Published On: mie, Mar 25th, 2015

EXCLUSIV Denunturi pe banda rulanta: DNA a dat iama in agricultorii protejati de Bunea Stancu

Procurorii anticoruptie se pregatesc sa loveasca in plin coruptia din administratia locala, iar semnale in acest sens au aparut odata cu sosirea primaverii. DNA – Serviciul Teritorial Galati cerceteaza mai multe presupuse infractiuni de coruptie si asimilate coruptiei savarsite de functionari publici din cadrul mai multor institutii, dar si de catre alesi locali.

Marea majoritate a investigatiilor au demarat in urma unor denunturi depuse de oameni de afaceri care s-au considerat nedreptatiti in perioada in care Gheorghe Bunea Stancu conducea judetul.

Conform surselor noastre, procurorii au solicitat de la Consiliul Judetean mai multe contracte de concesiune a unor terenuri agricole, incheiate intre institutie si SC Agroconserv SRL Vadeni, firma detinuta de doi agricultori braileni, Dragan Stelica si Mocanu Constantin. Documentele au fost transmise deja DNA.

Mocanu este presedintele Cooperativei Braicoop – structura asociativa a fermierilor din S-E Romaniei, si lucreaza o suprafata de 800 de ha in comunele Vadeni si Silistea. In aceasta cauza, denuntul a fost facut de patronul unei firme galatene.

DNA si Simionescu

Dupa mai bine de jumatate de an de la retinerea fostului presedinte al Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, de catre procurorii anticoruptie, Directia Nationala Anticoruptie a luat in vizor si Primaria Braila.

Din informatiile obtinute in exclusivitate de Ziarul Infobraila, procurorii au solicitat, la inceputul acestui an, Primariei o serie de documente, care au fost deja puse la dispozitia DNA.

Intrebat cum comenteaza aceasta situatie, primarul Simionescu a recunoscut ca informatia este reala, insa nu a dorit sa faca alte precizari.

"Da au fost solicitate documente de la Primarie de catre DNA. Nu stiu sa spun pe de rost cand au fost solicitate. Le-am transmis pentru ca este un termen in care trebuie sa trimiti clarificarile respective", a declarat edilul pentru Infobraila.

Conform unor surse judiciare, procurorii vizeaza retrocedari de imobile si terenuri, dar si diverse licitatii organizate de Primarie sub mandatul lui Simionescu.

DNA si Afacerea "Maidanezii"

Procurorii au ajuns si la o institutie din subordinea Primariei, si anume Serviciul de Utilitate Publica, de Administrare si Gospodarire Locala (SUPAGL). DNA ancheteaza platile facute de SUPAGL catre o societate comerciala, detinuta de Vasile Horez, pentru prinderea cainilor fara stapan de pe strazile Brailei.

In 2006, cu sprijinul fostului primar Constantin Cibu (PNL), Horez, un vechi prieten al edilului, a obtinut pe tava, prin intermediul Asociatiei pentru Protectia Animalelor si Mediului "Horez", monopolul asupra serviciului de ecarisaj al municipiului.

Timp de 4 ani, pana la expirarea contractului, Horez a incasat de la Primarie aproximativ 300.000 de euro, bani, care spun iubitorii de animale, au fost risipiti fara rost, mare parte ajungand la protectorii politici ai "hingherului-sef".

In 2010, in timpul mandatului primarului Simionescu (PSD), Vasile Horez nu a fost inlaturat din "afacerea maidanezii", desi problema cainilor comunitari nu a fost rezolvata, iar scandalurile legate de uciderea ilegala a acestora s-au tinut lant. Horez infiinteaza atunci societatea comerciala "Activitati Sanitar-Veterinare Horez", menita sa faca uitata activitatea dezastruoasa a ONG-ului, si obtine jumatate din "tortul" banilor publici, taiat de Simionescu in doua. Cealalta jumatate a ajuns la o firma detinuta de Vasile Cioroiu, un fost maior din Politia Braila.

Astfel, Vasile Horez a reusit sa ramana abonat la banii publici, desi protectorul sau, primarul Cibu pierduse alegerile din 2008, primind, pana in august 2014, de la Primaria condusa de Simionescu 65 de lei pentru fiecare caine prins si transportat la padoc.

DNA a solicitat de la SUPAGL, la inceputul lunii martie, contractul incheiat intre institutie si firma lui Horez, existand suspiciuni legate de platile efectuate in perioada 2010-2014, pe baza acestui contract.

Reamintim faptul ca, pe data de 7 august 2014, DNA Galati l-a retinut pentru 24 de ore pe seful Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, intre timp revocat din functie, dupa ce au efectuat perchezitii la domiciliul acestuia dar si la sediul Consiliului. Procurorii il acuza pe fostul presedinte al CJ de abuz in serviciu si conflict de interese.

Potrivit procurorilor, in perioada 2009-2010, Bunea Stancu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean, si-a incalcat atributiile de serviciu, in contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achizitii publice pentru realizarea unor obiective de interes local si judetean, organizate de CJ.

In februarie 2014, Ziarul National a publicat un articol conform caruia Bunea Stancu i-a avertizat pe colegii de partid ca daca va fi anchetat de DNA va trage tot judetul dupa el.

"Nu o sa pic doar eu ca prostul, va iau pe toti dupa mine! Pe toti! Pana si pe procurorii care m-au scos pana acum! Ma duc eu, trag tot judetul dupa mine, si Bucurestiul, ne duce, cu totii la mititica!", a spus Stancu conform surse citate.

Comentarii

comentariu

About the Author