Published On: lun, Mar 30th, 2015

EXCLUSIV INFOBRAILA Bunea Stancu, un nou dosar la DNA: Mai multi consilieri judeteni au fost audiati de procurori

Share This
Tags

Stancu tribunal gl 2

Fostul presedinte al CJ, Gheorghe Bunea Stancu, nu scapa de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, acesta fiind anchetat intr-un nou dosar, care vizeaza asocierea Consiliului Judetean cu HC Dunarea si CF Braila, cluburi sportive care erau controlate de societati comerciale unde fostul baron PSD era actionar majoritar, au precizat pentru Ziarul Infobraila surse judiciare.

In aceasta speta, Curtea Suprema a decis definitiv, la sfarsitul anului trecut, ca Stancu s-a aflat in conflict de interese de natura administrativa si penala.

Mai multi fosti si actuali consilieri judeteni, marea majoritate membri PNL, au fost audiati de procurori saptamana trecuta, fiind intrebati daca aveau cunostinta despre faptul ca, prin platile facute de Consiliul Judetean catre HC Dunarea sI CF Braila, Bunea Stancu directiona bani publici catre propriile firme.

Consilierii judeteni Marian Sirbu, Alfredo Pascale, Vasile Cortez, Bogdan Minescu si Adrian Radulescu, toti membri PNL, au trecut pe la DNA. De asemenea, si Danut Lungu,  Cristian Boala (PDL), Vasile Datcu si Giana Patrascu (PNL), consilieri in mandatul 2008-2012, au dat declaratii in fata procurorilor anticoruptie.

In afara modului in care consilierii judeteni au votat asocierea dintre Consiliul Judetean si cele doua cluburi sportive, tinand cont ca acestea aveau ca actionari majoritari firmele SC Concivia SA si SC Hercules SA, controlate de Bunea Stancu, presedinte al Consiliului la acel moment, astfel conflictul de interese fiind evident, DNA ancheteaza circuitul banilor publici in acest mecanism aprobat prin votul alesilor locali.

De exemplu, unul dintre conflictele de interese identificate de anchetatori are legatura cu restaurantul Continental, proprietatea lui Stancu prin intermediul SC Istru SA, unde jucatoarele echipei de handbal serveau masa. Procurorii verifica si informatii conform carora erau oprite comsioane din sumele incasate de fotbalistii de la CF Braila.

Asocieri aprobate si de Putere si de Opozitie

In sedinta CJ din data de 28 august 2008 s-a aprobat in UNANIMITATE proiectul de hotarare privind asocierea dintre CJ si SC Club Fotbal SA, al carui director executiv era Dan Apostol (membru PSD), actualul sef al Serviciului de Utilitate Publica, de Administrare si Gospodarire Locala, aflat in subordinea primarului Simionescu.

“Aceasta asociere a Consiliului Judetean cu Club Fotbal nu poate sa fie decat benefica. (…)Echipa, daca va fi sustinuta, avem sanse foarte mari sa promoveze”, le spunea Apostol consilierilor judeteni prezenti la sedinta.

Atunci, Vasile Datcu, consilier judetean PNL, a precizat, desi in cele din urma a votat proiectul de hotarare, ca actionarul majoritar al clubului de fotbal este SC Concivia SA, pe care a descris-o ca fiind “o firma extraordinar de serioasa”.

In legatura cu remarca lui Datcu, Bunea Stancu le-a mentionat consilierilor, pe care i-a numit “specialisti in a omori lucruri positive”, ca proiectul de hotarare are “aviz de legalitate din partea secretarului judetului si din partea Directiei juridice”.

“Stadionul este al brailenilor si nu este al lui Stancu. Concivia este pasagera”, a mai adaugat presedintele de atunci al CJ.

Un alt exemplu este sedinta Consiliului Judetean din 29 februarie 2012, cand a fost votat, atat de catre alesii Puterii, cat si de cei ai Opozitiei, proiectul de hotarare privind asocierea dintre CJ si SC Club Fotbal SA, pentru ca asocierea anterioara, despre care am vorbit mai sus, expira. In aceeasI sedinta a fost aprobata, tot in unanimitate, “contributia judetului Braila la dezvoltarea activitatii sportive a Handbal Club “Dunarea Braila” pe anul 2012.

Oamenii lui Stancu

Presedintele Consiliului de Administratie al CF Braila, atunci cand au fost aprobate asocierile dintre CJ si club, era Adelin Soare, fiul lui Vasile Soare, presedintele CA si director general al SC Concivia SA, firma controlata, cum am mai mentionat, de Gheorghe Bunea Stancu prin Bursagrirom SA.

Vasile Soare, chemat la DNA sa dea cu subsemnatul in dosarul in care Stancu a fost trimis in judecata, a fost revocat de la conducerea Concivia la inceputul acestui an, la solicitarea acestuia. In locul lui, a fost instalat Sorin Costin, un alt apropiat al fostului presedinte al CJ.

Mai mult decat atat, in 2009, Adelin Soare, angajat al Concivia in calitate de presedinte CA al CF Braila, a cumparat actiuni la aceasta societate.

Un alt personaj, aflat in acest mecanism care a ajuns pe masa procurorilor DNA, este consilierul judetean PSD Ionel Avram. In timp ce era consilier, Avram detinea si functia de director economic al SC Concivia SA.

In cadrul sedintei CJ din 2008, cand a fost votata asocierea Consiliului cu CF Braila, Avram, in calitate de consilier judetean, a sustinut fatis proiectul de hotarare prin care echipa de fotbal, detinuta de Concivia, a primit bani publici.

“Fotbalul, in speta, reprezinta un fenomen social, un mijloc de destindere si un mijloc de promovare a imaginii unui oras, judet. Dar pentru functionarea unei echipe de fotbal e nevoie de resurse. (…)Cadrul legal pentru aceasta asociere este oferit de insasi Legea administratiei care permite consiliului judetean sa intre in aceste forme asociative si sa sprijine acest gen de activitati. (…)Deci este o societate viabila si care trebuie sprijinita pentru ca din aceasta forma de asociere public-privat sa putem sprijini aceasta activitate in folosul intregii comunitati. De aceea eu sustin acest proiect de hotarare”, spunea Avram.

Si la echipa locala de handbal, situatia era similara. Directorul executiv al clubului era Gheorghe Stefan, un apropiat al lui Stancu, plecat de la conducerea HC Dunarea la cateva luni dupa ce protectorul lui a fost saltat de mascati din propria casa.

ANI a descoperit intregul mecanism coordonat de Stancu

In luna noiembrie 2012, Inalta Curte de Casatie sI Justitie a respins recursul declarat de Bunea Stancu in dosarul “Sportul”, fiind mentinuta decizia Curtii de Apel Bucuresti din 14 februarie 2014 prin care acesta a fost declarat in conflict de interese, hotarare care a dus la revocarea lui Stancu din functia de presedinte al Consiliului Judetean.

Agentia Natională de Integritate a stabilit pe 31 august 2012 ca Gheorghe Bunea Stancu a incalcat regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativea si penala, inspectorii avand si date care attesta savarsirea de infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie.

Potrivit ANI, Bunea Stancu, in calitate de presedinte al CJ Braila, a intocmit si adoptat atat expunerile de motive cat si hotararile Consiliului Judetean Braila si a semnat contracte de asociere intre CJ cu SC Clubul de Fotbal Braila SA, respectiv cu Asociatia Sportiva Handbal Club Dunarea Braila, in baza carora a fost incasata suma totala de 7.512.207 lei.

SC Clubul de Fotbal Braila SA si Asociatia Sportiva Handbal Club Dunarea Braila aveau ca actionari majoritari firmele SC Concivia SA, respectiv SC Hercules SA. Actionarul majoritar al celor doua firme este SC Bursagrigrom, unde Gheorghe Bunea Stancu detine calitatea de actionar majoritar.

ANI sustinea ca beneficiul patrimonial obtinut prin incalcarea prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 este de aproximativ 2 milioane de euro.

Comentarii

comentariu

About the Author