din suma ajunge la minor, restul reprezentand plata angajatilor din institutiile in cauza. Desi persoanele care vor sa adopte un copil se lovesc de birocratia excesiva si uneori de usi inchise in nas, autoritatile spun ca "e mult folclor in jurul adoptiei" si ca in fapt procedura dureaza mai putin decat in alte tari europene. 

Procedura adoptiei incepe cu depunerea cererii, verificarea dosarului si a existentei impedimentelor la adoptie, respectandu-se intotdeauna principiul interesului superior al copilului, care poate fi declarat adoptabil doar dupa ce demersurile de reintegrare in familia biologica, eventual extinsa, au esuat. 

Conform noii legislatii din domeniu, pentru copilul cu parinti necunoscuti, se merge cu dosarul in instanta pentru deschiderea procedurii de adoptie in 30 de zile de la emiterea certificatului de nastere, iar pentru cei ai caror parinti naturali declara ca renunta la ei şi nici rudele pana la gradul IV nu doresc sa-i ia in ingrijire, in 60 de zile de la declaratie. Dupa acest termen, parintii biologici nu mai pot reveni şi nu mai pot intoarce din drum procedura. 

Dupa eliberarea atestatului de persoana/familie apta sa adopte (atestatul este valabil pentru o perioada de un an de la data emiterii) are loc incredintarea in vederea adoptiei pentru o perioada de minim 90 de zile. Incredintarea in vederea adoptiei se face de catre instanta judecatoreasca competenta. La sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei, Compartimentul Adoptii intocmeste un raport final, in care se evidentiaza modul in care s-a adaptat copilul noului mediu de viata, propunerea vizand incuviintarea adoptiei. Acest raport, impreuna cu alte acte cuprinse in legea adoptiei, se transmite instantei judecatoresti, care va incuviinta sau nu adoptia. 

In judetul Braila, in anul trecut, s-a inregistrat o scadere a numarului de copii pentru care s-a admis incredintarea sau incuviintarea in vederea adoptiei, astfel de la 21 de cazuri, inregistrate in 2013, s-a ajuns la 9 cazuri, in 2014. O scadere a fost semnalata si in cazul copiilor pentru care s-a admis incuviintarea adoptiilor interne, de la 18 cazuri – in 2013, la 15 cazuri, in 2014. 

Cazurile copiilor in cazul carora s-a dispus incuviintarea deschiderii procedurii adoptiei interne s-au micsorat alarmant, de la 77, in 2013, la 20 de cazuri, in 2014. Totodata, de la inceputul anului 2015 si pana in prezent, Tribunalul Braila a admis incuviintarea deschiderii procedurii adoptiei pentru 5 minori, in timp ce 4 cazuri se afla in etapa de compatibilitate practica, urmand sa fie sesizata instanta cu propunerea de incredintare in vederea adoptiei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-