Published On: lun, Mar 16th, 2015

Mortu face si el podu’

Share This
Tags

mortu 4Dupa ce zeci de ani podul peste Dunare a stat pe buzele mai tuturor politicienilor, constructia acestui important proiect de infrastructura va incepe in primavara anului viitor, conform declaratiilor presedintelui interimar al Consiliului Judetean, social-democratul Viorel Mortu.

Vineri, sefii judetelor Braila si Galati au fost chemati la Bucuresti de ministrul Transporturilor, Ioan Rus, pentru confruntarea finala pe tema "pod versus tunel". La intalnirea la care a participat si ministrul Fondurilor Europene, Braila a fost reprezentata de seful Consiliului Judetean, Viorel Mortu (PSD), iar Galatiul de primarul Marius Stan (UNPR).

In timp ce Stan a sustinut ca traversarea fluviului trebuie facuta pe dedesubt, prin intermediul unui tunel, Mortu s-a batut pentru pod, un proiect "brevetat" de Braila si despre a carui constructie se vorbeste inca din vremea regimului comunist.

Dupa discutii extrem de tensionate, cu analize financiare si tehnice pe masa, s-a optat pentru pod ca varianta de traversare a Dunarii, proiectul tunelului, initiat de primarul Stan fiind definitiv dat la o parte.

"Dupa intrevederea de la ministerul Transporturilor, domnul ministru Rus a spus ca ramane podul peste Dunare, care va lega Braila de Tulcea. Ni s-a spus ca este decizia finala. Cei de la Galati nu erau foarte incantati, insa e clar ca podul e varianta cea mai buna, nu tunelul domnului primar Stan ", a declarat Mortu.

Presedintele CJ Braila a mai adaugat faptul ca nimic nu mai poate fi schimbat in urma discutiilor de la minister, podul urmand a fi ridicat "undeva intre Braila si Galati".

Este de mentionat faptul ca primarul Galatiului si-a facut un titlu de glorie din subtraversarea Dunarii, edilul initiind aprobarea de principiu a proiectului si includerea acestuia in lista obiectivelor de investitii pentru perioada 2014-2020. Mai mult decat atat, orasul vecin a alocat nu mai putin de 5,5 milioane de euro pentru studiul de fezabiliate a tunelului de 2,06 km lungime, din care 1,56 km galeria propriu-zisa.

Mihai Tudose, presedintele PSD Braila si ministru al Economiei in Guvernul Ponta, cere autoritatilor locale sa priveasca aceasta victorie cu pragmatism, insa fara a o "lasa din mana", afirmand ca este normal ca brailenii sa nu mai creada in acest proiect.

"Lumea are dreptate cand spune ca s-a saturat de acest pod. Brailenii chiar au dreptate! Nu am cum sa nu le dau dreptate. Noi trebuie sa ne sustinem proiectul in continuare, am depasit o parte foarte importanta. Podul nu este un scop in sine, ci un mijloc", a spus Tudose.

Ministrul crede ca podul peste Dunare trebuie sa faca parte dintr-o viziune mai ampla legata de infrastructura si de rolul judetului Braila in regiune.

"Eu vorbesc despre o infrastractura sanatoasa intre Tulcea si Braila si cele doua legaturi rutiere care pleaca din Braila catre Buzau si Focsani. Atunci, importanta Brailei in regiune, si chiar la nivel national, va fi cruciala. Sa asteptam inceperea constructie si apoi vorbim", a conchis Mihai Tudose.

Opozitia este reticienta atunci cand vine vorba de podul peste Dunare. Deputatul PNL Alexandru Nazare spune ca este imposibil ca lucrarile de constructie a podului sa fie incepute in primavara anului viitor: "Este imposibil. Chiar nu ai cum! Este de facut studiul de fezabilitate, apoi organizata licitatia."

Comentarii

comentariu

About the Author