Published On: lun, Mar 2nd, 2015

LUPTA CU DROGURILE: 44 de braileni au beneficiat de sprijin din partea specialistilor anti-drog. STATISTICI INGRIJORATOARE

Share This
Tags

injectieUn studiu realizat de Agentia Nationala Antidrog si Centrul European de Monitorizare a Drogurilor si a Dependentei de Droguri arata ca Romania s-a transformat dintr-o tara de tranzit in una de consum de substante halucinogene. Astfel, desi nu este o tara de productie a drogurilor, isi pastreaza calitatea de important punct de tranzit pe ruta Balcanica de traficare a drogurilor.

In ultimii ani drogurile sintetice au cunoscut o expansiune deosebita pe piata din Romania, prezenta lor fiind determinata de libera circulatie a persoanelor si bunurilor si de diferentele de pret pentru drogurile sintetice vandute pe piata Europei de Vest si cele vandute in tara noastra.

La initiativa UNICEF, Centrul de Sociologie Urbana si Regionala, cu sprijinul Institutului de Stiinte ale Educatiei, a realizat studiul intitulat ”Starea adolescentilor din Romania”. Conform raportului de cercetare, adolescentii de sex masculin debuteaza in consumul de droguri la 11 ani, prin consumul de somnifere, iar in jurul varstei de 15 ani se observa o predispozitie a acestora spre consumul de antidepresive, sedative, inhalante. Comparativ cu baietii, fetele par sa inceapa utilizarea drogurilor la o varsta mai mare, cea mai mica varsta medie de debut in randul fetelor fiind de 15 ani.

Si la nivelul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila statisticile sunt ingrijoratoare, in ultimii ani crescand numarul de consumatori problematici, in mare parte din cauza aparitiei noilor substante cu proprietati psihoactive, care, initial au fost comercializate fara restrictii, celebrele etnobotanice.

Potrivit datelor Serviciului de Medicina Legala Braila, anul trecut au fost efectuate 474 de expertize pentru depistarea alcoolului si alte doua pentru depistarea drogurilor, in timp ce politistii au capturat 20 de pastile ecstasy, 1,2 kg de cannabis, 15 g de rezina de canabis si 100 de g de produse cu efect psihotrop. Totodata, Tribunalul Braila a condamnat 42 de persoane pentru infractiuni la regimul drogurilor, din care 21 erau majore, iar 21 minore.

Pentru descurajarea tinerilor care doresc sa consume droguri, dar si pentru a-i convinge sa renunte la acest viciu pe cei care deja au „experienta”, angajatii  Biroului Regional Antidrog Galati desfasoara multiple campanii de informare in scolile din Galati, Braila si Vrancea, cum ar fi “Caravana antidrog”, “Alaturi de voi”, “Drogurile pun capat distractiei”, “Drogurile frang aripile”, “Fii constient, nu dependent” etc. Astfel de campanii se desfasoara si in cadrul Penitenciarului de Minori de la Tichilesti.

Pe linia asistentei profesioniste a consumatorilor de droguri, s-a constatat o crestere a adresabilitatii consumatorilor catre Centrul de Prevenire si Consiliere Antidrog fata de anii anteriori. Astfel, in 2014, s-au acordat servicii de asistenta pentru 44 de beneficiari, dintre care 40 au fost admisi in 2014, iar 4 in anul anterior.

Tipurile de substante cel mai des invocate de beneficiari au fost etnobotanicele, canabisul, alcoolul, tutunul, cocaina si ecstasy. Au fost realizate 67 de evaluari psihologice, 152 interventii psihologice individuale, 20 interventii psihologice de grup si 87 sedinte de management de caz.

Lupta impotriva drogurilor imbraca diverse forme, astfel energii enorme sunt adunate pentru a-i convinge pe tineri, in special, despre pericolele si riscurile pe care le prezinta acest veritabil blestem.

Comentarii

comentariu

About the Author

-