Published On: mie, Mar 18th, 2015

INTERVIU Catalin Chivu: Nu e vremea razbunarii, ci a pumnului strans care loveste criminalitatea!

Share This
Tags

chivuuIn urma cu zece ani, maiorul Catalin Chivu era numit, la doar 37 de ani, la comanda Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, devenind astfel cel mai tanar sef de inspectorat din tara. 

Destituit din functie dupa sase ani, prin ordinul ministrului democrat-liberal Traian Igas, comisarul-sef Chivu si-a desfasurat activitatea in cadrul Biroului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ pana in urma cu o saptamana, cand, ca urmare a unei decizii definitive a Curtii de Apel Brasov, a fost repus pe fotoliul de sef al Politiei.

Chivu a contestat in instanta ordinul lui Igas si astfel, dupa patru ani de la «decapitare», judecatorii au dispus repunerea pe functie si plata drepturilor salariale restante. 

In biroul de la etajul I al Inspectoratului, de care cu siguranta i-a fost dor, desi nu vrea sa o arate, vorbind apasat despre o soarta lasata pe mana justitiei, Catalin Chivu, un personaj apreciat de unii, hulit de altii, a raspuns intrebarilor jurnalistului Alin Cristea, redactorul-sef al Ziarului Infobraila.

"Dupa destituire am facut munca de zi de zi a unui politist. In Ajunul Craciunului am avut o actiune anti-frauda la Mall"

Alin Cristea: Cum ati primit decizia definitiva a Curtii de Apel Brasov?

Catalin Chivu: Decizia am primit-o cu multa rabdare, fara asteptari pozitive sau negative. Am primit-o ca pe ceva normal si m-am comportat ca atare. Daca ma intrebati strict, nu comentez in niciun fel deciziile unei instante, cum n-am facut-o nici inainte. Pur si simplu, am asteptat sa se termine procesul.

A. Cristea: Dupa ce ati fost destituit v-ati desfasurat activitea in cadrul Biroului Arme, Explozivi. Ce a facut Catalin Chivu ca ofiter in cadrul Biroului, in ultimii ani?

C. Chivu: Si in cadrul Seviciului de Investigare a Fraudelor. Efectiv am muncit cot la cot cu colegii mei, in functia pe care am avut-o acolo. Nu am avut atributiuni speciale sau delegate alte misiuni fata de cele normale. Am facut ce facea toata lumea, am facut munca de zi de zi  a unui politist.

A. Cristea: Un exemplu?

C. Chivu: Am participat la tot felul de actiuni pe Legea dreptului de autor. Ultima oara, in Ajunul Craciunului, am avut o actiune la Mall. Am intocmit un dosar, am confiscat marfuri contrafacute, intr-un cuvant munca de executie.

“Fara critici, nici nu cred ca poate exista progres”

A. Cristea: Nu era specializarea dumneavoastra lupta anti-frauda. Cum v-ati acomodat in acest context?

C. Chivu: La Arme chiar ma pricepeam, in schimb la Frauda am invatat din mers. Trebuie sa recunosc ca nu m-am sfiit sa le cer sfatul si parerea unor colegi mult mai tineri, dar cu experinta in domeniu. De multe ori, acestia mi-au aratat cum sa procedez. Nu am considerat-o niciodata o jignire, ci ceva util. Cu ocazia aceasta am reusit sa vad negru pe alb ce inseamna, la baza, investigarea fraudelor.

A. Cristea: E diferit fata de ce stiati de la varf ?

C. Chivu: Nu e chiar diferit, in schimb se vede altfel, se percepe altfel. Una este sa muncesti efectiv, sa stii cu ce se mananca fiecare act procedural, si una e cand esti in varf si nu ai lucrat in domeniul acela. De la varf poti percepe doar liniile directoare, nu ai de unde sa stii amanuntele. Acum pot sa spun ca stiu amanuntele. Si cred ca anti-frauda era singurul domeniu in care nu activasem. La Arme am fost, la Ordine Publica am fost, la Judiciar am fost, la Cercetari Penale am fost, iar la Rutiera nu am avut ocazia, desi aceasta este specialitatea mea.

A. Cristea: Ce aveti sa le spuneti celor care vorbesc despre revenirea lui Catalin Chivu  la sefia Politiei scrasnind din dinti, celor care v-au criticat de-a lungul timpului?

C. Chivu: Fara critici, nici nu cred ca poate exista progres. Nu e vremea razbunarii, e vremea sa strangem randurile, sa strangem degetele de la mana si sa formam pumnul cu care sa lovim criminalitatea.

"Braila era framantata de violente, acaparata de grupari infractionale"

A. Cristea: Desi nu ati mai fost la conducerea IPJ presupun ca ati ramas conectat la ce se intampla in oras in ceea ce priveste infractionalitatea, macar de la televizor, daca nu altfel. E foarte diferit peisajul de acum fata de cel din urma cu 10 ani? In ce zone ati sesizat mari schimbari? 

C. Chivu: Intrebarea e putin duala. Ma faceti sa vorbesc despre mandatul trecut, cel de 6 ani. Da, categoric! La inceputul acelei perioade, Braila era framantata de violente, acaparata de grupari infractionale care exercitau o stare de disconfort social. Se stia ca Braila e orasul cutitarilor…

A. Cristea: Si al interlopilor…

C. Chivu: Si al interlopilor. Dupa cativa ani, cei care conduceau aceste grupari au plecat acolo unde le este locul. Nu pot sa comentez ce s-a intamplat dupa 2011, insa am vazut ca a existat o stare de liniste, tocmai ca urmare a faptului ca persoanele in cauza au facut cunostinta cu penitenciarul. Multi dintre acesti infractori se afla inca in executarea pedepsei.

A. Cristea: As vrea sa stiu daca sunteti de acord cu definirea interlopului ca un lider local sau zonal pentru ca aceasta este explicatia pe care am auzit-o din gura predecesorului dumneavoastra, comisarul-sef Mircea Relu Vizitiu, intr-o emisiune televizata, anul trecut.

C. Chivu: Nu vreau sa comentez parerea domniei sale. Am clar alta parere. Un interlop nu poate fi definit ca un lider. E exclus.

A. Cristea: Ati apucat sa luati pulsul institutiei, ma refer in special la problemele existente?

C. Chivu: Recunosc ca am pierdut un pic contactul cu managementul la acest nivel. Sunt in curs de a ma pune la curent cu problemele de natura interna, din sanul institutiei, dar si cu cele din exterior, acolo unde serviciul politienesc se adreseaza strict. Nu am avut cum in 3 zile. In 2-3 saptamani o sa am o viziune de ansamblu.

A. Cristea: V-a sunat multa lume dupa repunerea in functie?

C. Chivu: Am primit foarte multe mesaje, si de felicitare, dar si de alte genuri. Eu sunt persoana care imi pastrez amicii si in vremuri de restriste, dar si in vremuri de bucurie.

Sursa foto: Adevarul.ro

Comentarii

comentariu

About the Author